Wokat fläsk och grönsaker i sötsur sås

En kinesisk sötsur gryta. Gott med jasminris. Istället för wok kan du bryna i en stekpanna och ha en extra stor gryta vid sidan att lägga över det du steker i efter hand.

6 portioner wokade grönsaker i sötsursås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 600 gram kotlett, karré eller fläskfilé
  • 1 äggvita
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk hoisinsås (valfritt)
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 bit färsk ingefära
  • 1 röd spansk chilipeppar
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 dl solrosolja
  • 2 rödlökar
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 färsk ananas
  • 1 purjolök
  • 200 gram portabellosvampar eller champinjoner
  • 1 burk bambuskott
  • 4 dl böngroddar, gärna färska
  • Sötsursås: 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vitvinsvinäger
  • 5 msk tomatpure
  • 2 dl vatten
  • 2 msk maizena
  • 0,5 tsk salt
  • Tillbehör: 4 port jasminris

Tillagning

  1. Skär köttet i tunna skivor och sedan i ca 2 cm breda bitar. Lägg i en stor skål.
  2. Skala ingefäran och riv fint ca 2 tsk ingefära i skålen.
  3. Tillsätt och rör i äggvita, maizena, salt, vitvinsvinäger, hoisinsås samt sesamolja. Blanda ut med köttet och ställ åt sidan att marinera. Hit kan förberedas.
  4. Förbered grönsaker och börja kokta ris.
  5. Skölj och finhacka chilin. Lägg i en skål.
  6. Skala och pressa vitlöken och blanda med chilin.
  7. Riv ca 2 msk av ingefäran och blanda med chilin.
  8. Skala, dela och klyfta rödlök. Lägg på en bricka vid sidan.
  9. Skala morötter, dela och slanta dem. Lägg på brickan.
  10. Skölj och skär paprikorna i bitar.
  11. Dela, skölj och skär purjolöken snett i bitar.
  12. Rensa och skiva svampen.
  13. Skölj böngroddar.
  14. Skär bort skalen av ananasen och skär den i ca 2x2 cm kuber.
  15. Sötsursås: Blanda socker, vinäger, tomatpure, vatten, maizena och salt i en bunke. Låt stå och rör då och då så att sockret löser sig.
  16. Börja woka: Hetta upp olja i en kastrull. Stek eller fritera det marinerade fläskköttet i omgångar och lägg över i en skål vid sidan med en hålslev. Spara oljan och häll av i en skål vid sidan. Skölj ur woken eller pannan.
  17. Häll tillbaka oljan i woken eller pannan.
  18. Tillsätt den hackade chili, vitlöks- och ingefärsblandningen och rör om.
  19. Tillsätt rödlöken och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  20. Tillsätt morötter och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  21. Tillsätt paprika och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  22. Tillsätt ananas, purjolök och svamp och stek på hög värme under omrörning någon minut.
  23. Tillsätt bambuskott och böngroddar och stek runt lite till.
  24. Häll i den sötsura såsen och rör runt. Koka upp. Smaka av med salt.
  25. Servera den sötsura grytan med jasminris.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer