Black Friday tips från kocken

Här är lite tips att fynda till köket på Black Friday rean. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på?

Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar, skärbrädor, grytor, stekpannor, glas och porslin till el- och köksmaskiner som crockpot, glassmaskiner och hushållsassistenter.

Denna text är helt neutral och ej sponsrad eller på något vis betald. Det är helt enkelt mina tips till dig som vill handla något på rean.

Bild på dator som handlar i köksaffär på Black Friday rean
Black Friday rean kan du hitta på nätet och i butik. Passa på att handla den där crockpoten, kock-kniven eller svamptorken. Eller fynda julklappar.

Några av mina tips på köksgrejer att titta efter.

Knivar

Knivar är dyra så då vill man passa på när det är rea. Men akta er för kopior - speciellt gäller detta Global-knivar (lite tips om fake-global), paket med flera knivar och udda märken. De olagliga kopiorna säljs framförallt på Ebay, ofta i paket med flera knivar och till för bra pris - men vid rea ska ju priset vara lågt så var försiktig. Köp från en känd, auktoriserad och seriös försäljare. När det gäller Global så kolla att det är en auktoriserad återförsäljare av Global.

Några knivmärken jag gillar är Global, Victorinox, Mac, Sabatier, WMF, Wusthof, Zwilling men det finns många fler bra märken. Själv skulle jag inte köpa något märke döpt efter en kändis men de kan säkert vara bra ibland.

Köksmaskiner

Har du gått och funderat på att köpa en lite dyrare köksmaskin så kan det absolut vara värt att slå till på rean. Exemper är hushållsassistent, svamptork, crockpot, slowcooker, tryckkokare eller liknande.

Stekpannor och grytor

Dags för en ny gryta till jul? Kanske en fingryta som en orange trendig Le Creuset att både ha som prydnad i köket och laga mustika långkok i? Leta efter bra och kända märken. Exempelvis tycker jag WMF, Gastromax, Fiskars, Le Creuset, Iittala, Eva-Solo, Staub, Pyrex med flera har hög kvalitet. Jag skulle undvika udda märken på rean.

Utensilier

Porslin, bestick, glas, fat och allt för dukning och servering kan du fynda. Du kanske hittar det där vanligtvis jättedyra knivsetet med grillknivar från Lagouile eller deras vinöppnare du alltid gått och suktat efter. Mest värt är det såklart med de dyrare och mer exklusivare produkter annars kan man likaväl gå till Ikea. Kolla även så att du köper från en känd och auktoriserad återförsäljare. Rörstrand, WMF, Iittala, Eva solo, Sagaform, Orrefors, Laguiole, Spiegelau, Zwilling och Bodum är några tips.

Bakning

Slå till på en dyr fin degskål i keramik eller degblandare om du tröttnat på att knåda. Bakformar, bunkar, bakmattor, kavlar med mera går att fynda men det är inte så mycket - förutom köksmaskiner - för bakning på rean vad jag kan hitta.

Kolla tidigare priser

Kontrollera vad priset varit innan på produkterna några månader tillbaka. Det är vanligt att de höjer ordinarie pris innan rean. Du kan kolla på prisjakt.se - sök produkten du är intresserad av och välj sedan att visa statistik så kan du se hur priset förändrats några månader tillbaka.

Fynda second hand

Det finns många som tröttnat på sina köksgrejer. Många gör sig av med sin mixer, gryta, skålar, bestick, tallrikar, micro, gjutjärns-gryta, saftmaja, syltburkar och massor med grejer bara för att de tröttnat på dem. Det enda sakerna behöver är lite kärlek och rengöring.

Kolla på Blocket, Myrorna (som kör White Monday) eller annan second hand. Letar du riktigt fina grejer som dessutom har ett värde som står sig bra - så kan du köpa antikt eller ropa in grejer med samlarvärde på auktion som Bukowskis eller Tradera. Då kan du fynda set med bestick, tallrikar, serviser, skålar, fat, keramik, karaffer, allmoge gods och glas av kända designers som är förvånansvärt prisvärda.

Lycka till med fynden önskar kocken/Henke

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-09-08

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.