Vitello Tonnato med fläskfile och tonfisksås

Vitello Tonnato som är en italiensk rätt med kallskuret kalvkött eller som här med fläskfilé med tonfisksås. Perfekt på buffé, till förrätt eller huvudrätt ex. med tagliatelle, ris, sallad eller rostade grönsaker.
Laga gärna såsen dagen innan så får den godast smak.
Fläskfilén kan bytas mot kalvinnanlår.

6 portioner Vitello Tonnato

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g fläskfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • 2 dl hel kapris
  • 1 dl hackad persilja
  • Tonfisksås: 2 burkar tonfisk i olja, avrunnen
  • 2 msk kapris
  • 1 ask sardellfiléer i olja (à 53 g)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl majonnäs

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Salta och peppra köttet och stek i olivoljan i het panna ca 5 minuter runt om.
  3. Ställ in i ugnen och låt gå i ca 15-20 minuter tills köttet är genomstekt. Använd gärna en stektermometer och ta ut vid 68 grader. Låt vila i folie ca 10 minuter.
  4. Laga under tiden tonfisksås: Låt tonfisken rinna av i ett durkslag.
  5. Lägg alla ingredienser till såsen i en matberedare och mixa till en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Eller rör ihop för hand. Stavmixer går också bra.
  6. Skär köttet i tunna skivor och lägg upp på fat.
  7. Servera det kallskurna kalvköttet med lite sås över samt servera resten av såsen i en skål vid sidan.
  8. Garnera Vitello Tonnaton med hackad persilja och lite hel kapris.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer