Vitlökssill de lux med rostad vitlök
Introduktion och förberedelse
Vitlökssill med rostad vitlök med vitlöksklyftor du rostar mjuka i ugnen innan du mosar ihop dem i såsen till sillen. Då blir vitlöken mjuk och söt men elegant och fyllig i smaken.
En variant på vanlig vitlökssill.
Framförhållning
Sillen är lätt att laga men du får ha lite framförhållning då den ska stå och dra åt sig smakerna i kylen minst fem timmar och helst 1-2 dygn.
Val av sill
Räkna en burk inläggningssill på 420 gram vilket motsvarar 190 gram avrunnen sill till fyra portioner.
Använder du 5 minuters sill så är den redan inlagd. Den är det bara att hälla av lagen och lägga in i smaksättningen samt sedan låta stå och få smak.
Använder du färsk sill eller strömming så följ detta recept.
Tillagning
- Mät upp ättika, socker och vatten i en kastrull. Tillsätt krossad kryddpeppar, krossad vitpeppar, lagerblad samt kryddnejlikor och koka upp.
- Rör om så att sockret löser sig.
- Sätt ättikslagen åt sidan att svalna och kallna.
- Häll av och skölj sillen.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar - förslagsvis någon cm breda.
- Lägg sillen i rosfri skål, två rena glasburkar med lock eller en skål eller kärl i keramik. Fyll på med lag.
- Låt sillen stå i kylen i minst 5 timmar gärna 1-2 dygn för bästa smak.
- SMAKSÄTT VITLÖKSSILLEN: Rosta vitlöksklyftorna med skal på lite folie i ugnen i 45 minuter på 175 grader. Ta ut vitlöken och låt svalna.
- Halvera den hela vitlöken med en tandad kniv. Pressa ut den mjuka vitlöken i en skål. Halva vitlöken räcker till 4 portioner om man inte är helt galen i vitlök.
- Mosa ihop vitlöken med gräddfil samt majonnäs. Smaksätt med några varv av pepparkvarnen.
- Häll av lagen och skär eller klipp sillen i bitar och blanda med vitlökssåsen.
- Lägg i en glasburk med lock och låt gärna stå något dygn innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 58 kcal