Vegetarisk pho-soppa med tofu

En klassisk asiatisk vietnamesisk risnudelsoppa med grönsaksbuljong smaksatt med bla färsk koriander, thaibasilika och böngroddar samt tofu som topping. Samt sting av chili.
Pho-soppa passar till lunch eller lättare middag. Soppan är nyttig, smal och enkel att göra till många. Koka bara en stor kastrull grönsaksbuljong och öka på tillbehören. Chilin svalkar när det är varmt.
Vill du inte laga soppan från grunden med buljongkok osv så kan du ta grönsaksbuljongtärningar eller motsvarande. Men godast är soppan såklart med riktigt god buljong som grund.
Vill du lyxa till pho-soppan som på bilden kan du lägga till ca 70 gram tärnad tofu per portion och sedan hälla över het buljong.
Vatten eller ljus lageröl passar att dricka till pho-soppan.

6 portioner vegetarisk pho-soppa med tofu

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 3 morötter
  • 1 purjolök
  • 3 stjälkar selleri
  • 1 gul lök
  • 10 cm färsk ingefära
  • 1 stjärnanis
  • 1 kanelstång
  • 2 msk torkad koriander
  • 1 msk kryddnejlikor
  • 1 tsk svartpeppar
  • 0,5 dl fisksås
  • 2 msk hoisinsås
  • 1 tsk salt
  • 1 msk socker
  • 3 liter vatten
  • Tillbehör: 400 gram platta risnudlar, förslagsvis 3 mm breda
  • 2 morötter
  • 5 dl färska böngroddar
  • 1 gul lök
  • 2 röda chilifrukter
  • 1 knippe salladslök
  • 1 dl grovhackad färsk koriander
  • 1 dl grovhackad thaibasilika
  • 250 gram tofu naturell
  • 6 svampar ex. shiitake, ostronskivling eller champinjon (valfritt)
  • 4 klyftor lime
  • 2 tsk het chilisås
  • 2 msk ljus soja
  • 2 tsk fisksås
  • 2 tsk ostronsås
  • 1 tsk hoisinsås

Tillagning

  1. Skala och strimla morötterna. Skölj och strimla purjolök, selleri samt skala och strimla gul lök. Lägg i en stor kastrull.
  2. Skölj och skiva ingefäran (behövs ej skalas). Tillsätt kryddorna till kastrullen: stjärnanis, kanelstång, torkad koriander, kryddnejlikor, svartpeppar, fisksås samt hoisinsås.
  3. Tillsätt vatten.
  4. Koka grönsaksbuljongen i 30-40 minuter på medelvärme.
  5. Lägg nudlarna i blöt i kallt vatten i en stor skål i 20 minuter innan buljongen kokt klart.
  6. Skala morötter och skiva dem tunt med osthyvel längs med. Skär i strimlor.
  7. Sila buljongen genom ett durkslag och häll tillbaka i kastrullen.
  8. Smaka på buljongen och tillsätt chilisås, ostronsås, hoisinsås, ljus soja, fisksås samt salt, socker och en halv pressad lime tills du tycker buljongen är god.
  9. Ställ tillbaks buljongen att koka under tiden du förbereder tillbehör och nudlar.
  10. Förbered tillbehör och lägg upp på en bricka: Skala gul lök och strimla den fint. Skölj salladslök och strimla den fint. Skölj färsk koriander och thaibasilika och plocka bladen av stammarna. Lägg gärna stammarna att koka med i buljongen (ta dock upp dem innan servering). Grovhacka koriander och thaibasilika. Skölj och lägg upp groddar. Tärna tofun och lägg i en skål. Rensa svamp (skölj den gärna också) och skiva den. Lägg upp allt på en bricka.
  11. Koka nudlarna med morötterna i 5 minuter i buljongen.
  12. Servera nudlarna med pastaslev i djupa skålar eller tallrikar.
  13. Toppa nudlarna med böngroddar, gul lök, chili, salladslök, tofu, färsk koriander, thaibasilika samt ev. svamp.
  14. Häll över rikligt med varm grönsaksbuljong.
  15. Servera pho-soppan med såserna (chilisås, ljus sojasås, fisksås, ostronsås samt hoisinsås) samt gärna med pinnar att äta med.
  16. Blanda runt allt i soppskålen och njut.
E-mail
Medel: 5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer