Festmiddag med rödvin, vittvin och dessertvin

Laga en festmiddag och bjud på fördrink, tre rätters och kombinera med tre utvalda goda viner - ett vin till varje rätt. Avsluta i soffan med den gamla klassiska kaffedrinken Irish coffee.

Festmiddag med viner Här hittar du ett förslag på en rätt enkel men felsäker och god middag med fördrink, tre goda mat- och vinkombinationer samt som pricken över i den gamla klassikern Irish Coffee som avslutning. Ovan Aperol spritser som fördrink. 

Här är recept på en festmiddag som jag valt rätter som passar utmärkt med vissa viner. Ett recept på en lyckad trerätters som knappt kan gå fel. Så har du svårt att välja vin till middagen så har du ett förslag här.
 

Börja och bjud på en fördrink - ett förslag är Aperol Spritzer som är enkel men mycket gott. Vidare något tilltugg som finare chips, rostade nötter, rostade pumpakärnor eller annat smått tilltugg. 

Förrätt av soppa på ostronskivling med räkboll samt vitt vin av av druvan chardonnay som en Bourgogne eller modern ekfatslagrad chardonnay, vidare funkar ett Riesling från Alsace eller ”vinho verde” från Portugal.

Huvudrätt med ryggbiff med glacerad smålök, palsternacksmos samt rödvinssås serverat med ett rött vin av Cabernet Sauvignon - världens vanligaste rödvinsdruva; mot slutet en supergod dessert av pannacotta med blåbär marinerade i lite rom till vilken du väljer det prisvärda dessertvinet Amfora Muscat d'Alexandrie. Som avslutning i soffan kan ni njuta av mångas favorit: kaffedrinken Irish Coffee.

Här är en meny med huvudrätten speciellt komponerad att passa perfekt till ett vin av cabernet sauvignon. Världens vanligaste rödvinsdruva. Som förrätt har jag valt en soppa där ett vitt smakfullt vin av chardonnay passar bra till. Ett smalare men mycket gott alternativ till soppan är en Sallad med skivad bifftomat och avokado samt maché och groddar i het limedressing.

En mör köttbit med glacerad smålök, palsternacksmos samt rödvinssås - en perfekt rätt till ett glas rött av cabernet sauvignon. Köttet mildrar vinets strävhet, sötma i lök och palsternacka balanseras av syrlighet i rödvin och sås. Med moset följer alla mustiga smaker med och blandas med detta smakfulla rödvin. Servera gärna med en grönsak till. Jag har valt att koka romanesco till. Det är en blandning av blomkål och broccoli. Mycket god som omväxling.

Vegetariskt alternativ till filé är en hel portabellosvamp. Det är en svamp med hatt stor som en handflata och mycket god att steka hel med lite smör, vitlök, salt och peppar.

Kaffedrinken nummer ett är Irish coffee. Den smaksätts som bekant med whiskey. Men samma recept med kaffe och grädde passar fler spritsorter - bland annat konjak, Baileys, apelsin- och kaffelikör. Servera med en hemgjord chokladtryffel med flingsalt. 

Ostronskivlingsoppa med vitt vin
Ostronskivlingsoppa med vitt vin

Förrätt:

Soppa med ostronskivling och räkboll
Ett vitt vin av druvan chardonnay eller ”vinho verde” från Portugal passar bra till.

Huvudrätt:

Ryggbiff med glacerad smålök, palsternacksmos samt rödvinssås, 4 portioner
4 bitar à 140 gram filé eller mör bit av nöt eller vilt.
Eller vegetarisk portabellosvamp per portion
Salt och peppar
2 msk smör
Gör först tillbehör som mos och sås. Sätt ugnen på 175 grader. Salta och peppra köttet. Bryn i smör eller olivolja och låt gå klart cirka 10 minuter i ugnen. Du kan kontrollera stekgrad med fingret. Samma tryck som mot läpp = rött; näsa = medium; haka = välstekt (eller använd termometer).

Glacerad smålök, 4 portioner
8 små schalottenlökar
2 msk smör
1 msk socker
Skala och dela lökar. Stek på låg värme i smör 10 minuter. Pudra över sockret mot slutet. Ställ åt sidan. Smaka av med salt och peppar.

Palsternacksmos

Rödvinssås

Sallad med skivad bifftomat och avokado, 4 portioner
samt machésallad och groddar i het limedressing. Ett alternativ är tomatsalad Caprese med mozzarella. 
2 bifftomater
2 avokado
Cirka 12 ”buketter” machésallad
1 pkt groddar (stora vita)
1 lime
0,5 tsk chilipasta (sambal oelek)
1 tsk honung
0,8 dl olivolja
Salt och svartpeppar
Rör ihop saft av lime, honung, chili och olivolja till en dressing. Skölj och skiva tomater. Skala och skiva avokado. Fördela och varva i botten på tallrikarna. Skölj och rensa groddar och machésallad. Blanda och knyckla ihop en boll på varje tallrik. Ringla över dressingen precis innnan servering. Avsluta med nymald/krossad svartpeppar samt salt och gourmetsalt är gott.

Dessert till festmiddagPannacotta med varma blåbär i rom är en variant på den klassiska italienska desserten. Blir riktigt gott med ett sött dessertvin till ex. från Sauternes eller ett italienskt Vin Santo

Dessert:

Panna cotta med varma blåbär i rom
Här passar ett sött vin till. Prova billigare Sauternes från Frankrike eller italienskt Vin Santo. Överbliven pannacotta håller sig i kylen. Den kan också förberedas i god tid och förvaras i kylen fram till servering. 

Kaffedax: 

Irish coffee
Irish coffee är en klassiker. Använd orökt whiskey från Irland. Inte rökt Lagavullin whisky från Islay. Whisky kan bytas ut mot calvados, cognac eller rom (fast då får du kalla det något annat).

Kaffe med Bailey´s
Byt ut whiskey och socker mot 3 cl Bailey's

Kaffe Cointreau (apelsin)
Byt ut whiskey och socker mot 4 cl Cointreau

Kaffe med konjak
Byt ut whiskey mot 4 cl konjak

Kaffe med kaffelikör
Byt ut whiskey och socker mot 4 cl kaffelikör

Chokladfudge
Blanda en enkel men lyxig chokladtryffel med fin choklad, kondenserad mjölk och garnera med flingsalt och nötter. 

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer