Vegan currygryta med grönsaker
Introduktion och förberedelse
Vegan currygryta med grönsaker med smak av garam masala, curry, gurkmeja, chili, kokosmjölk, tomat samt grönsaker som morot, potatis, paprika, lök, färsk koriander samt purjolök.
Serveringsförslag
Tillagning
- Skala lökarna. Klyfta två lökar. Skala vitlöken. Mixa de två lökarna med vitlöken i en matberedare till en röra eller finhacka dem så fint du kan. Den tredje löken strimlar du och ska tillsättas senare med övriga grönsaker.
- Lägg de mixade eller finhackade lökarna i en stor kastrull.
- Tillsätt matolja.
- Fräs lökblandningen under omrörning och tillsätt garam masala, gurkmeja, curry, chiliflakes och lagerblad. Stek i några minuter under omrörning.
- Tillsätt tomater, kokosmjölk, salt, socker samt ca 5 dl vatten. Rör om.
- Koka grunden till currygrytan i ca 1 timme på medelvärme och rör då och då.
- Förbered grönsaker: Skala och klyfta potatis. Skala och strimla morot. Skölj och strimla paprika. Skölj och strimla purjolök. Sätt åt sidan.
- Börja koka basmatiris om du vill ha det till.
- Tillsätt potatis, morot, en strimlad gul lök och paprika, rör om och koka currygrytan i 20 minuter till.
- Tillsätt purjolök, rör om och koka i 5 minuter till.
- Smaka av vegancurrygrytan med ev. mer garam masala, curry, chiliflakes, salt, socker samt någon msk vinäger, citron- eller limesaft.
- Plocka och grovhacka färsk koriander och vänd i grytan innan servering.
- Servera vegancurryn med basmatiris, gärna blandat med någon tsk gurkmeja samt msk rostad lök på toppen. Vidare är yoghursås (yoghurt blandat med mynta och tärnad gurka) samt naan-bröd. Vidare kan man ha papadams och sallad av strimlad isbergssallad samt tärnad tomat till currygrytan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 643 kcal