Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater

Introduktion och förberedelse

Vegetarisk tartiflette med soltorkade tomater är en slags smarrig potatisgratäng med allt i ett - sås, potatis, soltorkade tomater, ost, vitlök och gul lök.

Tartiflette är en vanlig rätt i franska alperna Haute-Savoie.

Här har jag tagit salta goda soltorkade tomater för en vegetarisk variant som blir mycket god.

Serveringsförslag

  • Gott till är en grönsallad och tomatsallad till samt bröd att skopa upp den gräddiga såsen med.
  • Vegetarisk tartiflette är smidig att bjuda på då du kan förbereda och läggas ihop den i formen innan (förvara övertäckt i kylen). Sedan gräddar du den i ugnen till servering.

Val av ost

  • Rätten lagas med den nötiga vitmögel- och kittosten Reblochon samt vanligtvis med fläsk.
  • Hittar du inte Reblochon ost (eller vill snåla lite) så kan du ta liknande ost ex. raclette-ost eller annan blandning mellan mjuk vitmögel och kittost. Eller valfri riven ost som Mozzarella eller gratängost.

Vegan variant

Vill du laga en helt vegan tartiflette så går det utmärkt om du använder Oatly Imat, Oalty Fraiche, havremjölk, olivolja samt toppa med riven sojaost Mozzarellastyle eller annan vegan gratängost.

Att dricka till

Vintips till Tartiflette är ett franskt vitt vin ex. från Savoie eller Riesling, Gewurtztraminer eller Muscat från Alsace.

Vegetarisk tartiflette i form serverad med tillbehör
Vegetarisk tartiflette kan du servera direkt ur formen med tillbehör som grönsallad.

2 portioner vegetarisk tartiflette

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 700 gram potatis av fast sort
  • 1 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 gul lök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 0,5 dl crème fraiche
  • 0,5 dl grädde
  • 0,5 dl vitt vin
  • 3 msk mjölk
  • 125 gram riven ost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 180 grader varmluft.
  2. Skala och skiva potatisen i ca 0,5 cm tjocka skivor.
  3. Koka potatisskivorna i 15 minuter. Häll av vattnet.
  4. Strimla de soltorkade tomaterna.
  5. Skala, dela och strimla lök. Skala och hacka vitlök.
  6. Stek lök och vitlök utan att ta färg några minuter i lite smör.
  7. Smörj en ugnsform med lite smör. Du kan välja en rund form som på bilden, en ugnsfast stekpanna eller en rektangulär gratängform.
  8. Lägg över hälften av potatisen i botten.
  9. Sprid ut soltorkade tomater och lök över potatisen. Spara några bitar soltorkad tomat att garnera med på toppen.
  10. Lägg över resten av potatisen.
  11. Vispa ihop grädde, creme fraiche, vitt vin, mjölk, salt och peppar i en skål.
  12. Fördela och häll över potatisen.
  13. Fördela grovt skurna skivor av ost överst.
  14. Täck över med folie eller placera en ugnsplåt strax över potatisgratängen i ugnen.
  15. Grädda i 15 minuter i nedre delen av ugnen.
  16. Ta av folien eller ta bort plåten och grädda i 10 minuter till.
  17. Servera den vegetariska tartifletten med blandad grönsallad, tomater och gott bröd.
E-mail
Medel: 4.3 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 489 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-13