Vegetariska kåldolmar

Introduktion och förberedelse

Vegetariska kåldolmar med svamp. Fyll, vik ihop och stek vegodolmar av vitkål med ris- och svampfyllning.

Här med förslag på tillbehör som sås på skyn, potatis och grönsaker.

En variat på klassiska kåldolmar med köttfärs istället för svamp.

Det blir 16-22 kåldolmar.

Serveringsförslag

Garnera gärna kåldolmarna med hackad persilja.

Val av vitkål

Köp ett stort huvud vitkål - ca 2 kg - och använd de stora yttersta bladen till kåldolmarna - resten kan du använda till något annat recept - se förslag nedan.

Du kan laga något direkt med resterna eller strimla och frys in kålresterna till kålsoppa eller liknande vid ett senare tillfälle.

Kan frysas

Överblivna kåldolmar kan man frysa - gärna med skyn eller laga sås och frys dem i såsen.

Förbered med fryst kål

Ett tips om du ej vill koka kålen är att plocka de stora fina bladen (så många du behöver) och frysa dem i en påse över natten. Ta fram och tina så slaknar de och du slipper koka kålbladen och kan rulla dem till kåldolmar direkt.

Koktid

Vintervitkål tar lite längre tid att koka än sommarvitkål, höstvitkål samt spetskål.

Förbered kokt ris

Du kan koka 0,75 dl grötris med 1,5 dl vatten och 3 dl mjölk till receptet nedan. Kokas på låg värme i 50 minuter.

Eller koka risgrynsgröt och använda en del till kåldolmarna. Färdig risgrynsgröt går också men blir ej så bra då den är för lös.

Vitkål som blir över

Det inre av kålhuvudet som blir över kan strimlas och kokas i 20 minuter extra - i samma vatten som du kokt kålhuvudet i.

  • Passar till stuvad kål, brunkål, kålsoppa eller frysa in till senare.
  • Jag brukar ta hand om kålen genom att hacka upp och strimla vitkålen grovt, koka i kålvattnet i 20 minuter, häll av kålvattnet, lägg i en långpanna med lite smält smör, någon msk sirap samt några droppar soja och baka kålen i 30 minuter på 175 grader.

Denna kål är sedan mycket god till brunkål. Eller laga kålpudding - med quornfärs eller sojafärs istället för köttfärs.

Vegan sås

Vill du ha vegan gräddsås till så kan du laga skysås men ersätt ersätt 2,5 dl buljong med vanlig grädde, sojagrädde eller havregrädde (Oatly Imat).

Med sojafärs eller quornfärs

Istället för svamp så kan du ta quornfärs eller sojafärs. Eller ersätta en del av svampen och blanda.

5 portioner vegetariska kåldolmar

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 2 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 vitkålshuvud eller 2 spetskålshuvuden på totalt runt 2 kg
  • 1 tsk salt till kokvatten
  • 800 g färska champinjoner
  • 3 dl kokt ris (gärna grötris eller tjock risgrynsgröt) eller kokt matvete
  • 1 tsk salt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 gul lök
  • 2 ägg
  • 2 msk kinesisk soja
  • 1 msk socker
  • 2 krm svart- eller vitpeppar
  • 2 msk smör eller margarin att steka i
  • 1 msk kinesisk soja eller några droppar coloritsoja
  • 1 msk sirap
  • Skysås: 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl sky från kåldolmarna
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 tsk gelé ex. svartvinbärsgelé
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Förbered kokta kålblad och kokt ris först:
  2. Fyll en kastrull till hälften med vatten samt salt, stor nog att rymma ett helt vitkålshuvud eller två små.
  3. Skär ner runt och skär bort så mycket av rotfästet du kan.
  4. Lägg ner kålhuvudet med rotfästet uppåt i kastrullen med vatten. Fyll upp med vatten så att det täcker kålhuvudet.
  5. Koka upp under lock.
  6. Koka vitkålen på medelvärme ca 20 minuter. Testa att kålbladen är mjuka med en provsticka eller gaffel. Vintervitkål tar längre tid än sommarkål och spetskål.
  7. Börja plocka av blad utifrån rotfästet med en vass kniv samt en gaffel och lägg att svalna på en bricka. Plocka av minst 16 stora fina blad efterhand som de lossnar och är mjuka. Kålbladen kan du förbereda dagen innan och förvara övertäckta i kylen.
  8. Du kan också koka kålhuvudet i en timme och sedan låta det svalna i kokvattnet och stå till nästa dag och då plocka loss blad från roten.
  9. Resterna av kålhuvudet i mitten är blad som är för små för kåldolmar de kan du hacka grovt och koka 20 minuter till och spara till kålpudding, brunkål, stuvad vitkål eller frysa in.
  10. Koka ris, risgrynsgröt eller matvete i en kastrull eller mikron. Låt svalna. Koka gärna en stor omgång risgrynsgröt dagen innan och ta lite av denna.
  11. Sätt ugnen på 200 grader.
  12. Förbered fyllningen: Rensa svamp och tärna den så fint du kan.
  13. Skala och pressa vitlök.
  14. Skala och riv eller hacka löken fint.
  15. Fräs svampen med vitlök samt lök i lite smör i en stor kastrull ca 10 minuter och rör då och då. Koka bort vätskan. Burksvamp häller du av och hackar samt fräser med vitlök och lök.
  16. Låt svampen svalna och lägg i en bunke.
  17. Blanda i kallt kokt ris, socker, soja, ägg, salt och peppar. Blanda ihop till en jämn röra.
  18. Stek gärna en msk röra som smakprov i lite smör och salta samt peppra ev. lite mer i svampröran om du tycker det behövs.
  19. Smörj en ugnsplåt eller ugnsform med smör.
  20. Skala med en vass skalkniv bort halva den tjocka del som sticker ut på kålbladets utsida så att kålbladet går lättare att rulla ihop.
  21. Lägg ut ett kålblad i taget på en tallrik samt lägg 3/4 dl svampfyllning vid kålbladets fäste.
  22. Rulla över kålbladets fäste samt vik över kanterna över fyllningen och rulla ihop till en kåldolme. Lägg med skarven nedåt på ugnsplåten eller ugnsformen.
  23. Gör ca 16 stycken kåldolmar eller så många blad och fyllning du har.
  24. Blanda smält smör, soja samt sirap i ett glas och pensla eller ös över kåldolmarna.
  25. I ugnen: Sätt ugnen på 200 grader. Stek kåldolmarna i ugnen i 20 minuter. Ta ut och vänd dem. Stek ytterligare 40 minuter och vänd någon gång till. Spara stekskyn till sås.
  26. När du ska servera kåldolmarna så bryner du dem runt om i lite smör och serverar ev. kåldolmarna sjudande med såsen i en stor panna med höga kanter eller stekgryta.
  27. I stekpanna: Smält smör i botten på en eller två stekpannor med höga kanter och lock eller använd en stor stekgryta. Lägg kåldolmarna i pannan. Tillsätt soja samt sirap. Stek kåldolmarna i 15 minuter på medelvärme under lock. Vänd dem. Stek ytterligare 25 minuter och vänd någon gång till.
  28. Spara stekskyn till sås.
  29. Koka potatis och förbered grönsaker som du vill ha till kåldolmarna.
  30. Skysås eller gräddsås: Bryn smör med mjöl i en kastrull.
  31. Mät upp skyn med vatten och tillsätt under omrörning till smör- och mjölblandningen. Ersätt 2,5 dl med grädde för gräddsås.
  32. Tillsätt soja och koka upp under omrörning.
  33. Smaksätt såsen med salt, peppar och gelé.
  34. Låt såsen koka på medelvärme i ca 5 minuter. Rör då och då.
  35. Häll ev. lite av såsen över kåldolmarna vid servering ex. i en stor panna med höga kanter, stekgryta eller serveringsform.
  36. Servera vegetariska kåldolmar med sås, kokt potatis, lingon, inlagd gurka samt gärna kokta grönsaker som morot, ärtor, blomkål, broccoli eller gröna bönor till.
E-mail
Medel: 3.5 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 209 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25

Tillbehör och liknande recept: