Varmrökt lax med kall sås

Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.

Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.

Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs eller creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 tumme riven ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 16 potatisar, ex. mandelpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 citron
  • 200 g grön färsk sparris
  • 100 g salladsblad grönsallad ex. eklövssallad, spenat och mangold

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Koka upp saltat vatten till sparrisen och koka sparrisen i 5 minuter till den är mjuk men inte överkokt.
  3. Rensa och skölj sallad och lägg upp på ett fat.
  4. Ta upp sparrisen, skölj kall i ett durkslag och servera på salladen.
  5. Blanda yoghurt, hackad dill och riven ingefära i en skål till en kall sås. Smaksätt såsen med salt och peppar.
  6. Om du vill kan du värma den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner.
  7. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen.
  8. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, kall sås, citron samt sparrissalladen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer