Wallenbergare med köttfärs

Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). 

Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.

Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd.

4 portioner wallenbergare med köttfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram köttfärs, nötfärs eller blandfärs
  • 1 ägg
  • 1 dl crème fraiche eller grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk tahini sesampasta (valfritt)
  • 2 dl panko japanskt ströbröd eller vanligt ströbröd
  • 2 msk matolja att steka i
  • 2 msk smör att steka i

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg köttfärsen i en matberedare med knivredskapet monterat. Du kan också röra ihop smeten för hand i en skål.
  3. Lägg i ägg, salt och peppar samt ev. tahini sesampasta.
  4. Kör några sekunder så att ägget blandas ut.
  5. Tillsätt crème fraiche eller grädde och mixa någon halv minut till en jämn smet.
  6. Häll upp ströbröd på en tallrik.
  7. Smörj en bricka eller tallrik samt händerna med lite olja.
  8. Forma bollar och sedan biffar och lägg på brickan eller tallrik. Du kan forma fyra större Wallenbergare eller 8 mindre (2 per portion).
  9. Vänd dem i ströbröd och lägg upp på en tallrik bredvid.
  10. Värm en stekpanna med någon msk olja samt smör i.
  11. Bryn Wallenbergarna 2-3 minuter på varje sida, förslagsvis några i taget i stekpannan.
  12. Lägg över Wallenbergarna i en ugnsform eller ugnsfast stekpanna och ställ in dem att steka klart i ugnen i ca 15 minuter tills de har svällt upp något och är genomstekta (speciellt om du använt blandfärs så måste de stekas helt genom - kolla ev. genom att dela på en).
  13. Ta ut och servera Wallenbergarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer