Vinbärskaka

En enkel sockerkaka med röda vinbär du kan baka i långpanna eller mindre ugnsform. Andra bär som hallon, svarta vinbär eller krusbär blir också gott.
Servera med en klick grädde samt ev. färska bär.
Det är viktigt att man vispar i fem minuter så att äggen blir fluffiga. Då behövs egentligen inget bakpulver men man kan ta i 1-2 tsk om man vill vara säker på en fluffig kaka.

24 bitar vinbärskaka

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 2,5 dl ägg
  • 4 dl strösocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl röda vinbär
  • 100 gram smör
  • 1 dl ströbröd
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader - vanlig ugn.
  2. Rensa bären.
  3. Mät upp ägg och socker i en skål.
  4. Vispa ägg och socker i minst 5 minuter med elvisp tills det är ljust och pösigt.
  5. Blanda mjöl och bakpulver och vänd i äggblandningen till en jämn smet.
  6. Smörj en långpanna med bakplåtspapper med smör. Häll i ströbröd och vänd runt så att ströbrödet fastnar runt om.
  7. Häll i och bred ut kaksmeten i ett jämnt lager.
  8. Strö över vinbären.
  9. Hyvla smöret med en osthyvel och lägg över bär och kaksmet i ett jämnt lager.
  10. Grädda vinbärskakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter eller tills den fått fin färg och är genombakt. Du kan testa med en provsticka - är inte spetsen kladdig av smet är kakan genomgräddad.
  11. Ta ut vinbärskakan och låt den svalna något innan du skär upp den i rutor, förslagsvis 6 rader på höjden och 4 på bredden till 24 bitar.
E-mail
Medel: 3.9 (57 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer