Vivis enkla rabarberkaka

Rabarberkaka med sockerkakssmet som är enkel att baka. God med vispgrädde eller vaniljglass.
Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad choklad, vinbär, blåbär eller hallon.
Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke.

8 bitar rabarberkaka

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 3,5 dl strimlad rabarber i bitar, ca 3 medelstora stänger rabarber
  • 150 gram smör, rumsvarmt
  • 3 dl socker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 sockerkaksform ca 20-24 cm i diameter
  • 1 bakplåtspapper eller smör samt ströbröd att bröa formen med

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skölj, ansa och skala ev. grov rabarber. Strimla den så fint du kan.
  3. Lägg det rumsvarma smöret i en bunke och tillsätt sockret.
  4. Vispa smör och socker fluffigt några minuter med en elvisp.
  5. Tillsätt ett ägg i taget.
  6. Blanda i mjölet.
  7. Klä formen med bakplåtspapper eller smöra och bröa den.
  8. Häll i sockerkakssmeten.
  9. Fördela rabarbern över och tryck ner den lätt i smeten.
  10. Grädda rabarberkakan i mitten av ugnen i ca 40 minuter tills den fått fin färg.
  11. Ta ut och låt svalna något. Servera med vispad grädde eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer