Vitlöksolja

Vitlöksolja kan du laga enkelt genom att låta grovt hackad vitlök ligga i olja. Vidare kan du mixa vitlöken med oljan för en kraftigare vitlöksolja. Vitlöken kan också mortlas grovt och blandas med olja.

Den mildare vitlöksoljan är godkänd för matlagning (istället för färsk vitlök) för dig med känsligare mage eller IBS - baserat på kostbehandlingen FOODMAPs. Gott i vitlöksolja är även några blad färsk basilika samt soltorkade tomater.

En variant på vitlöksolja är att först rosta en hel vitlök och pressa ut den mjuka vitlöken att dra i olja. Då får du en rosta, mild och söt vitlöksolja som är mycket god.

5 dl vitlöksolja

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 1 dag
 • Klart på: 1 dag 5 min

Ingredienser

 • 3 vitlöksklyftor
 • 5 dl olja som oliv- eller rapsolja

Tillagning

 1. Skala och hacka eller skiva vitlöken grovt.
 2. Lägg i en liten flaska eller skål.
 3. Häll över olja och rör runt.
 4. Låt stå något dygn i rumstemperatur att dra. Plocka sedan upp vitlöken när du tycker att olja har lagom smak.
 5. Vitlöksoljan håller sig länge i rumsvärme med kork eller lock om inte vitlöksbitar kommer i kontakt med ytan.
 6. Om du vill kan du även mixa vitlöksoljan med en stavmixer eller i matberedare. Då blir den inte lika hållbar om vitlöksbitar kommer i kontakt med ytan (syre).
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer