Vegansk Carbonara

Introduktion och förberedelse

Vegansk Carbonara med spagetti med veganskivor, sojagrädde, svartpeppar, vitlök, chili, salladslök, ärtor och babyspenat.

En god vegan och vegetarisk variant av den klassiska Carbonaran.

Här en stor sats. Om inte allt går åt så kan Carbonara-såsen sparas i kylen.

Serveringsförslag

  • Gott med riven vegan parmesan som Violife prosociano på vid servering.
  • Kan även garneras med strimlad gräslök, salladslök eller hackad bladpersilja.
  • Tomatsallad och/eller grönsallad passar till.

Varianter

  • Istället för spagetti kan du ta valfri pasta som är äggfri.
  • Är du vegetarian kan du laga en vegatarisk Carbonara med grädde och ägg.
  • Överkurs är att laga egen äggfri pasta och göra tagliatelle.

6 portioner vegansk carbonara

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 500 gram spagetti utan ägg (ex. Ica-basic)
  • 250 gram gröna ärtor
  • 200 gram veganskivor som Quorn, annan veganskinka, vegansk korv eller liknande
  • 1 paket salladslök eller 20 cm purjolök
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 5 dl sojagrädde, Oalty Imat (som matlagningsgrädde)
  • 2 krm salt
  • 3 krm nymalen svartpeppar
  • 30 gram babyspenat (valfritt)
  • 1/2 dl riven vegan parmesan

Tillagning

  1. Börja koka vatten till pastan. Tillsätt en halv tsk salt och någon msk olivolja.
  2. Koka under tiden spagettin eller annan pasta.
  3. Koka ärtorna några minuter i lite vatten.
  4. Strimla eller tärna veganskivorna och stek några minuter i lite olivolja i en stor stekpanna eller stekgryta.
  5. Skala och hacka löken och tillsätt till veganskivorna.
  6. Tillsätt pressad vitlök och chiliflakes. Fräs någon minut till.
  7. Skölj och strimla salladslöken samt vänd i dem.
  8. Rör i sojagrädde samt värm upp. Smaka av med salt.
  9. Häll av spagettin och blanda spagettin med såsen samt ärtorna. Vidare kan du vända i sköljd babyspenat eller servera den vid sidan.
  10. Servera pastan toppad med rikligt med nymalen svartpeppar, riven vegan parmesan och gärna tomatsallad eller grönsallad till.
E-mail
Medel: 3.7 (13 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 531 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-04-20