Viltgryta

Mustig viltgryta med rödvin, rostade grönsaker och glace på balsamvinäger. En god och enkel viltgryta. Viltkött till gryta
som hjortstek eller älg finns tack vare frysen att tillgå året om hos kötthandlare eller välsorterade butiker. Ofta kan de beställa hem. Med höstens jakt brukar det dyka upp mer färskt kött. Bakdelen - steken - på hjort och annat vilt är ofta rätt seg. Desto mer musklerna fått jobba desto segare kött. Äldre djur har därför segare kött. Men det gör inget för köttet kan kokas mört i flera timmar. Ett smakrikt rött vin passar till, en vällagrad Rioja kanske.

6 portioner viltgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 20 min

Ingredienser

  • 1 kg viltkött som ex. hjortstek i kuber
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Rostade grönsaker: 12 medelstora potatisar
  • 2 stora morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 krm salt
  • Mörk söt sås till rostade grönsaker: 1 dl balsamvinäger
  • 0,5 dl ljus soja
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 1 tsk maizena

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök.
  2. Fräs i olivolja eller i smör.
  3. Tillsätt kött. Stek i tio minuter. Rör om då och då.
  4. Tillsätt tomatpuré och fortsätt steka i några minuter.
  5. Tillsätt rödvin, socker och timjan. Smaka av med salt och vitpeppar.
  6. Låt viltgrytan koka i ca 2 timmar. Spä då och då med vatten så att viltgrytan inte kokar torrt.
  7. När köttet är mört är viltgrytan klar.
  8. Servera med rostade grönsaker samt mörk söt sås.
  9. Rostade grönsaker - rostad potatis med grönsaker: Skrubba potatis och morötter. Dela dem i bitar. Skala löken och klyfta den. Skala kålroten och dela den i kuber. Skölj paprikor och dela dem i bitar. Lägg grönsaker i en ugnsfast form och blanda med olja. Rosta i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Vänd dem efter halv tiden. Smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem. Testa också om potatisen är klar.
  10. Ringla över en matsked mörk söt sås vid servering (valfritt).
  11. Mörk söt sås till rostade grönsaker: Koka upp vinäger, soja och socker. Rör ut maizena i en deciliter vatten i ett glas. Tillsätt till den kokande såsen under omrörning. När såsen blivit tjock tas den från värmen. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer