Vita bönor i tomatsås

Hemgjorda vita bönor i tomatsås kan du laga med vanliga vita bönor eller stora vita bönor. Här med lök, vitlök, chili, oregano och tomatpuré.
Koka gärna egna vita bönor - det blir godast. Välj små eller stora - och koka dem dagen innan enligt paket. Tips är att koka en stor sats och sedan spara undan resten i frysen.
Använder du färdigkokta vita bönor så sköljer du dem noga i durkslag innan.
De vita bönorna får bäst smak om de får stå och marinera några timmar eller över natten.
Hemgjorda vita bönor med tomatsås passar till engelskt frukost med ägg och bacon; som grönsakstillbehör på buffé; som sås och röra till grillat; på toast eller som tapas med gott bröd stekt i olivolja.
Andra goda kryddor som passar med vita bönor i tomatsås är paprika, curry eller spiskummin.

4 portioner vita bönor i tomatsås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta små eller stora vita bönor
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl tomatpuré
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 tsk torkad oregano
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 1 tsk socker

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paket. Förslagsvis dagen innan.
  2. Skala och hacka lök samt pressa vitlöken. Lägg i en kastrull. Tillsätt kokta vita bönor och olivolja.
  3. Fräs några minuter på medelvärme.
  4. Tillsätt tomatpuré, chiliflakes, oregano, basilika, salt, peppar och socker.
  5. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt vatten - ca 3 dl - så att det blir en såsaktig konsistens.
  7. Låt koka några minuter - gärna 15 minuter.
  8. Smaka av de vita bönorna med salt, peppar och socker.
  9. Nu kan du servera dina vita bönor i tomatsås till det du önskar.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer