Vörtlimpa vörtlimpor vörtbröd

Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.
För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans. Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en självklarhet i det traditionella svenska julfirandet.
Annars får man god smak med porter, julöl, julmust eller svagdricka samt kryddor som pomerans, kryddnejlikor samt anis och fänkål. Blötlägg gärna pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar.
Istället för porter kan du ta julöl, svagdricka, julmust eller 3,3 dl vatten.
Istället för vörtmix kan du ta 3 pomeransskal - finhackade eller stötta, 1 tsk malda kryddnejlikor, 1 msk mald anis, 0,5 tsk ingefära och 1 msk mald fänkål.

2 vörtlimpor eller vörtbröd

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 1 flaska 33 cl porter
  • 50 gram jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 dl mörk sirap
  • 1 påse vörtmix
  • 1 dl russin
  • 6 dl rågsikt
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 dl kaffe att pensla bröden med

Tillagning

  1. Om du bakar utan vörtmix så koka pomeransskalen mjuka i lite vatten och hacka eller stöt dem fint.
  2. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt porter, svagdricka, julmust, julöl eller vatten.
  3. Värm till fingervarmt, 37 grader.
  4. Smula sönder jästen i en stor degbunke.
  5. Häll på lite av degvätskan och lös upp jästen (se till att inte degvätskan är för varm - då dör jästen).
  6. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop till en smidig deg.
  7. Lägg en kökshandduk över och låt jäsa i 45 minuter på ett varmt, dragfritt ställe.
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda vörtdegen några minuter. Dela den i två delar och rulla dem till limpor.
  9. Lägg vörtlimporna på en smord bakplåt, bakplåtspapper eller 2 smorda brödformar.
  10. Täck över och låt jäsa ytterligare 25 minuter på ett varmt och dragfritt ställe.
  11. Sätt på ugnen på 200 grader.
  12. Sätt in bröden i nedre delen av ugnen samt mitten.
  13. Grädda ca 30-40 minuter. Byt gärna plats på plåtarna om de övre ser mörka ut.
  14. Pensla bröden någon gång med kaffe under gräddningen.
  15. Ta ut och låt bröden kallna under kökshandduk.
E-mail
Medel: 4.2 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer