Gör din egen chokladprovning

Vill du göra en egen chokladprovning? Här får du tips och fakta till att anordna en egen chokladprovning.

Chokladprovning Chokladbitar till chokladprovning - vilka ska du välja, vad kan man dricka till, hur provar man choklad?

Meningen med chokladprovning är förutom att smaka på god choklad kanske också att lära sig mer om choklad och chokladens historia, tillverkning, sorter, vad den smakar samt varför choklad är så bra för humöret.

Din egen chokladprovning kan du kombinera med ett kåseri om choklad. Läs på lite innan och samla ihop lite fakta samt ev. gör ett bildspel. Du kan börja chokladprovningen genom att gå igenom hur man provar choklad. 7 - 12 sorter med olika kakohalt, inklusiver tryfflar och choklad med olika smak provas beroende tycke. Efter första chokladen kan du berätta om hur chokladen tillverkas steg för steg från kakaofrukt till färdig chokladkaka. Efter andra kan du göra en historisk tillbakablick. Efter tredje kan du tala om choklad och hälsa.

Chokladprovningen är utmärkt att kombinera med drycker - som rödvin, dessertvin, starkvin eller lagrad sprit. Commanderia, portvin, söt sherry, vin santo är goda förslag. Välj 1-3 sorter.

Att fundera på är vad chokladen kan användas till - mest används choklad till tryfflar, godis och i desserter. Som avslutning kan du gå igenom tre olika favorit desserter som är baserade på olika chokladsorter. Har du tid och lust att bjuda på en lyxig dessert kan du bjuda på flera smådesserter - likt en Grand-dessert - med choklad. Något som gäster även uppskattar är om man även har recepten. Får gästerna även en liten presentpåse bestående av några utvalda bitar exklusiv choklad och tryfflar så är det verkligen pricken över i.

Choklad till provningEtt förslag på choklad du kan ha till en chokladprovning: överst från vänster Michel Cluizel Maralumi Papa Nya Guinea 64%, svart Michel Cluizel 99%, syltat apelsinskal doppad i mörk choklad, chokladbräck med mandel, grön Michel Cluizel Los Ancones Bio 67%, gul Michel Cluizel 65% Mangaro, röd Michel Cluizel Mokaya Bio 66%, lakritstryffel, hallontryffel, tryffel med vit choklad och Grand Marnier samt en tryffel med jasminte. Som sagt är detta ett förslag och du kan själv välja sorter i en välsorterad chokladaffär.

Chokladprovningens fyra steg:

 1. Utseende (färg, glans, smältning vid kontakt, krispighet mm )

 2. Doft (fyllighet, friskhet mm)

 3. Smak (sötma, bitterhet, fruktighet, associationer mm)

 4. Eftersmak (längd, bitterhet mm)

Utseendet

En välgjord råchoklad ska vara svart om den är gjord på Forasteros och mörkt rödbrun om Criollobönor utgör en väsentlig del av blandningen.

En råchoklad bör vara blank och helt slät på ytan. Om den är vitmelerad kan det bero på två saker. Om den samtidigt känns mjuk har den förvarats för varmt. En del av kakaosmöret har smält och trängt upp till ytan där det kristalliserats på nytt. Om chokladen däremot är sträv på ytan och eventuellt lätt glansig har den förvarats för kallt. Fukten på ytan har gjort att sockret lösts upp och när det sedan torkar kristalliseras det på nytt.

Ytstrukturen beskrivs till exempel som: kornig, glatt, blank, briljant, sträv, sidenlen, matt, vitmelerad.

Färgen: läderfärgad, ockraröd, jord, rödbrun, tjära, blod, bränt.

Doften

Doften på mörk choklad ska vara djup och intensiv, med fruktiga eller blommiga undertoner. Oftast är de första doftintrycken, som härrör från kakaons garvsyra och från rostningen, läderaktiga eller av animalisk karaktär. Därefter träder kakaons egen doft fram med stråk av t.ex. körsbärssylt, hasselnöt, rostat bröd eller te.

Choklad får varken dofta bränt, rökt eller på något annat sätt obehagligt. En mjölkchoklad får inte lukta ost eller bränt socker. Det sistnämnda upplevs ofta och beror som regel på att mjölksockret varit utsatt för alltför hög temperatur under conchningen.

Doften

Vanligtvis indelas doftintrycken i följande grupper:

 • Blommiga: jasmin, viol, apelsinblom, mandelblom, torkade blad, tobak.
 • Fruktiga: körsbärssylt, svarta vinbär, fikon, dadlar.
 • Animaliska: hud, spansk skinka.
 • Rostade: aska, kaffe, grillat, lönnträ, rostat bröd, exotiskt trä.
 • Kryddiga: vanilj, anis, kanel, pepparkakskryddor (julkryddor).

Konsistensen

 • Choklad ska bli helt flytande när den smälter i munnen. Den minsta lilla grynighet är ett tecken på att kakaobönorna har valsats för dåligt samt att partikelstorleken är så grov att smaklökarna kan förnimma dem.
 • Chokladens konsistens är dess kropp. För att kunna bära sin komplexa arom på ett harmoniskt sätt måste den kännas mild, lättmsältande, smörig och fullkomligt slät i munnen.
 • Typiska konsistensbeteckningar: fet, mjuk, slät, mjölig, kornig, rå, grov, smetig, mild, klistrig, torr, knastrande, fin, tung.

Temperaturen

Serveringstemperaturen är oerhört väsentlig för den totala upplevelsen. Kyla har t.ex. en tendens att tona ner chokladens smörighet och minska sötman, understryka syrligheten, försvaga bitterheten samt påverka brytbarheten.

Den idealiska serveringstemperaturen är ändå en personlig fråga. Min åsikt är att man bör hålla sig inom 16-18°C för att få den optimala chokladupplevelsen.

Brytbarheten

När chokladen bryts avger den ett karakteristiskt ljud. Ett känselintryck man ofta bortser ifrån. Varje välgjord choklad ger ifrån sig ett karaktärsfullt knäckande ljud om den bryts vid en temperatur som är lägre än 20°C. Om ljudet är slappt och odefinierat beror det antingen på undermålig conchning eller på att serveringstemperaturen är för hög.

Uttryck som beskriver brytljudet är t.ex. sprött, sjungande, ljust, lätt, mörkt, dovt, tungt, kompakt, skärande, svagt, klumpigt, skört.

Smaken

Choklad är smakmässigt sett ett komplext födoämne. I munnen upplevs alla de fyra smakkvaliteterna.

 1. Först sötman långt fram i munnen,
 2. därefter syrligheten på sidorna i munnen och
 3. bitterheten längst bak i munnen och
 4. till sist sältan mitt på tungan, som fungerar som en aromatisk bas.

Kakaobönans egen smak är övervägande bitter och salt (kakaofrökärnan innehåller 2,6% mineralsalt) även om den också innehåller organiska syror och 1% sockerämnen. Det är dock jäsningen och framför allt tillsättningen av socker som påverkar de syrliga och söta smakintrycken väsentligt.

Att framställa en perfekt choklad handlar framför allt om att förstå förhållandena mellan dessa smakintryck.

När man låter chokladen långsamt smälta genom att låta en bit choklad glida mellan tungan och gommen, upplever man med hjälp av luktsinnet en rad aromatiska nyanser varav de flesta stämmer överens med doftupplevelsen: citron, syltat citronskal, rostat bröd, tryffel, skogsdoft, gröna tomater, hasselnötter, plommon, nougat, honung, röda bär, muskot, vilt, alkohol, metall, läder.

Kakaofrukt
Kakaofrukter med kakaobönor.


Prova dryck tillsammans med choklad

Lukta och smaka på dryckerna. Ta en bit av den första chokladen (den med svagast kakaohalt) och smaka på den. Ta sedan en klunk av den första drycken. Skölj runt ordentligt i munnen. Ta en till bit av den första chokladen och prova sedan med dryck nummer två. Upprepa tills alla drycker testats med den första chokladen. Gör om proceduren för varje chokladsort.

Några drycker som passar till choklad:

 • Fylligt rödvin amarone eller ripasso eller Shiraz från Australien.
 • Portvin som Ruby Reserve.
 • Sherry cream eller Pedro Ximenes.
 • Pineau de charentes.
 • Commanderia.
 • Vin santo eller Recioto.
 • Mörk öl som Porter typ Carneigie.

Vilka chokladsorter ska jag välja?

Förslag är 4-5 carrébitar - det är de små portionsförpackade bitarna - av olika producenter, ursprung och kakaoinnehåll. Vidare 3-4 olika chokladtryfflar. Någon vit choklad samt någon billigare mjölkchoklad att välja bland. Hittar du rostade kakaobönor så är det också intressant att ha med.

Förslag på bra producenter är Valrhona, Lindt, Michel Cluizel, Chocovic, Amedei, Bonnat, Chocolove, Dolfin, Domori, El Rey, Green & Blacks, L'artisan du Chocolat, Montezumas Chocolates, Scharffen Berger mfl. Det ploppar upp fler och fler bra kvalitets chokladproducenter - producenter av kvalitets choklad.

Ta gärna reda på fakta om chokladtillverkaren och chokladen så att du kan berätta lite på provningen. Välj olika procentsatser kakao, ex. en mjölkchoklad, någon runt 55%, vidare några runt 70% och någon upp mot 100% kakao.

Chokladlänkar till chokladtillverkare:

Valrhona http://www.valrhona.com
Michel Cluizel http://www.cluizel.com
Bonnat http://www.bonnat-chocolatier.com
Dolfin http://www.dolfin.be
Lindt http://www.lindt.com
Chocovic http://www.chocovic.es
Amedei http://www.amedei.com

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-08-25

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.