Fixa tillbehören med goda och prisvärda rotfrukter

Familjen morot, kålrot och palsternacka är älskade medlemmar av släkten rotfrukter. Rotfrukter är billig, nyttig, miljövänlig och god mat.

Rotfrukter Rötter på marknaden - morötter, palsternacka, kålrot, potatis och rotselleri är billig, nyttig, miljövänlig och god mat.

Njut av några recept med morot, palsternacka och kålrot ex. rostade rotfrukter, mos eller rårakor. Här hittar du lite recept och fakta om rotfrukter

Moroten har inte alltid sett ut som vi känner den - orange och rik på karoten. Dess föregångare var både svarta, lila och röda - fulla med antocyaner (samma färgämne som i vindruvor). Antocyaner är vattenlösliga och färgen regleras av pH. Sur lösning blir violett och blått medan mer alkalisk lösning blir rödare (tänk på vin). Karatenoiderna, den orange färgen som finns i vanliga morötter, löser sig bäst i fett. Moroten sägs härstamma från Afghanistan och var känd av både greker och romare.

På 1600-talet blev en färglösare variant av moroten populär i Europa - just för att den inte färgade maten. Holland utvecklade på 1700-talet moroten som vi känner den idag.

Kålroten har däremot varit oförändrad sedan medeltiden och var antagligen viktigare som stapelvara innan potatisen kom. Den härstammar från Eurasien och var också känd av greker och romare. Medan moroten är mycket billig och flitigt kokad, rostad, stekt, riven, mosad och mixad så är kålroten inte lika populär, kanske p.g.a. att den inte är lika söt och färgrik. Skala bort det yttersta, som ibland är grönt, med en skalkniv. Detsamma gäller för rotselleri. Till morot och palsternacka fungerar potatisskalare bra. Kålrot och palsternacka är god i potatismos, kokt i strimlor och att rosta i bitar. Med varsin del potatis, morot och kålrot blir det rotmos - klassiskt till fläskkorv och senap. Potatismos smaksatt med palsternacka blir ett sötare och fylligt mos, fantastiskt gott vid festligare sammanhang till grytor, stekar eller fisk.

Kycklingbröst med pesto Kycklingbröst med pesto är enkelt och gott. Bryn kycklingen och laga den klart i ugnen samtidigt som tillbehören av rostade rotfrukter.

Kycklingbröst med pesto och rostade rotfrukter
Enkelt och gott med färdig pesto och rostade rotfrukter. Vill du ha en sås till kan du blanda crème fraiche med ex. riven ingefära, ajvar, riven pepparrot eller sweet chilisås och servera till.

Rostade rotfrukter
Du kan blanda rotfrukter som du vill. Det som blir över kan du spara och värma igen. 
 

Rostade rotfrukter Rostade rotfrukter är billigt, nyttigt och rätt enkelt när du väl skalat och skurit allt så sköter det sig själv i ugnen. Putsa, klyfta, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Vänd runt mot slutet. Klart.

Kotletter i tomatsås
Italienska kotletter gratinerade med tomatsås och parmesan serverade med rotfrukter med potatis.
Eller palsternacksmos som också är gott till. 

Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng
En god gratäng med rotfrukter passar till det mesta och är tillbehör och sås i ett. 

Potatismos smaksatt med palsternacka
Potatis får en jättegod smak av den sötare och smakrika palsternackan. Passar utmärkt som mos till vilt men också till allt som potatismos funkar till. 
 

Rårakor med morot, purjolök och potatis med stekt fläsk eller rostad äggplanta
4 portioner
100 g morötter (ca två stora) skalade och rivna
en purjolök, delad och strimlad på längden
6 stora potatisar, skalade och rivna
2 ägg
ca 4 msk olivolja, smör eller margarin
salt och peppar efter smak
En hushållsmixer river smidigt rotfrukterna annars går det bra med ett rivjärn. Akta fingrarna bara. Blanda ihop allt i en skål och salta (ca 4 krm) och peppra (ca 2 krm). Tillsätt ev. lite vatten så att smeten är rinnande. Hetta upp en stekpanna. Lägg i lite fett. Lägg i en klick smet (ca 1,5 dm bred) och vänd när den är gyllenbrun. Servera med knaperstekt fläsk (som man stekt innan). Äter man inte kött är det gott med ugnsrostad äggplanta. Tunna skivor äggplanta vänds i olja och ströbröd, läggs på en plåt och rostas på 220 grader i ca 20 minuter.

Klassiska rårakor med potatis hittar du här >>

Rotfruktspytt
Pyttipanna med rotfrukter och här med korv. Men man kan också ta annat kött eller laga vegetarisk rotfruktspytt med ex. tofu eller quornbitar. 

Rotfruktslåda
Detta är eg. en vanlig rotfruktsgratäng med rotfrukter, lök, vitlök och grädde - men god är den. 

Grillad kyckling på rotfruktsbädd
En rätt med allt i en form utom den kalla såsen som du enkelt blandar av matyoghurt och paprikapulver. 

Fler tips på prisvärda och nyttiga rotrukter >>

Här hittar du flera recept med rotfrukter >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer