Zucchinisoppa

God soppa på zucchini smaksatt med riven parmesan, vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag. Servera gärna med stekt tärnad zucchini och riven parmesan. Ett gott bröd eller varma mackor passar till.

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner zucchinisoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 0,5 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 zucchini, ca 800 gram
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 8 dl vatten
  • 1 krm torkad oregano
  • 2 blad färsk hackad basilika eller 1 krm torkad basilika
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken. Skala och pressa vitlöken. Lägg i en stor kastrull med olivoljan.
  2. Fräs lök och vitlök under tiden du strimlar zucchinis.
  3. Skölj, strimla, riv eller tärna zucchinis fint. Spara ev. ca 1/4 och hacka som tärningar att ha som garnering vid servering.
  4. Fräs zucchinin med löken i några minuter.
  5. Tillsätt grönsaksbuljongtärning, oregano, basilika, salt, peppar och vatten. Rör om och koka upp.
  6. Låt koka på medelvärme, gärna med lock, i 20 minuter.
  7. Fräs den tärnade zucchinin i lite olivolja om du vill ha det till garnering vid servering.
  8. Tillsätt grädden på slutet och mixa sedan zucchinisoppan slät med en stavmixer (mixning är valfritt men det blir gott).
  9. Smaka av soppan med salt, peppar samt hälften av den rivna parmesanen.
  10. Servera zucchinisoppan med den stekta tärnade zucchinin samt strö över riven parmesan.
E-mail
Medel: 4.5 (21 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer