Varmrökt lax med kall sås

Varmrökt lax med kall sås och kokt potatis. Varmrökt lax är enkelt, gott och nyttigt. Här serverad med en kall sås med dill och ingefära, kokt potatis samt kokt sparris, sallad och citron.

Varmrökt lax passar till vardags, fest men också på buffé till många då laxen är färdig att servera med kall sås och kokt potatis samt en sallad.

Vintips till är vitt vin som ex. en Chardonnay från Australien eller Chile.

4 portioner varmrökt lax

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 g varmrökt lax
  • 2 dl matyoghurt, grekisk yoghurt
  • 1 dl majonnäs eller creme fraiche
  • 0,5 dl hackad dill
  • 1 tumme riven ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 16 potatisar, ex. mandelpotatis eller delikatesspotatis
  • 1 citron
  • 200 g grön färsk sparris
  • 100 g salladsblad grönsallad ex. eklövssallad, spenat och mangold

Tillagning

  1. Koka potatisen.
  2. Koka upp saltat vatten till sparrisen och koka sparrisen i 5 minuter till den är mjuk men inte överkokt.
  3. Rensa och skölj sallad och lägg upp på ett fat.
  4. Ta upp sparrisen, skölj kall i ett durkslag och servera på salladen.
  5. Blanda yoghurt, hackad dill och riven ingefära i en skål till en kall sås. Smaksätt såsen med salt och peppar.
  6. Om du vill kan du värma den varmrökta laxen i ugnen i 5 minuter på 175 grader. Den kan också serveras kall eller rumsvarm. Skär upp den varmrökta laxen i fyra portioner.
  7. Skölj och skär citron i klyftor eller skivor och servera med laxen.
  8. Servera den varmrökta laxen på fat eller tallrik med potatis, kall sås, citron samt sparrissalladen.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer