10 varianter på smarriga cheesecakes

Cheesecakerecept Grundreceptet på cheesecake kan varieras efter smak och serveras med bär, kanel eller vit choklad. Cheesecake är perfekt att laga i god tid då den bara blir godare när den får stå lite.

Den amerikanska ostkakan så kallad cheesecake är populär över hela världen.

Cheesecakebotten görs av Digestivekex och smör. Fyllningen av cheesecakesmet på färskost, ägg eller gelatin, socker samt någon smaksättning.

Cheesecake kan varieras i det oändliga. Här hittar du recept på några olika varianter - både bakade i ugn och kalla med gelatin - samt förslag på toppingar och tillbehör.  Prova ex. med kanel i smeten sedan toppad av äppelbitar i en gelé smaksatt med Muscatvin.

Grundreceptet på cheesecake kan varieras efter smak och serveras med bär, kanel eller vit choklad. Cheesecake är perfekt att laga i god tid då den bara blir godare när den får stå lite. Cheesecake är gott med färska eller syltade bär som hallon, jordgubbar eller blåbär. Passionsfrukt och fruktsallad med melon, blodapelsin och druvor är också gott till cheesecake.

Cheesecaketopping kan också varieras eller hoppas över helt. Cheesecake kan även göras som små en-portions cheesecakes - portionscheesecakes.

Att dricka till cheesecake rekommenderar jag sött dessertvin exempelvis från Kalifornien, Frankrike, Sydafrika eller Australien. Eller prova ett prisvärt Amfora Muscat eller söt cherry.

Cheesecakes kan i princip lagas på två grundläggande vis. Alternativ ett är att baka färskostblandningen i ugn och värmen gör tillsammans med äggen att cheesecaken stelnar. Detta är vanligt för Amerikansk cheesecake. Alternativ två är att endast kyla färskostblandningen med gelatin i så att cheesecaken stelnar.
Här hittar du grundrecept på båda varianterna:

Grundrecept på cheesecake på två olika vis

Limecheesecake med jordgubbar Grundreceptet på cheesecake kan varieras efter smak. Här som limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar.Fryst cheesecake
Ett ytterligare alternativ är att blanda en smet med uppvispad färskost och ägg samt sedan frysta den. Det blir som en slags parfait fast med fäskost och cheesecakebotten.

Grundrecept på smulbotten till cheesecake
Bottnen till cheesecake är vanligtvis den klassiska smulade blandningen av Digestivekex och smör. Men man kan också ta pepparkakor eller andra söta kex. Vidare kan man också använda mördeg. Eller skippa botten och smula blandningen på toppen av cheesecaken.

Variera ditt recept på cheesecake:

Smaksätt smeten genom att vända ner något av följande innan smeten hälls i form. Är smaksättningen blöt så utesluts ev. vätska som mjölk ur receptet.

  • Vit choklad - tillsätt 50 gram smält vit choklad
  • Citron - tillsätt rivet skal av en citron
  • Kaffe - tillsätt 1 dl kaffelikör
  • Hallon eller blårbär - tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
  • Passionsfrukt - tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.
  • Frusen cheesecake - lägg cheesecake i frysen så håller den sig och blir god iskall om den får tina några timmar i kylen innan servering.
  • Limecheesecake - se recept nedan.

Glasering eller topping av cheesecake

Om du vill kan du toppa cheesecaken med extra glasyr eller frosting men det behövs ej. Vispa en burk naturell crème fraiche och smaksätt med något av nedan. Bred i ett lager över den kalla cheesecaken.

  • Vanilj - tillsätt 2 msk vaniljsocker.
  • Choklad - tillsätt 1 msk kakao och en msk florsocker.
  • Mint - smaksätt med några droppar pepparmyntsolja samt 2 msk florsocker. 

Citron- och passionsfruktscheesecake Citron- och passionsfruktscheesecake med färska bär. Cheesecake kan garneras med gelé, topping eller frosting med olika smak samt färska bär som jordgubbar, hallon, vinbär samt godis som nonstop, silverkulor, riven choklad eller strössel.

Kalla cheesecakes

Cheesecakes som är kylda och stelnar med hjälp av färskost och gelatin när de kallnar. De behöver alltså ej bakas i ugn. Dock brukar man baka bottnen men om du ej har tillgång till ugn så behövs det ej utan blir gott ändå.

Limecheesecake med jordgubbar
Limecheesecake med jordgubbsgelé och färska jordgubbar. Lagad utan ugn med gelatinblad.

Limecheesecake med passionsfruktsgelé
En mycket vacker och god cheesecake. Servera gärna med jordgubbar i mynta och lime.

Citron- och passionsfruktscheesecake
Cheesecake med citron och passionsfrukt. En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktsgelé och färska bär.

Bakade cheesecakes

Cheesecakes bakade i ugn med ägg och färskost.

Cheesecake med lime och hallon En god bakad cheesecake med lime. Cheesecakes kan antingen bakas i ugn eller stelna i kylen.

Cheesecake med lime
En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffé. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär.

Chokladcheesecake
En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka.

Chokladcheesecake
En variant där du både kan ha Digestivebotten eller kexen som ett lager smulor på toppen.

Citroncheesecake
Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbssås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar.

Pepparkakscheesecake Pepparkakscheesecake. Istället för att använda Digestivekex blir bottnen på cheesecaken så blir det mycket gott med pepparkakor. Syran från färska hallon och passionsfrukt passar mycket bra till den söta cheesecaken.

Pepparkakscheesecake
Cheesecake med botten av smulade pepparkakor (istället för digestivekex) och smör. Kan bakas i ugn eller lagas kall.

Cheesecake med kanel och äpplen i Muscatgelé
En slags äpplekaka från "Amerikat" - detta är cheesecaken på bilden i toppen av artikeln. Följ grundreceptet och lägg till:
1 tsk malen kanel
2 äpplen
1 dl strösocker
2 msk citronsaft
1 dl muscatvin (sött dessertvin), valfritt
4 blad gelatin
Följ grundreceptet men smaksätt smet med kanel. Baka. Pensla topp och kanter med äggvita (så rinner inte gelén iväg). Låt svalna. Skala, kärna ur och tärna äpplen. Koka dem med socker, citronsaft, vin och 2 dl vatten i 3 minuter. Lägg gelatinblad i kallt vatten några minuter. Rör ut gelatinblad i den varma äppelblandningen. Slå gelé över kakan. Ställ i kyl.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer