Vitlöksolja med persilja

Introduktion och förberedelse

Vitlöksolja med persilja. Att ha färdig vitlöksolja är smidigt och underlättar vid matlagning där vitlök ingår som smaksättning.

Persiljan ger också en fin grön färg.

Använd vitlöksoljan till:

Såser; pasta; grillning, stekning och wokning; att marinera kött, fisk eller skaldjur med; rostade grönsaker; ha som grillolja till kött, fisk, skaldjur eller grönsaker med mera.

Hållbarhet

  • Vitlöksoljan håller sig några dagar om den förvaras i kylen. Den kan också frysas i plastburk.
  • Hälls den upp på flaska och försluts utan att syre kommer till i sval miljö så kan vitlöksoljan förvaras mycket längre.

Val av olja

Här har jag använt olja som majsolja, solrosolja eller rapsolja som ej stelnar i kylen. Man kan också ta olivolja men den stelnar i kylen så då får man ta fram den i god tid tills när man ska använda den.

5,5 dl vitlöksolja med persilja, ca 25 portioner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4,5 dl majsolja, rapsolja eller solrosolja
  • 1 hel vitlök
  • 1 pkt fryst hackad persilja (40 gram)

Tillagning

  1. I matberedare: skala vitlöken och lägg i en matberedare med kniv. Tillsätt oljan. Mixa vitlök och olja. Tillsätt persilja.
  2. För hand: skala och pressa vitlök samt blanda med oljan samt persilja.
  3. Häll upp i en glasburk (som på bilden) eller plastburk med lock. Förvara i kylen. Låt den gärna stå och få smak några timmar. På restaurang är det vanligt att man har vitlöksoljan i en plastflaska med pip så kan man garnera och dosera lättare ur flaskan (finns specialflaskor i köksaffärener).
E-mail
Medel: 4.7 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-04-03