Avec och avecer till middagen

Pricken över i efter middagen kan vara en smakfull och stärkande avec. Pratar man om avecer tänker de flesta på en konjak eller whiskey.

Avec och avecer Njut av en avec efter middagen.

Men det finns fler lagrade spritsorter att överraska med vid brasan som rom, tequila, calvados och armagnac.

Vanligast som avec är de stora och kända konjaksmärkena. Men så dricks konjak också i stora mängder över hela världen - i Europa som avec men i Kina även till middagen. I Irland och England är konjak vanligt som Longdrinks toppad med Schweppes.

Och fransmännen dricker det ibland med is på amerikanskt vis. Tack vare de upptrissade priserna - inte minst av Asiater där cognac köps som gåva eller dricks på bar till höga priser, så är många av de stora märkena inte direkt prisvärda. De tar ofta bra betalt för sitt namn. Som med Champagnehusen.

Om en svensk kan vinna internationella tävlingar med en så fransk produkt, som inte är tappad i Cognac, så måste den vara något speciellt. Och Grönstedts är en trevlig, fruktig konjak med tydlig fatlagring. Efter en titt i katalogen är alla kvalitetsklasserna av Grönstedts klart prisvärda. Kvalitetsklasserna är lite av en djungel, dessutom blandas olika årgångar, men vanligt är mellan 4 –- 10 års genomsnittlig lagring på ekfat.

En ”Calva” blir ett allt vanligare val från avec-vagnen, säger Sara Ohlsson, sommelier på Savoy i Malmö. ”Oj, har ni Calva också” är en vanlig reaktion. Calvados destilleras av äpplen. Och många svenskar kanske har lättare att känna igen smaken och relatera till äpplen. På etiketten kan det stå "Calvados du Pays D´Auge" Det är en lite finare och mer kontrollerat framställd Calvados. I Bretagne i norra Frankrike får ciderjästen jäsa i 6 veckor till 4,5 %. Sedan destilleras musten i enkelpanna (Pot still). Calvados lagras minst två år på franska ekfat. Klassificeringen är; *** (två år), Reserve, Vieux (tre år), VO, Vielle Reserve (fyra år), VSOP, Grand Reserve (fem år), Extra Napoleon, Hors d'Age, Age Inconnu (sex år).

Det finns ett trettiotal olika sorter Calvados i beställningssortimentet med priser från 200 till 1000 kr. Man får ungefär vad man betalar för. I det ordinarie sortimentet finns ett tiotal, alla trevliga, mest känd är kanske Boulard.

Armagnac ligger söder om Cognac. De påminner mycket om varandra. Men det finns olikheter. Framförallt så görs Armagnac i mycket mindre omfattning.

Från 1972 har man enkeldestillerat Armagnac, vilket i avec-sammanhang är en klar förbättring av smak, kvalité och lagringspotential. Alternativet är att kolonndestillera, som man gör med vodka och ”klara” spritsorter. Armagnacen lagras minst ett år (Cognac 2,5 år) och druvan är Ugni Blanc (samma som Cognac). Högre klasser är VSOP (4 år), XO, Extra, Hors d'age - minst 5 års lagring på svartek samt Vieux Armagnac (15 år).

Årsbetecknad Armagnac görs med druvor skördade angivet år enligt etiketten. Eftersom Armagnac ligger längre söderut än Cognac är smaken ofta lite robustare och en aning sötare.

Whiskey är en storsäljare och uppskattat som avec. De flesta känner till Blended och Maltwhiskey. Bourbon förknippar de flesta dock med en tämligen ordinär sötsliskig rock´n roll-dricka. Men det har börjat dyka upp mer exklusiva och framförallt smakfulla Bourbons. Destillering i enkelpanna och längre lagring, ibland upp mot 8-9 år, på utvalda fat ger runda och smakfulla Bourbons.

Lagrad Rom blir allt populärare. Rom gjord på sockerrör kallas Agricole. Leta också efter orden Navy Rhum, Dark Rhum eller Anejo på etiketten. Då är den destillerad i en s.k. ”pot still” vilket ger en smakfull sprit. Sedan lagras den på amerikanska bourbonfat. Det är från faten vaniljtonen kommer.

Spansk Brandy är Spaniens svar på Cognac. Brandy de Jerez har anor från 1600-talet. Vinet som destilleras tas från det stora, varma området mitt i Spanien som kallas La Mancha. Den enkeldestillerade brandyn har mest smak och kvalité. Lagras på fat i Solera system där brandyn roterar och rinner runt. Titta efter Gran Reserva som är lagrad i tre år. Reserva är lagrad ett år.

Tequila kan också leta sig in de finare salongerna. Står det Anejo på flaskan är den lagrad minst tre år. Den har då en rundare och komplexare smak.

Är man riktigt uttråkad kan man prova en Absinthe med 60% alkohol!

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-09-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.