Ädelostsås till pasta

Introduktion och förberedelse

En god och smakrik pastasås med ädelost, purjolök och grädde eller créme fraiche som är god till all slags pasta.

Serveringsförslag

  • Passar som lunch eller middag till vardags eller helg.
  • Du kan servera med valfri kokt pasta som spagetti, penne, skruvar eller tagliatelle eller liknande.
  • Gott till är en grönsallad eller tomatsallad som lättar upp.

Val av ädelost

  • Du kan använda valfri ädelost som grönmögelost, blåmögelost eller mögelost ex. Gorgonzola, Saint Aigur, Roquefort eller Stilton. Eller svensk Kvibille eller lyxig Bredsjö blå.
  • Det finns även vegan ädelost om du vill laga vegan pasta. Ta då äggfri pasta och sojagrädde.

Varianter

Gillar du bacon kan du strimla och steka ett eller två paket bacon eller pancetta knaprigt och blanda i pastan. Eller laga pasta med bacon och ädelost.

4 portioner ädelostsås till pasta

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 400 gram spagetti, penne, skruvar eller tagliatelle
  • 1 purjolök
  • 4 msk olivolja
  • 2,5 dl crème fraiche eller grädde
  • 200 gram valfri sort ädelost, grönmögelost eller blåmögelost
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Börja koka pastan enligt paketet.
  2. Dela, skölj och strimla purjolöken.
  3. Fräs purjolöken i olivolja i en stekpanna några minuter under omrörning.
  4. Tillsätt crème fraiche eller grädde samt svartpeppar och rör om. Koka upp.
  5. Tillsätt några msk av pastavattnet till pannan med såsen.
  6. Smula sönder eller skär osten i tärningar. Tillsätt osten till pannan med såsen. Spara lite till garnering om du vill.
  7. Smaka av såsen med svartpeppar och salt.
  8. Blanda såsen med pastan i pastakastrullen eller en vid stor panna.
  9. Smula över resten av ädelosten samt mal lite svartpeppar över till servering.
E-mail
Medel: 3.4 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 748 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-06-16