Vegan currygryta med grönsaker

Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Servera med basmatiris blandat med lite gurkmeja samt ev. rostad lök på toppen.
Naanbröd, papadams, yoghurtsås (yoghurt med mynta och tärnad gurka) och en sallad på strimlad isbergssallad samt tärnad tomat passar också till currygrytan.

6 portioner vegan currygryta med grönsaker

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 3 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl matolja
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk chiliflakes
  • 2 lagerblad
  • 1 burk passerade eller krossade tomater eller några färska tomater
  • 1 burk kokosmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 3 fasta potatisar
  • 3 paprikor, förslagsvis en röd och en gul
  • 3 morötter
  • 2 purjolök
  • 1 kruka färsk koriander
  • Tillbehör: 4 port kokt basmatiris
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 dl rostad lök

Tillagning

  1. Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
  2. Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
  3. Tillsätt matolja.
  4. Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
  5. Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
  6. Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då.
  7. Förbered grönsaker: Skala och klyfta potatis. Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
  8. Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
  9. Tillsätt potatis, morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
  10. Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till.
  11. Smaka av vegancurrygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
  12. Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
  13. Servera vegancurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghursås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer