Vegetarisk soppa med bönor

En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4-5 portioner vegetarisk soppa med bönor

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk olivolja
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 morötter
  • 1 bukett broccoli
  • 1 pkt passerade tomater
  • 1 liter vatten
  • 1 pkt - ca 2 dl kokta stora vita bönor
  • 1 tärning grönsaksbuljong eller någon msk ekologiskt buljongpulver
  • 2 dl majs
  • 5 champinjoner
  • 1,5 dl grädde eller sojagrädde
  • 0,5 tsk torkad basilika
  • 0,5 tsk torkad oregano
  • 2 krm chiliflakes
  • 4 krm salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja (valfritt)
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano (valfritt)

Tillagning

  1. Skala och hacka lök samt vitlök.
  2. Fräs lök och vitlök några minuter i olivolja i en stor kastrull.
  3. Skala och tärna fint morötter. Fräs med löken.
  4. Tillsätt passerade tomater, vatten, buljongtärning, grädde, basilika, oregano samt chiliflakes. Rör om, koka upp och låt sjuda på låg värme några minuter.
  5. Skölj och skär broccoli i buketter. Tillsätt dem och koka i ca 5 minuter.
  6. Skölj, skiva och fräs champinjonerna i en stekpanna i lite olivolja och salt.
  7. Skölj bönor och majs noga. Tillsätt dem. Koka upp.
  8. Smaka av med salt och peppar. En gnutta socker kan också höja smaken något.
  9. Riv ost fint.
  10. Hacka persilja.
  11. Garnera soppan med den stekta svampen, persilja och riven ost.
  12. Servera gärna soppan med ett bröd ex. foccacia eller baguette.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer