Avec och avecer till middagen

Pricken över i efter middagen kan vara en smakfull och stärkande avec. Pratar man om avecer tänker de flesta på en konjak eller whiskey.

Avec och avecer Njut av en avec efter middagen.

Men det finns fler lagrade spritsorter att överraska med vid brasan som rom, tequila, calvados och armagnac. Vanligast som avec är de stora och kända konjaksmärkena. Men så dricks konjak också i stora mängder över hela världen - i Europa som avec men i Kina även till middagen. I Irland och England är konjak vanligt som Longdrinks toppad med Schweppes. Och fransmännen dricker det ibland med is på amerikanskt vis. Tack vare de upptrissade priserna - inte minst av Asiater där cognac köps som gåva eller dricks på bar till höga priser, så är många av de stora märkena inte direkt prisvärda. De tar ofta bra betalt för sitt namn. Som med Champagnehusen. Min rekommendation faller på vår svenska blender (spritblandare) Folke Andersson´s Grönstedts konjak.

Om en svensk kan vinna internationella tävlingar med en så fransk produkt, som inte är tappad i Cognac, så måste den vara något speciellt. Och Grönstedts är en trevlig, fruktig konjak med tydlig fatlagring. Efter en titt i katalogen är alla kvalitetsklasserna av Grönstedts klart prisvärda. Kvalitetsklasserna är lite av en djungel, dessutom blandas olika årgångar, men vanligt är mellan 4 – 10 års genomsnittlig lagring på ekfat.

En ”Calva” blir ett allt vanligare val från avec-vagnen, säger Sara Ohlsson, sommelier på Savoy i Malmö. ”Oj, har ni Calva också” är en vanlig reaktion. Calvados destilleras av äpplen. Och många svenskar kanske har lättare att känna igen smaken och relatera till äpplen. På etiketten kan det stå "Calvados du Pays D´Auge" Det är en lite finare och mer kontrollerat framställd Calvados. I Bretagne i norra Frankrike får ciderjästen jäsa i 6 veckor till 4,5 %. Sedan destilleras musten i enkelpanna (Pot still). Calvados lagras minst två år på franska ekfat. Klassificeringen är; *** (två år), Reserve, Vieux (tre år), VO, Vielle Reserve (fyra år), VSOP, Grand Reserve (fem år), Extra Napoleon, Hors d'Age, Age Inconnu (sex år).

Det finns ett trettiotal olika sorter i beställningssortimentet med priser från 200 till 1000 kr. Man får ungefär vad man betalar för. I det ordinarie sortimentet finns ett tiotal, alla trevliga, mest känd är kanske Boulard, vilka har två sorter. En dyr Hors d’Age (lagrad minst sex år) för 485 kr. Den långa fatlagringen har gort den mjuk, torr och komplex. Sedan har de den billigare varianten för 205 kr, lagrad i två år och helt ok. Ryktet går också om en svensk Calvados, den skulle jag gärna vilja prova.

Armagnac ligger söder om Cognac. De påminner mycket om varandra. Men det finns olikheter. Framförallt så görs Armagnac i mycket mindre omfattning. Från 1972 har man enkeldestillerat Armagnac, vilket i avec-sammanhang är en klar förbättring av smak, kvalité och lagringspotential. Alternativet är att kolonndestillera, som man gör med vodka och ”klara” spritsorter. Armagnacen lagras minst ett år (Cognac 2,5 år) och druvan är Ugni Blanc (samma som Cognac). Högre klasser är VSOP (4 år), XO, Extra, Hors d'age - minst 5 års lagring på svartek samt Vieux Armagnac (15 år). Årsbetecknad görs med druvor skördade angivet år enligt etiketten. Eftersom Armagnac ligger längre söderut än Cognac är smaken ofta lite robustare och en aning sötare. Det finns 18 sorter i beställningssortimentet och fyra i ordinarie. En nyhet släpps nu i oktober – Larressingle – en VSOP, alltså lagrad 5 år, med typiska inslag av choklad, vanilj och arrak. Kvalité och smak följer i stort sett pris upp från 250 kr till 1000 kr, men toppas av en Bas - Armagnac, Cuvée 2000 för 13 000!

Whiskey är en storsäljare och uppskattat som avec. De flesta känner till Blended och Maltwhiskey. Bourbon förknippar de flesta dock med en tämligen ordinär sötsliskig rock´n roll-dricka. Men det har börjat dyka upp mer exklusiva och framförallt smakfulla Bourbons. Destillering i enkelpanna och längre lagring, ibland upp mot 8-9 år, på utvalda fat ger runda och smakfulla Bourbons. Prova Maker´s Mark (306 kr), Basil Hayden´s (539 kr) eller Baker´s (559 kr). Riktiga glasrullare.

Lagrad Rom blir allt populärare. I beställningssortimentet finns det ett 30 - tal mörka Rom, med en prisvariation från 200 upp till 5000 kr. Jag har långtifrån provat alla. Men en mörk Rom jag kan rekommendera har faktiskt kvalat in på det ordinarie systembolagssortimentet. Appleton Estate (345 kr) heter den och görs på Jamaica. Den är rätt typisk för lagrad rom, först mjukt sötaktig sedan en lång vaniljrik eftersmak. Rom gjord på sockerrör kallas Agricole. Leta också efter orden Navy Rhum, Dark Rhum eller Anejo på etiketten. Då är den destillerad i en s.k. ”pot still” vilket ger en smakfull sprit. Sedan lagras den på amerikanska bourbonfat. Det är från faten vaniljtonen kommer.

Spansk Brandy är Spaniens svar på Cognac. Brandy de Jerez har anor från 1600-talet. Vinet som destilleras tas från det stora, varma området mitt i Spanien som kallas La Mancha. Den enkeldestillerade brandyn har mest smak och kvalité. Lagras på fat i Solera system där brandyn roterar och rinner runt. Titta efter Gran Reserva som är lagrad i tre år. Reserva är lagrad ett år. På ordinarie listan finns bl.a. Veterano från Osborne för 211 kr. Torres är kvalitetsmedveten och finns att beställa. De toppar med sin "Jamie 1" för 574 kr. Brandy från Grekland kallas "Metaxa". Den lagras också på ek och får en stjärna för varje år. En femårig Metaxa för 232 kr finns på ordinarie sortiment.

Tequila kan också leta sig in de finare salongerna. Står det Anejo på flaskan är den lagrad minst tre år. Den har då en rundare och komplexare smak. Dock kunde jag inte hitta någon bland de 6 sorterna på det ordinarie sortimentet. Jag slår upp beställningssortimentet och hittar ett tiotal. Det toppas av Jose Cuervos Reserva de la Familia för 1041 kr - ooops. Lite billigare är Cuervos Gran Centenario Anejo 350 kr.

Är man riktigt uttråkad kan man prova en nyhet - Absinthe på 60%! "Mycket eldig" står det i katalogen.

Får man verkligen tag på de här avecerna? 

Jo, det är bara att säga till så plockar Systembolaget hem. En vecka brukar det ta. I bästa fall så har de det redan hemma. Varje affär har givetvis grundsortimentet, men också de varor från beställningssortimentet som de säljer mycket av. I ett kvarter med mycket Kubaner kanske de har hela romsortimentet. Men hoppas inte för mycket. Bra att veta är att varunumren från beställningssortimentet börjar på 70 eller 80.

Tips på avecer

Några urval från Systembolagets utbud.
OBS sedan artikeln skrevs har priser säkert gått upp någon krona, vidare kan varunummer har ändrats och en del varor utgått eller ersatts. Rådfråga personalen på Systembolaget för hjälp.

Cognac
Nr 382, Grönstedts ***, 249 kr
Nr 243, Grönstedts VO, 258 kr
Nr 381, Grönstedts Monopole, 289 kr
Nr 242, Grönstedts XO, 298 kr
Nr 137, Delamain, Pale & Dry, XO, 520 kr

Calvados
Nr 58, Boulard, Calvados du Pays d’Auge, 205 kr
Nr 46, Boulard, Hors D’Age, Calvados du Pays d’Auge, 485 kr
Nr 52, Coeur de Lion, Fine Calvados, Calvados du Pays d’Auge, Drouin, 249 kr
Nr 81, Calvados, Coeur de Lion, 1973, Calvados du Pays d’Auge, Drouin, 817 kr

Armagnac
Nr 383, Armagnac ***, V&S, 249 kr (utgått, men kan finnas kvar i butik)
Nr 396, Clés des Ducs, VSOP, 319 kr
Nr 394, Larresingle, Vieil Armagnac, VSOP, 320 kr
Nr 395, Marquis de Montesquiou, VSOP, 319 kr

Bourbon
Nr 549, Wild Turkey, Rare Breed, Kentucky, Austin Nichols, 415 kr
Nr 70481, Makers Mark, Kentucky, Allied Domecq, 306 kr
Nr 80698, Basil Hayden’s, 8 years, Kentucky Springs, 539 kr
Nr 80727, Baker’s, 7 years, James B. Beam, Kentucky, 559 kr

Rom
Nr 544, Appleton Estate, Jamaica, 345 kr
Nr 542, Cockspur, Fine Rum, Barbados, 233 kr
Nr 553, El Dorado, 15 years, Guyana, 413 kr
Nr 510, Trois Rivières, 1989, Frankrike, 384 kr

Brandy
Nr 310, Veterano, Brandy de Jerez, Osborne, Spanien, 211 kr
Nr 70345, Jamie 1, Torres, Spanien, 574 kr
Nr 323, Metaxa*****, Grekland, 232 kr

Tequila
Nr 17, Jose Cuervo Especial, Reposado, 251 kr
Nr 80299, Jose Cuervo, Gran Centenario Anejo, 350 kr
Nr 80289, Jose Cuervo, Reserva de la Familia, 1041 kr

Övrigt
762, Père Kermann´s Absinthe, Frankrike, 353 kr

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer