Yoghurtsoppa Ashe Mast

Yoghurtsoppa eller Ashe Mast är en god nyttig persisk soppa med bla yoghurt, spenat, linser, kikärter, kidneybönor och ris smaksatt med persilja, mynta, dragon och gurkmeja.
Överbliven soppa kan kylas eller frysas till senare.

10 portioner yoghurtsoppa

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 13 tim

Ingredienser

  • 1 dl kikärter
  • 1 dl kidneybönor
  • 3 liter vatten
  • 1 msk salt
  • 1 dl jasminris
  • 250 g spenat, färsk eller fryst
  • 1 liten eller halv purjolök, ca 150 g
  • 1 stor knippa bladpersilja, ca 100 g
  • 2 gula lökar
  • 50 gram smör eller margarin
  • 3 msk torkad mynta
  • 1,5 dl gröna linser
  • 1 tsk salt
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm gurkmeja
  • 3 dl naturell yoghurt

Tillagning

  1. Blötlägg kikärter och bönor i ca 12 timmar ex. över natten.
  2. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull.
  3. Koka ärter, bönor och ris under lock ca 45 minuter.
  4. Hacka under tiden färsk eller tinad (fryst) spenat och lägg i en skål.
  5. Rensa, dela och strimla purjolök. Lägg i skålen.
  6. Skölj och hacka persilja. Lägg i skålen.
  7. Skala och hacka löken.
  8. Stek löken i hälften av smöret tills löken fått ljus brun färg.
  9. Tillsätt resten av smöret samt den torkade myntan och fräs någon minut till.
  10. Blanda i spenat, purjolök, persilja, salt, torkad dragon, svartpeppar samt gurkmeja.
  11. Skölj och tillsätt de gröna linserna.
  12. Låt koka ca 20 min tills linserna är färdiga.
  13. Blanda i de kokta kikärterna, bönorna och riset. Rör runt.
  14. Ta bort soppan från plattan och blanda i yoghurten samt servera.
  15. Smaka ev. av Ashe Mast yoghurtsoppan med mer salt och kryddor.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer