Viltbiffar viltfärsbiffar

Viltbiffar eller viltfärsbiffar. Biffar med viltfärs. Gott och vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs, rådjursfärs eller vildsvinsfärs.
Vanligast är att göra viltbiffar på älgfärs. Man kan också byta ut lite av färsen mot fetare fläskfärs då ex. älgfärs kan vara rätt torr.
Lagar du på vildsvinsfärs så är det extra viktigt att de är helt genomstekta till 70 grader.
Du kan också göra biffarna till viltköttbullar istället.
Viltbiffar är gott med en sås som tzatziki, svampsås eller gräddsås; vidare kokt potatis, klyftpotatis, hasselbackspotatis, potatismos osv samt gärna en sallad av förslagsvis tärnade tomater, avokado, kokta vita bönor, fetaost samt grönsallad.
Gott att smaksätta viltfärsbiffar är: hackade inlagda rödbetor, Dijonsenap, kapris, hackad syltlök; smulad fetaost eller ädelost; örter som timjan och lite malda enbär.

4 portioner viltbiffar viltfärsbiffar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 gram viltfärs som älgfärs
  • 1,5 dl grädde
  • 0,5 gul lök
  • 1 dl ströbröd
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Mät upp ströbröd och grädde i en bunke. Rör om och låt stå att dra.
  2. Skala löken. Hacka den fint eller riv den. Lägg med ströbrödet.
  3. Tillsätt viltfärs, salt och peppar. Rör ihop till en jämn färs.
  4. Stek gärna ett smakprov och tillsätt ev. mer salt och peppar.
  5. Forma färsen till 8 eller 12 biffar samt lägg på en bricka.
  6. Värm en stekpanna och stek biffarna (ev. några i taget) i smör några minuter på varje sida på något över medelvärme. Sänk ev. värmen så att de får steka klart utan att brännas. Du kan också lägga över ett lock eller folie så steker de klart snabbare.
  7. Kolla så att viltbiffarna är genomstekta innan serveringen genom att skära lite i en av biffarna eller använd en termometer - de ska vara upp mot 70 grader i mitten. Viltbiffar måste vara genomstekta.
  8. Viltbiffarna är klara att servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer