Shabu Shabu - japansk fondue

Introduktion och förberedelse

Shabu Shabu är en slags japansk fondue som lagas vid bordet av gästerna själva som doppar tunt skivat kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i dippskålar med ljus japansk soja med sesamfrön i.

Serveringsförslag

  • Lagas vid bordet med fat av grönsaker och mört nötkött som lövbiff, utskuren biff, entrecote eller oxfilé i tunna skivor.
  • Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiitake svamp, knipplök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
  • Serveras med japanskt ris. Riset sparas ofta till sist på måltiden för att fylla upp magen.

Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.

Koka gärna egen kycklingbuljong att ha till fonduen.

Ett tips är att frysa köttet så pass att det går att skiva - då är det lättare att skiva det riktigt tunt med en vass kniv.

Att dricka till

Ljus kall japansk lageröl som Kirin eller grönt te och ljummen sake är gott att dricka till fonduen.

Shabu Shabu uppdukad med tillbehör
Shabu Shabu uppdukad med tillbehör - gott i är tunt skivad entrecote, tofu, purjolök, skogschampinjon samt salladskål. Koka i buljongen och dippa i ljus japansk soja med sesamfrön. En slags japansk fondue som jag här gjort min variant på.

4 portioner Shabu Shabu

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 g mört nötkött som lövbiff, utskuren biff, entrecote eller oxfilé i tunna skivor
  • 2 morötter
  • 1 huvud salladskål eller späd vitkål, sommarkål, grönkål eller spetskål
  • 200 gram färska champinjoner eller skogschampinjoner
  • 150 gram tofu
  • 1 purjolök eller 4 knipplökar
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond eller 2 kycklingbuljongtärningar
  • 1,5 liter vatten (eller 1,5 liter riktig kycklingbuljong)
  • 1 dl sake eller vitt vin
  • 1 tsk salt
  • 4 msk ljus japansk soja
  • Tillbehör: 2 dl ljus japansk soja
  • 4 tsk sesamfrön
  • 4 port japanskt kokt ris

Tillagning

  1. Börja med att koka japanskt klibbigt ris.
  2. Förbered ingredienserna till shabu shabun: Lövbiff: strimla köttet fint eller banka ut det tunt och skär i ex. 2-3 cm breda remsor. Mör biff eller oxfilé: skiva köttet så tunt du kan och skär i bitar lagom för en munsbit.
  3. Skala och skär morot i ca 4 cm stavar.
  4. Skär salladskål i grova bitar.
  5. Dela champinjoner på mitten.
  6. Skär purjolökarna i fingerlånga bitar, klyv på längden och skölj dem.
  7. Dela tofun i bitar.
  8. Lägg upp alla fina ingredienser i snygga små grupper på ett stort fat och ställ på bordet.
  9. Koka upp vatten och smaksätt med kycklingfond, sake eller vitt vin, lite ljus soja och salt. Misopasta tycker jag också är gott i. Häll i en fonduegryta eller annan valfri gryta.
  10. Rosta sesamfrön i torr stekpanna och fördela i fyra dippskålar i storlek som temuggar. Häll på ca 0,75 dl soja i varje.
  11. Ställ fram grytan med het buljong på bordet. En fonduegryta har ofta värmekälla under. Använder du en vanlig gryta så får du ha en värmekälla under, antingen det är värmeljus, spritlåga eller en liten elplatta.
  12. Sätt fram riset och små skålar till det.
  13. Klart att äta. Tips är att fylla upp grytan med en ex. hälften av ingredienserna - först morot, salladskål, champinjoner, purjolök - låt koka någon minut - sedan tofu och sist kött. Låt koka ca 30 sekunder. Eller låt var och en doppa ner kött och grönsaker i buljongen. Kött och grönsaker doppas sedan i dipsåsen (sojan). Servera med riset bredvid.
E-mail
Medel: 3.5 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 243 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-03-31