Wokad fläskkarré i sötsur sås

Wokad fläskkarré i sötsur sås, jordnötter och massor av goda grönsaker. Servera woken med jasminris. Istället för köpt sötsursås kan du blanda egen av några tsk socker, några dl passerade tomater och några msk mörk risvinäger.

Du hittar sötsursås, ljus kinesisk soja med mera i välsorterade asiatiska butiker. Man kan ta vanligt vitt vin, torr sherry eller alkoholfritt vitt vin från vanlig affär. Som chili kan du välja färsk röd chili, små röda färska thai-chilis, sriracha-chilisås på flaska eller annan valfri chili efter tycke. 

Fläskkarrén kan du byta mot fläsksida, stekfläsk, grishals (ett annat ord för fläskkarré), kotlett, skinka eller innanlår. Du kan också skippa köttet och ta tärnad tofu, quorn eller lax (skippa då marinaden med maizena).
Ta de grönsaker du gillar - några tips är sockerärtor, minimajs, all slags svamp, vitkål, spetskål, broccoli, blomkål, bambuskott, spenat, vattenkastanj, gröna bönor, palsternacka, rotselleri med mera.

Du behöver en wokpanna att laga i. Helst en riktig wok och gasspis. Det finns portabla gasspisar som funkar utmärkt att woka på. Perfekt att ha i sommarköket sen. I nödfall kan du ta en wokpanna med platt botten för vanlig spis. Det viktiga är att woken blir riktigt het vid tillagningen.

Det är lagom att laga 2 portioner i taget i woken (woken måste hålla hettan uppe). Vill du laga till fyra eller flera så förbered alla ingredienser och laga sedan två portioner i taget eller woka ingredienserna i omgångar och lägg över på en tallrik som du sedan lägger ihop i woken eller stor gryta och värmer upp allt till servering.

Om du dubblar receptet så räcker det ändå med en äggvita till marinaden.

2 portioner wokad fläskkarré

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram fläskkarré
  • 0,5 dl jordnötter, med eller utan salt
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk hackad färsk ingefära
  • 0,5 röd chilifrukt eller efter tycke
  • 2 salladslökar
  • 200 gram salladskål
  • 200 gram rödkål
  • 0,5 gul lök
  • 2 morötter
  • 200 gram bok choi
  • 4 msk matolja som majsolja eller jordnötsolja
  • Marinad: 1 krm salt
  • 0,5 msk maizena
  • 1 äggvita
  • 2 tsk ljus soja
  • Woksås: 1,5 dl sötsursås
  • 0,5 dl vitt vin (alkoholfritt funkar bra)
  • 2 msk ljus soja
  • 0,5 tsk sesamolja
  • 1 dl vatten
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skär fläskköttet i tunna strimlor. Förslagsvis 4-5 cm långa, någon cm höga och några mm breda.
  2. Lägg i en skål och blanda med marinaden av salt, maizena, äggvita och ljus soja. Låt stå ca 15 minuter medan du förbereder de andra ingredienserna.
  3. Börja koka jasminris.
  4. Rosta jordnötterna i en panna och ställ åt sidan.
  5. Hacka vitlök och ingefära fint.
  6. Dela, kärna ur och hacka chilin fint.
  7. Skölj och strimla salladslök, salladskål samt rödkål.
  8. Skala och skär lök i tärningar.
  9. Skala och slanta morötter.
  10. Skölj och skär bok choi i grova bitar. Lägg blad och stam i varsin hög.
  11. Blanda woksåsen av sötsursås, vitt vin, ljus soja samt sesamolja. Blanda vatten och maizena i ett glas.
  12. Dags att woka: Hetta upp woken och tillsätt matolja.
  13. Tillsätt chili, ingefära och vitlök samt fläskkarrén lite i taget.
  14. Woka så att det får färg. Obs det ska ej brännas men bli brynt.
  15. Lägg över på en tallrik.
  16. Tillsätt lite mer olja och woka gul lök, morötter, stam av bok choi samt rödkål. Tillsätt en ingrediens i taget.
  17. Tillsätt sedan salladskål samt bladen av bok choi.
  18. Woka någon minut till.
  19. Tillsätt woksåsen samt fläskköttet, vänd runt och woka någon minut till.
  20. Tillsätt salladslök. Koka upp.
  21. Rör i vatten och maizena lite i taget så att du får den sötsura woksåsen så tjock du vill ha den. För tunnare sås tillsätt lite vatten. För tjockare sås tillsätt maizena utrört i vatten.
  22. Smaka av woken med salt, sötsursås, ljus soja och chili.
  23. Strö över rostade jordnötter samt servera med kokt jasminris.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer