Whiskysill

Inlagd sill smaksatt med whisky, rödlök, gul lök och morötter i ättikslag. Här har jag använt urvattnad inläggningssill som ska ligga något dygn i ättikslagen innan du äter den. 

Du kan välja stil av whisky - rökig eller mindre rökig - jag föredrar mindre rökig eller orökt whisky till smaksättning från Speyside, Irland ex. Tullamore Dew. Vill du ha rökig smak så var försiktig då röksmaken tar över ex. om du använder rökig Islay whisky som Ardbeg eller Laprhoig. 

Du kan ta annan sill istället för urvattnad inläggningssill som 5-minuters inläggningssill (då kan du äta sillen direkt) eller saltsill och följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några timmar extra. Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på Inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas på samma vis till whiskysill som nedan. 

Lingon är valfritt att ha i. Man kan också ha i strimlad purjolök och kryddpeppar. Fler tips på att lägga in olika varianter av sill och strömming hittar du här

1 glasburk sill på ca 0,5 liter eller 4 portioner

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 dag
  • Klart på: 1 dag 30 min

Ingredienser

  • 420 gram urvattnad inläggningssill
  • 0,75 dl whisky, förslagsvis orökt irländsk som Tullamore Dew
  • 0,5 dl frysta lingon eller färska rensade lingon
  • 2 lagerblad
  • 3 svart- eller vitpepparkorn
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 morot
  • 0,5 gul lök
  • ÄTTIKSLAG: 0,5 dl ättika (12 %)
  • 1 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten

Tillagning

  1. Blanda ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt även peppar samt lagerblad. Koka och rör tills sockret löst sig.
  2. Skala och strimla lök och skala och slanta morot.
  3. När lagen kokat upp så tillsätt lök, morot och lingon. Låt svalna.
  4. Tillsätt whiskyn till ättikslagen.
  5. Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
  6. Varva sill, lingon, lök och morot i en glasburk eller annan burk för inläggning ex. ett Höganäskrus. Fyll upp med ättikslagen. Lägg gärna en tyngd så att sillen hamnar under lagen.
  7. Sätt på lock och förvara gärna något dygn i kylen innan servering. Håller någon månad oöppnad i kylen. Öppnad burk förvaras i kylen och håller några veckor om lagen täcker whiskysillen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer