Zucchinibiffar

Zucchinibiffar med kikärter. Goda plättar med zucchini. Här med klyftpotatis, tzatziki, och tomatsallad.
Zucchinibiffarna kan också serveras med valfria tillbehör som ex. ajvar och råris.

4 portioner zucchinibiffar

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 pkt eller burk kikärter
  • 2 ägg
  • 0,5 gul lök
  • 1 zucchini
  • 4 msk vetemjöl
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller någon msk färsk hackad röd chili
  • 2,5 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • 50 gram smör och olja att steka biffarna i
  • Tzatziki: 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 dl grekisk yoghurt, matyoghurt
  • 0,5 gurka
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tomatsallad: 4 tomater
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med önskade tillbehör ex. klyftpotatis eller ris.
  2. Zucchinibiffar: häll av och skölj kikärterna noga.
  3. Blanda med äggen i en stor bunke. Mixa eller mosa kikärterna till en massa.
  4. Skala och riv eller finhacka löken och tillsätt den.
  5. Skölj och riv zucchinin.
  6. Tillsätt zucchini, mjöl, pressad vitlök, chili, salt och vitpeppar samt arbeta ihop till en fast massa. Tillsätt citronsaft så att massan blir formbar men ej lös. Låt vila i ca 5 minuter så sväller mjölet och biffarna blir godare.
  7. Smörj en bricka eller plåt med olja och forma åtta biffar av röran.
  8. Värm en stekpanna och tillsätt smör och olja.
  9. Stek zucchinibiffarna i 4-5 minuter på medelvärme på båda sidor så att de får färg och är genomstekta. Zucchinibiffarna är klara att serveras med valfria tillbehör.
  10. Klyftpotatis: Sätt ugnen på 225 grader.
  11. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på (om det är fint skal).
  12. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt.
  13. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Prova med en sticka eller gaffel så att potatisen är mjuk. Vidare kan du såklart smaka på en klyfta men akta så du inte bränner dig. Vid servering så kan du strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  14. Tzatziki: Skölj gurkan. Skala gurkan om du vill.
  15. Riv gurkan grovt på ett rivjärn eller i matberedare. Lägg den rivna gurkan i en skål. Tillsätt matyoghurt och blanda i pressad vitlök och rör om. Smaka på tzatzikin. Tillsätt ev. lite salt och peppar. Samt ev. mer vitlök om du gillar det.
  16. Tomatsallad: skölj och skiva tomater. Blanda med olivolja, vinäger, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer