Wok med fläskkött

Wok med fläskkött. Asiatisk fläskwok med grönsaker i woksås. Ingefära, chili, vitlök, soja, hoisinsås samt sesamolja sätter god smak på fläsk, grönsaker som rödlök, purjolök, paprika, morot, vitkål samt böngroddar.
Fläskwoken är god med ris som jasminris.
Hoisinsås är en kinesisk söt plommonsås som ger god smak åt wok. Kan uteslutas men tillsätt då gärna ostronsås eller annan sås efter smak.
Andra grönsaker som passar i fläskwok är bambuskott, pak choy, rödkål, minimajs mm.
Istället för fläskkött så kan du ta kyckling, quorn eller räkor.

4 portioner wok med fläskkött.

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskkött som skinkstek, kotlett eller fläskfilé
  • 4 msk vitvinsvinäger
  • 1 äggvita
  • 2 msk maizena
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 röd spansk chili
  • 3 cm färsk ingefära
  • 2 krm salt
  • 4 msk olja som solrosolja
  • 2 morötter
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 dl färska böngroddar
  • 1 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 200 gram vitkål
  • Woksås: 1 tsk sesamolja
  • 2 msk hoisinsås
  • 0,5 dl ljus soja eller 2 msk kinesisk mörk soja
  • 1,5 dl vatten
  • 1 buljongtärning, kött eller kyckling
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Sätt på ris om du vill ha det till. Eller koka nudlar, kyl och ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka vitlök (eller pressa). Lägg i en stor skål.
  3. Skala och hacka ingefära fint. Lägg i skålen.
  4. Skölj och dela chili på mitten längs med. Skrapa ur frön och skär bort det vita. Strimla chilin fint. Lägg i skålen. OBS var försiktig så du inte petar dig i ögat efter du hackat chili.
  5. Strimla fläskköttet och blanda i skålen med vitlök, chili, ingefära samt rör i vinäger, äggvita, maizena samt salt.
  6. Skölj, rensa och skär grönsaker i lagom bitar samt lägg på
  7. en bricka: skala, dela och strimla morötter; skölj och skär paprikorna i bitar ca 3x3 cm bitar; dela och skölj purjolök och strimla den; skala och dela lök samt skär i klyftor; skär loss en bit vitkål (ca 1/4 huvud) dela i klyftor samt strimla kålen. Skölj färska böngroddar i ett durkslag. Låt rinna av.
  8. Dags att göra woken: hetta upp en wokpanna eller stor stekpanna och/eller kastrull. Har du ingen wok så kan du steka du lite i taget på hög värme i en stekpanna och lägga över efter hand i en större kastrull.
  9. Hetta upp hälften av oljan i woken som ska vara riktigt het.
  10. Fräs hälften av fläskköttet i taget i woken och lägg upp på ett fat bredvid.
  11. Tillsätt resten av oljan och rör i vitlök, ingefära och chili. Rör runt och fräs någon minut.
  12. Tillsätt slantade morötter. Fräs en minut och rör någon gång.
  13. Tillsätt paprika. Fräs en minut och rör någon gång.
  14. Tillsätt vitkål. Fräs en minut och rör någon gång.
  15. Tillsätt rödlök. Fräs en minut och rör någon gång.
  16. Tillsätt böngroddar. Fräs en minut och rör någon gång.
  17. Blanda woksåsen i en skål. Rör ihop sesamolja, hoisinsås samt soja och salt. Lös upp buljongtärningen i ett glas (1,5 dl) hett vatten.
  18. Tillsätt woksåsen och kycklingbuljongen.
  19. Tillsätt fläskköttet, blanda och låt puttra någon minut tills fläskköttet är helt genomstekt.
  20. Rör runt och smaka av fläskwoken med hoisinsås, soja samt salt.
  21. Servera fläskwoken med jasminris eller blanda med kokta nudlar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer