Wienerschnitzel

Panerad kalvfilé som stekts eller friterats. Tysk wienerschnitzel är klassiskt med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris.

Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor. Potatis i någon form är gott till - välj mellan kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, klyftpotatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.

Köp ca 1 cm tjocka skivor kalvinnanlår. Skinkschnitzel eller fläskschnitzel går också bra.

4 portioner wienerschnitzel

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram kalvinnanlår eller skinksnitzlar
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör till stekning
  • 4 msk olja (ex. solrosolja) till stekning
  • Tillbehör: 4 citronskivor
  • 8 sardellfiléer
  • 4 msk kapris
  • 4 dl kokta gröna ärter
  • 4 port kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis

Tillagning

  1. Förbered potatis efter smak. Kokt potatis, pommes frites, kall tysk potatissallad, klyftpotatis eller råstekt potatis passar till wienerschnitzel.
  2. Banka ut köttskivorna till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  3. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  4. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  5. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  6. Vänd köttskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd.
  7. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två wienerschnitzlar i taget eller stek alla fyra på en gång i två pannor. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  8. Förbered och koka gröna ärtor några minuter om du vill ha det till.
  9. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett fat.
  10. Garnera gärna varje schnitzel med en citronskiva, sardellfiléer och kapris. Förslag är att lägga 2 sardellfiléer på varje citronskiva och fylla med en msk kapris vardera.
  11. Servera wienerschnitzlarna med gröna ärter och potatis samt garnityr.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer