Amarone viner - röda fullblod

Amarone viner - röda fullblod från Italien.

Amarone viner Amarone är ett rött och mycket fylligt vin från Norra Italien. Amarone är vad italienarna kallar ett vino meditazione alltså ett vin att njuta av och inte förstöra till fel mat. Amarone går utmärkt med god vällagrad Morbier eller hårdost som ex. Parmesan eller Gruyere.

För flera år sedan var vinområdet Valpolicella i norra Italien för många svenskar förknippat med blaskiga rödviner. Idag är det tvärtom. Ofta är det dyraste och fylligaste rödvin som ditt Systembolag har hemma just ett rött vin från Valpolicella.

Gillar du smakrika kraftiga röda viner är Amarone för dig. Italienska fullblod när de är som bäst. Fler och fler uppskattar den Italienska personliga stilen, enkelheten och matkulturen. Italienska viner tävlar år från år med de spanska vinerna om första och andra platsen på svenskars matbord.

I Valpolicella har man tillverkat vin sedan romartiden. Relativt okända i början av åttiotalet har vinerna från Valpolicella – speciellt av stilen Amarone – under slutet av nittiotalet och 2000-talet blivit mycket uppskattade internationellt. Å andra sidan hade Systembolaget väldigt få dyrare viner från andra länder än de franska kända slottsvinerna för tjugo år sedan. Idag ser det annorlunda ut på hyllorna hos Systemet.

Amarone kallas en mycket speciell typ av vin. Gillar du som sagt fylliga rödviner har du kommit rätt. Amarone görs av speciellt utvalda och sedan lätt torkade druvor. Det ger en söt och koncentrerad druvmust som i sin tur ger rejält med smak. Trots den höga alkoholhalten på runt 15% så har Amaronen en balanserade restsötma kvar som krävs även i ett torrt rött vin.

Amarone viner Amarone framtställs i kullarna runt Valpolicella söder om alperna.

Tre druvor används mest i Valpolicella och Amarone. Druvan Corvina dominerar och ger kropp och karaktär åt vinet. Rondinella ger färg samt givetvis viss smak och doft. Slutligen används lite Molinara som bidrar med viss syra. Varje producent har sedan sin speciella blandning och filosofi. Även fler druvsorter som Sangiovese, Barbera och Rossignola förekommer. Gemensamt är att Amarone är ett vin av hög kvalitet och komplexitet. Ett torrt rött vin med bitter ton men fullt med smak och alkohol (runt 15%). Prislappen hamnar därefter. Men det är väl värt att prova.Amarone druvor Tre druvor används mest i Valpolicella och Amarone - Rondinella, corvina och Molinara.

Även i lägre prisklasser har många viner från Valpolicella en fläkt av elegansen från Amarone-vinerna. Speciellt gäller detta viner gjorda enligt ”ripasso”- metoden. Detta för att druvresterna från Amarone-tillverkningen tillsammans med nya druvor återanvänds och ger smak åt Ripasso-vinet. Tillsammans med nya druvor ger de ett nytt smakfullt vin med alkohol runt 12 – 13 volymprocent. Ett lite publikvänligare vin både vad gäller pris och smak.

Lite över hundralappen hittar vi flera Valpolicella classico som också är trevliga matviner med liknande smak av körsbär, fatlagring och lite bittert avslut. I Sverige är Masi en av de mest kända firmorna från Valpolicella som tillverkar trevlig Amarone, Ripasso och vanlig Valpolicella Classico. De har flera av sina viner på Systembolagets ordinarie sortiment. De har även gott rykte internationellt och gör enligt min mening prisvärda och år från år bra viner.
Zenato, Allegrini och Corte Sant'Alda är andra producenter som solar sig i glansen från Italienska Slow Food utmärkelser.

Besöker du området Valpolicella kan jag rekommendera några producenter värda en svängom:

  • Masi - har stor fin gårdsförsäljning
  • Serego Alighieri ligger i princip på samma vackra gård som Masi och daterar tillbaks till Dante Alighieri. Väl värt ett besök.
  • Boscaini och Tedeschi mycket bra producenter.
  • Corte Sant Alda har en mysig vingård i bergen med gårdsförsäljning och mycket bra modernare Amarone.
  • Quintarelli - hans klassiska Amarone finns i beställningssortimentet men kostar därefter runt 2500 kr - samlarviner.

Amarone Corte sant Alda Vingården Amarone Corte sant Alda är tillsammans med Quintarelli, Masi, Alighieri, Zenato, Tedeschi mfler är några av flera bra producenter av amarone.

Vill du veta mer om Italienska viner och vilka som är bäst kan jag rekommendera Italian Wines 2017 av Gambero Rosso (Slow Food) numer klassiska guide över Italienska viner. Den har adresser, betyg och fakta om producenterna.

I Valpolicella finns också dyrare ”superbordsviner” som är gjorda av för området otraditionella druvor som Merlot och Cabernet sauvignon och därför faller under kategorin bordsvin i vinlagen. Men kvalitén hos många av dessa går hand i hand med priset.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-09-07

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.