Vegetarisk linsgryta

Vegetarisk linsgryta med grönsaker som potatis, paprika, svamp och vårlök. En variant på indisk dahl med mer grönsaker. Andra goda grönsaker att ha i är slantade morötter, buketter av blomkål och broccoli, strimlad purjolök, bladspenat, gröna bönor, vaxbönor, bok choy osv.
Gott med bröd att doppa i grytan samt sallad med yoghurt smaksatt med mynta och citron.

4 vegetarisk linsgryta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olja eller smör
  • 2 krm chiliflakes eller 1 röd spansk chilifrukt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk curry
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 4 dl röda linser
  • 400 g krossade, passerade eller hela burktomater
  • 4 dl vatten
  • salt och peppar
  • 4 dl mjölk, kokosmjölk, sojamjölk eller havremjölk
  • 10 små potatisar med fint skal ex. delikatesspotatis
  • 1 röd paprika
  • 10 champinjoner
  • 2 salladslökar
  • Tillbehör: gott bröd
  • 2 dl matyoghurt blandat med 2 krm mynta samt 2 msk citronsaft och 2 msk vatten

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och pressa vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i några minuter.
  4. Rör ner curry samt alla kryddor och fräs runt i någon minut.
  5. Häll i linserna och rör om ordentligt, tillsätt sedan krossade tomater, vatten samt mjölk.
  6. Rör om och låt linserna koka i 10 minuter på medelvärme.
  7. Putsa potatisen och skär bort ev. fult skal.
  8. Dela i grova bitar och koka med linserna i ytterligare 20 minuter. Rör om då och då så att det inte bränns.
  9. Skölj och tärna under tiden paprika samt svamp. Tillsätt till grytan när det är 10 minuter koktid kvar.
  10. Skölj och strimla vårlöken. Tillsätt när det är ca 3 minuter kvar.
  11. Smaka av grytan med salt, peppar och curry samt chili. En nypa socker samt tsk vinäger kan också göra susen. Linsgrytan är klar att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer