Wienerschnitzel med kyckling

Wienerschnitzel med kycklingfilé. Kycklingsnitzel med yoghurt- och limesås, klyftpotatis samt ärtor.
Kan också serveras som klassisk wienerschnitzel med tillbehör som skivad citron, sardeller och kapris
Räkna 8-12 skivor färdigskivad kycklingfilé (ca 500 g) eller 4 mindre kycklingfiléer.
Till wienerschnitzel serveras ofta kokta gröna ärtor.
Istället för klyftpotatis kan du ha kokt potatis, smörslungad potatis, råstekt potatis, pommes frites eller kall tysk potatissallad med kokt tärnad potatis, vinäger, olja, hackad persilja, senap, kapris och hackad rödlök.
Det finns färdigskivade kycklingfiléer eller så kan du skiva och banka ut egna filéer.
Istället för lime kan du ta en citron och dela halva till klyftor till servering och den andra halvan pressar du till såsen.

4 portioner schnitzel med kyckling

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram kycklingfilé, gärna färdiskivad
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd
  • 4 msk smör
  • 4 msk matolja
  • Tillbehör: 4 dl kokta gröna ärter
  • 800 gram fast potatis som delikatesspotatis
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 dl matyoghurt
  • 2 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader. Borsta och skala ev. potatisen. Klyfta den och lägg i en ugnsform eller stor stekpanna. Blanda potatisen med olivolja, salt och peppar. Vänta tills ugnen är varm. Börja under tiden med snitzlarna.
  3. Skiva kycklingfiléerna i två delar och banka ut dem till ca 0,3 - 0,5 cm tjocklek om de inte redan är tunt skivade. Köttbankare eller undersidan på en kastrull eller gjutjärnspanna går bra att banka med.
  4. Häll ut mjöl på en tallrik och blanda med salt och peppar.
  5. Knäck äggen i en djup tallrik och vispa ihop dem lätt.
  6. Häll ut ströbröd på en tredje tallrik.
  7. Vänd kycklingskivorna först i vetemjöl, därefter i uppvispat ägg och sist i fint ströbröd samt lägg upp på en tallrik.
  8. Sätt in potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills de fått fin färg. Laga under tiden resten.
  9. Hetta upp hälften av smör och olja i en stekpanna och stek två till tre schnitzlar i taget. Det tar ca 5 minuter på varje sida på medelvärme (då ströbrödet annars lätt bränner om du steker på högsta värme). Du kan också tillsätta mer olja och nästan fritera schnitzlarna.
  10. Lägg upp de nystekta schnitzlarna på ett ugnsbleck. När du stekt alla snitzlarna så sätt in i ugnen med potatisen någon minut och ta sedan ut när potatisen är klar.
  11. Koka gröna ärtor några minuter och häll av.
  12. Skölj och skiva en lime till servering.
  13. Dela och pressa en lime i en skål. Blanda i yoghurt till en kall sås.
  14. Ta ut och servera kycklingsnitzlarna med yoghurt- och limesåsen, gröna ärter, limeskivor och klyftpotatis.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer