Wokad fläskfilé med nudlar

Wokad fläskfilé eller annat fläskkött med nudlar på kinesiskt vis med five spice, champinjoner och salladslök i marinad av vitlök, chili, ingefära, sesamolja och ostronsås.
Five spice eller fem kryddor är en kinesisk kryddblandning som ger mycket god smak. Innehåller nejlikor, stjärnanis, fänkål, kanel och sichuanpeppar. Om du vill kan du köpa dessa kryddor hela, rosta lika delar samt mala i kryddkvarn. Besök annars en lokal asiatisk butik.
Istället för fläskfilé kan du ta fläskkarré, kotlett eller kycklingfilé.
Vegetariskt blir det med quornbitar istället för kött.

4 portioner wokad fläskfilé med nudlar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram äggnudlar
  • 500 gram fläskfilé, kotlett eller karré
  • 400 gram champinjoner
  • 2 knippen salladslök
  • 4 klyftor vitlök
  • 1 tsk chiliflakes
  • 40 gram färsk ingefära
  • 4 msk sesamolja
  • 4 msk matolja
  • 1 msk five spice fem kryddor
  • 1,5 dl ostronsås
  • 0,5 dl vatten
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Koka upp vatten till nudlarna. Koka nudlarna i 4-5 minuter. Häll av i ett durkslag och skölj ljumma med lite kallt vatten. Sätt åt sidan.
  2. Skär köttet i strimlor.
  3. Skölj och rensa champinjoner och skiva dem.
  4. Skölj och strimla salladslöken. Lägg de grövre nedre delen för sig och blasten för sig.
  5. Skala och finhacka vitlök.
  6. Skala och finhacka ingefära.
  7. Värm en wok eller stor stekpanna med höga kanter.
  8. Tillsätt oljan, vitlöken, chilin och ingefäran och fräs någon minut under omrörning.
  9. Tillsätt sedan köttet och låt få lite färg.
  10. Tillsätt svampen och den nedre delen av löken.
  11. Fräs och woka några minuter på hög värme under omrörning.
  12. Tillsätt five spice, salt och ostronsås samt lite vatten.
  13. Tillsätt blasten av salladslöken och fräs någon minut till under omrörning.
  14. Tillsätt och vänd runt nudlarna och låt bli varmt. Tillsätt ev. lite mer ostronsås och vatten så att du har lite sås i botten.
  15. Klart att servera.
  16. Five spice: Rosta alla kryddorna i en het stekpanna under omrörning någon minut. Mal kryddorna till pulver i mortel eller väl rengjord elektrisk kaffekvarn. Förvara blandningen mörkt och svalt i väl försluten burk.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer