Varm örtsås till fisk

En god vitvinssås med finhackad lök, grädde, fiskbuljong och hackade örter som persilja samt basilika.
Örtsåsen passar till all slags fisk ex. grillad lax, vit fisk, fiskspett eller skaldjur.
Vidare passar kokta grönsaker som ex. potatis, morötter, vårlök, purjolök, vaxbönor, blomkål, broccoli osv. tillsammans med såsen.

4 portioner vitvinssås med örter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad lök
  • 3 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad basilika
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 2 dl grädde
  • 2 dl vitt vin, helst utan ekfatslagring
  • 1 tärning fiskbuljong
  • 1 dl vatten
  • 2 msk maizena ljus såsredning

Tillagning

  1. Tänd grillen och gör såsen. Sätt ev. på ugnen på 200 grader om du vill laga spetten i ugnen.
  2. Skala och finhacka löken till såsen.
  3. Fräs lök i olja. Tillsätt grädde, vitvin, vatten och fiskfond. Red såsen med maizena ljus såsredning. Låt såsen koka ihop i ca 15 minuter.
  4. Hacka örterna och tillsätt till örtsåsen innan servering. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer