Vitello Tonnato med fläskfilé och tonfisksås

Introduktion och förberedelse

Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kött serverat med en krämig kall tonfisksås.

Här med stekt fläskfilé men du kan också ta kalvkött som kalvstek av kalvinnanlår som i orginalet.

Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak när den får stå lite och dra.

Tonfisk i olja kan bytas mot tonfisk i vatten för lite smalare sås.

Serveringsförslag

Perfekt till förrätt eller buffé med en grönsallad eller tomatsallad till.

Passar också till huvudrätt serverad med pasta som tagliatelle, ris, råris, couscous, matvetesallad eller rostade grönsaker.

Med kalvstek

Fläskfilén kan bytas mot kalvstek. Köp en liten kalvstek av innanlår eller annat mört kalvkött. De brukar ligga på runt 1,2 kg.

Stek kalvsteken hel som här - i princip på samma vis som fläskfilén - men innertemperaturen ska vara 65 (medium) till 75 grader (genomstekt). Låt kallna.

Skiva kalvsteken i tunna skivor mot köttfibrerna och servera med tonfisksåsen enligt nedan.

Du kan spara det som blir över till annat i kyl eller frys. Eller ät 2-4 portioner kalvstek med sås och potatis och spara undan resten av steken att skiva till 4 portioner förrätt som Vitello Tonnato.

Att dricka till

Ett vitt italienskt vin från förslagsvis Soave passar till.

6 portioner Vitello Tonnato

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram hel fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl hel kapris
  • 1 dl hackad persilja
  • TONFISKSÅS: 2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
  • 2 msk kapris
  • 1 ask sardellfiléer i olja (à 53 g)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1/2 dl olivolja
  • 1,5 dl majonnäs
  • 1/2 dl vatten

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Salta och peppra köttet och stek i olivoljan i het panna ca 5 minuter runt om.
  3. Ställ in i ugnen och låt gå i ca 15-20 minuter tills köttet är genomstekt. Använd gärna en stektermometer och ta ut vid 68 grader. Låt vila i folie ca 10 minuter.
  4. TONFISKSÅS: Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  5. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  6. SERVERING: Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat.
  7. Servera det kallskurna köttet med lite sås över samt servera resten av såsen i en skål vid sidan.
  8. Garnera Vitello Tonnaton med hackad persilja och lite hel kapris.
E-mail
Medel: 3.3 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 483 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-21

Tillbehör och liknande recept: