Fixa tillbehören med goda och prisvärda rotfrukter

Familjen morot, kålrot och palsternacka är älskade medlemmar av släkten rotfrukter. Rotfrukter är billig, nyttig, miljövänlig och god mat.

Rotfrukter Rötter på marknaden - morötter, palsternacka, kålrot, potatis och rotselleri är billig, nyttig, miljövänlig och god mat.

Njut av några recept med morot, palsternacka och kålrot ex. rostade rotfrukter, mos eller rårakor. Här hittar du lite recept och fakta om morot och kålrot med flera. 

Fördelen med svenska lokalt odlade rotfrukter - förutom den goda smaken - är att de har kvar mycket av sitt näringsvärde, är billiga och lättillgängliga. Välj gärna krav-märkta grönsaker - de kostar marginellt lite mer men kvaliteten är oftast mycket bra. 

Morot - vår vanligaste rotfrukt (efter potatisen)?

Moroten har inte alltid sett ut som vi känner den - orange och rik på karoten. Dess föregångare var både svarta, lila och röda - fulla med antocyaner (samma färgämne som i vindruvor). Karatenoiderna, den orange färgen som finns i vanliga morötter, löser sig bäst i fett. Moroten sägs härstamma från Afghanistan och var känd av både greker och romare.

På 1600-talet blev en färglösare variant av moroten populär i Europa - just för att den inte färgade maten. Holland utvecklade på 1700-talet moroten som vi känner den idag.

Kålrot - inte bara till rotmos

Kålroten har däremot varit oförändrad sedan medeltiden och var antagligen viktigare som stapelvara innan potatisen kom. Den härstammar från Eurasien och var också känd av greker och romare. Medan moroten är mycket billig och flitigt kokad, rostad, stekt, riven, mosad och mixad så är kålroten inte lika populär, kanske p.g.a. att den inte är lika söt och färgrik.

Skala bort det yttersta skalet på kålroten, som ibland är grönt, med en skalkniv. Detsamma gäller för rotselleri. Till morot och palsternacka fungerar potatisskalare bra.

Lite klassiska grundrecept

Kålrot och palsternacka är god i potatismos, kokt i grova bitar och att rosta i bitar. Med varsin del potatis, morot och kålrot blir det rotmos - klassiskt till fläsk och senap. Du kan också göra rotmos med mer rotselleri. Potatismos smaksatt med palsternacka - palsternacksmos - blir ett sötare och fylligt mos, fantastiskt gott vid festligare sammanhang till grytor, stekar, vilt eller fisk. Ett riktigt festligt tillbehör till middag eller buffé är rotfruktsterrin - skivade rotfrukter bakade i en avlång brödform du kan skiva upp i snygga skivor. 

Några tips med rotfrukter

Kycklingbröst med pesto Kycklingbröst med pesto är enkelt och gott. Bryn kycklingen och laga den klart i ugnen samtidigt som tillbehören av rostade rotfrukter.

Kycklingbröst med pesto och rostade rotfrukter
Enkelt och gott med färdig pesto och rostade rotfrukter. Vill du ha en sås till kan du blanda crème fraiche med ex. riven ingefära, ajvar, riven pepparrot eller sweet chilisås och servera till.

Rostade rotfrukter
Du kan blanda rotfrukter som du vill. Det som blir över kan du spara och värma igen. 

Rostade rotfrukter Rostade rotfrukter är billigt, nyttigt och rätt enkelt när du väl skalat och skurit allt så sköter det sig själv i ugnen. Putsa, klyfta, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter. Vänd runt mot slutet. Klart.Kotletter i tomatsås
Italienska kotletter gratinerade med tomatsås och parmesan serverade med rotfrukter med potatis.
Eller palsternacksmos som också är gott till. 

Fjärilskotletter med rotfruktsgratäng
En god gratäng med rotfrukter passar till det mesta och är tillbehör och sås i ett. 

Potatismos smaksatt med palsternacka
Potatis får en jättegod smak av den sötare och smakrika palsternackan. Passar utmärkt som mos till vilt men också till allt som potatismos funkar till. 

Rårakor med morot, purjolök och potatis med stekt fläsk eller rostad äggplanta
4 portioner
100 g morötter (ca två stora) skalade och rivna
en purjolök, delad och strimlad på längden
6 stora potatisar, skalade och rivna
2 ägg
ca 4 msk olivolja, smör eller margarin
salt och peppar efter smak
En hushållsmixer river smidigt rotfrukterna annars går det bra med ett rivjärn. Akta fingrarna bara. Blanda ihop allt i en skål och salta (ca 4 krm) och peppra (ca 2 krm). Tillsätt ev. lite vatten så att smeten är rinnande. Hetta upp en stekpanna. Lägg i lite fett. Lägg i en klick smet (ca 1,5 dm bred) och vänd när den är gyllenbrun. Servera med knaperstekt fläsk (som man stekt innan). Äter man inte kött är det gott med ugnsrostad äggplanta. Tunna skivor äggplanta vänds i olja och ströbröd, läggs på en plåt och rostas på 220 grader i ca 20 minuter.



Klassiska rårakor med potatis hittar du här >>

Rotfruktspytt
Pyttipanna med rotfrukter och här med korv. Men man kan också ta annat kött eller laga vegetarisk rotfruktspytt med ex. tofu eller quornbitar. 

Rotfruktslåda
Detta är eg. en vanlig rotfruktsgratäng med rotfrukter, lök, vitlök och grädde - men god är den. 

Grillad kyckling på rotfruktsbädd
En rätt med allt i en form utom den kalla såsen som du enkelt blandar av matyoghurt och paprikapulver. 

Fler tips på prisvärda och nyttiga rotrukter >>

Här hittar du flera recept med rotfrukter >>

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer