Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan

Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.

4 portioner ugnstekt torsk med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar torsk, cirka 140 gram styck
  • 4 krm salt
  • 2 krm vitpeppar
  • 2 dl strimlade soltorkade tomater i olja
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som sparrispotatis med fint skal du kan koka utan att skala
  • 2 morötter
  • 2 rödlökar
  • 50 gram ruccola
  • 1 citron

Tillagning

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Börja koka potatis.
  3. Sätt en stor ugnsfast stekpanna på värme eller använd en ugnsform.
  4. Häll i och smörj pannan eller formen med olivolja.
  5. Strimla de soltorkade tomaterna. Skala och pressa vitlök.
  6. Riv osten fint.
  7. Blanda soltorkade tomater i en liten skål med olivolja, pressad vitlök och chiliflakes.
  8. Lägg fisken i pannan eller formen med några cm mellanrum.
  9. Man kan vika ihop fileér så att fisken får plats i pannan.
  10. Salta och peppra och vänd runt torsken i olivoljan.
  11. Fördela de hackade soltorkade tomaterna över torskbitarna och sätt in i ugnen.
  12. Strö över och fördela den rivna osten på torsken.
  13. Sätt in fisken i ugnen. Låt stå cirka 15-20 minuter. Då bör det vara klart ungefär samtidigt som potatisen (koktid 25-30 minuter, beroende på storlek).
  14. Skala morötterna och skala samt klyfta rödlöken. Skär morötterna i grova slantar. Lägg i morötter och rödlök att koka med potatisen de sista tio minuterna. Eller koka i en egen kastrull eller i mikron några minuter.
  15. Skölj och klyfta en citron i fyra delar.
  16. Skölj ruccolasalladen.
  17. Servera torsken med soltorkade soltorkade tomater med kokt potatis, kokt morot, kokt rödlök, ruccola samt citronklyfta.
E-mail
Medel: 3.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer