Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater

En smarrig potatisgratäng med allt i ett - sås, potatis, soltorkade tomater, ost, vitlök och gul lök.
Gott till är en grönsallad och tomatsallad samt bröd att skopa upp den gräddiga såsen med.
Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie och görs med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon samt vanligtvis fläsk. Här har jag tagit salta goda soltorkade tomater för en vegetarisk variant som blir mycket god.
Hittar du inte Reblochon ost (eller vill snåla lite) så kan du ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Eller valfri riven ost som Mozzarella eller gratängost.
Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.
Vegetarisk tartiflette är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.
Vill du laga en helt vegan tartiflette så går det utmärkt om du använder Oatly Imat, Oalty Fraiche, havremjölk, olivolja samt toppa med riven sojaost Mozzarellastyle.

2 portioner vegetarisk tartiflette

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis av fast sort
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 msk mjölk
  • 125 gram riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Strimla de soltorkade tomaterna.
  5. Skala, dela och strimla lök. Skala och hacka vitlök.
  6. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i lite smör.
  7. Smörj en ugnsform med lite smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
  8. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  9. Sprid ut soltorkade tomater och lök över potatisen. Spara några bitar soltorkad tomat att garnera med på toppen.
  10. Lägg över resten av potatisen.
  11. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  12. Fördela och häll över potatisen.
  13. Fördela grovt skurna skivor av ost överst.
  14. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över potatisgratängen i ugnen.
  15. Grädda i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  16. Ta av folien eller ta bort plåten och grädda i 10 minuter till.
  17. Servera den vegetariska tartifletten med blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer