Zucchiniplättar

Zucchiniplättar är en variant på raggmunk med riven zucchini istället för potatis. Zucchinimunkar eller raggzucchinis -  vad ska de heta? Italien möter Skandinavien. Servera med lingonsylt eller rårörda lingon samt en god sallad till. 

Vill du servera som raggmunk kan du steka fläsk, bacon eller halloumiost till. Att toppa med kokta klyftade skalade rödbetor, babyspenat och smulad getost eller fetaost blir en festlig vegetarisk variant. 

Plättarna är också goda som tillbehör och sidorätt till det mesta som grillat, på buffé, istället för potatistillbehör eller ris med mera. 

Räkna med att köpa två zucchinis på minst 1 kg totalt. Det blir lite spill när du river dem och kramar ur vattnet. Helst ekologiska. Du kan ta gröna eller gula zucchinis. 

4 portioner zucchiniplättar, 12-15 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 ägg eller ett stort frukostägg
  • 2 dl mjölk, standard
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 7 dl grovt riven zucchini
  • 30 gram smör eller margin att steka i
  • 4 msk rapsolja eller olivolja att steka i

Tillagning

  1. Vispa ihop ägg, mjölk, vetemjöl och salt i en bunke. Vispa bort klumpar. Låt stå medan du river zucchinin.
  2. Skölj zucchinin noga och skala den om den ej är ekologisk eller hemmaodlad.
  3. Riv zucchinin grovt och krama ur den samt blanda i ägg och mjölkblandningen.
  4. Värm en eller två stekpannor. Tillsätt någon msk smör och olja.
  5. Stek 2-3 plättar åt gången och räkna ca 0,75 dl till varje plätt eller stek den storlek du vill.
  6. Låt plättarna få färg på båda sidor ca 3 minuter på varje sida.
  7. Stek dem efterhand och lägg upp på ett fat eller tallrik.
  8. Servera zucchiniplättarna. Gott med lingonsylt eller rårörda lingon, sallad; samt stekt fläsk, bacon eller halloumi. Eller servera dem som tillbehör till en huvudrätt eller på buffé.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer