AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Ugnstekt falukorv

Ugnstekt falukorv Ugnstekt falukorv är en svensk klassiker. Servera med potatismos, senap, ketchup och bostongurka samt ev. skyn från pannan.
Lök, tomat och bostongurka behöver man inte ha, speciellt om det är till barn.
Falukorv Thermidor brukar jag kalla denna rätt. Ett skojigare namn på ugnstekt falukorv döpt efter klassikern Hummer Thermidor som är fylld gratinerad hummer.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 9)
4 port ugnstekt falukorv
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • En böj falukorv ca 600 g
  • 1/2 gul lök
  • 1 tomat
  • 8 skivor ost eller 1 dl riven ost
  • 6 msk senap
  • 6 msk ketchup
  • 6 msk bostongurka

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Förbered potatismos - skala och börja koka potatis.
  2. Ta av skinnet på falukorven samt skär snitt nästan igenom över hela falukorven.
  3. Lägg falukorven i en ugnsform med lite olivolja eller smör i botten.
  4. Fyll snitten i falukorven med skivad lök och tomatskivor.
  5. Fördela senap, ketchup och toppa med några matskedar bostongurka på falukorven.
  6. Sist fördelar du bitar av skivad ost eller riven ost över falukorven.
  7. Stek falukorven i ugnen i 30 minuter eller tills den ser god ut.
  8. Gör potatismoset under tiden.
  9. Servera falukorven med potatismos samt extra senap, ketchup och bostongurka. En tomatsallad, kokt broccoli samt finriven morot är också gott till.


 

Fler recept ur samma kategori som Ugnstekt falukorv:

Kokt fläsklägg
Kokt fläsklägg. Koka rimmat fläsklägg i gryta. Fläsklägg är klassiskt med rotmos eller surkål och potatismos.
Servera gärna en god senap till. Hemgjord senap kan du göra själv - sök recept här på receptfavoriter. Du kan också göra egen senap genom att blanda svensk söt senap, osötad grov fransk senap, stark dijonsenap och Colemans senapspulver.
Du kan laga kokt fläsklägg på framlägg som är mindre samt köttigare och har ett vinklat ben i sig eller baklägg som är större med rakt ben i sig. Framlägg anses lite godare men baklägg är vanligare i affären.
Väljer du de mindre framläggen kan man servera ett per person dock blir det rätt stora portioner. Annars räcker ett större baklägg till ca 4 portioner. Mindre framlägg kokar också fortare ca 1,5 - 2 timmar medan större baklägg på 1,5 kg behövs koka i ca 2 - 2,5 timmar. Fläsklägg kan i princip inte koka för länge - till slut ramlar köttet av benen och då är det garanterat mört.
Fläskfond och kött som blir över kan du ha till ex. ärtsoppa.
Quorn Stroganoff
Quorn Stroganoff. En vegetarisk Stroganoff med quorn i tomatsås. Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till. Lägg gärna till strimlad paprika, svamp och kokta bönor.
Istället för quorn kan du använda blötlagda sojakuddar - sojaprotein.
Älgstek
Älgstek i gryta. Klassisk älgstek med gräddsås och potatis. Här har jag valt att steka älgsteken i en stekgryta då den blir saftigare. Använd stektermometer.
Har du ingen stekgryta kan du använda en stekpåse och steka älgköttet på 175 grader med nedan ingredienser tills innertemperaturen är 74 grader. Älgstek kan bli rätt torr om du steker utan stekpåse men det går såklart också.
Här har jag använt en delad stor hel älgstek som då blir lagom stor att laga till 6-8 personer.
Förslag på tillbehör är förutom gräddsåsen: kokt potatis, morot, gratinerade gröna bönor (sök recept här på Receptfavoriter.se), sallad och gelé.
Vintips till älgsteken är ett rött fylligt vin ex. en Shiraz från Australien, Cabernet Sauvignon från Frankrike eller Pinotage från Sydafrika.
Istället för älgstek så kan du ta annan viltstek.
Se alla recept ur kategorin Huvudrätt
Tobbes Falu-sallad
Tobbes Falu-sallad - pytt med falukorv, potatis, bacon och grönsaker som paprika, gurka, lök, kinakål och perslilja.
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp
Korv Stroganoff med bönor, paprika och svamp. Mindre korv och mer grönsaker. Bönor, paprika och champinjoner passar utmärkt i vilken Stroganoff som helst.
Ris, quinoa, råris eller kokt vete eller couscous passar till.
Falukorv med pepparrotssås
Falukorv med pepparrotssås. Här serverad med kokt potatis och sallad med gröna ärtor, paprika och mozzarella.
Gott till är också ris, råris, quinoa eller pasta som skruvar eller tagliatelle. Även fräst spenat, kokt morot, kokt broccoli eller blomkål passar till.
Du kan använda färsk finriven pepparrot som det är mer klös i. Eller från tub eller burk vilket är lite smidigare men inte smakar lika starkt. Smaka av såsen så den blir så start du vill ha den. Man kan också servera med extra pepparrot bredvid så får den som vill ta extra.

Se alla recept ur kategorin Falukorvsrecept
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella
Sallad med ärtor, paprika och mozzarella i olivolja och balsamvinäger.
Gott, nyttigt och enkelt att laga.
Ugnsbakade kvisttomater
Ugnsbakade kvisttomater med olivolja, vitlök och basilika är goda som tillbehör till det mesta. Det blir lika gott med andra småtomater som cocktailtomater eller plommontomater.
Ugnsbakade tomater är goda i sallader ex. med mozzarella och babyspenat. Eller att blanda med kokt spagetti, lite ruccola och riven parmesan till en god pasta du smakar av med salt och peppar.
Pastalåda med skinka
Pastalåda med skinka. En god pastalåda med skinka som gratineras med ost och krämig sås. Perfekt att göra på kokt penne eller annan pasta.
En enkel och god resträtt du kan göra om du har pasta över. Självklart kan du ha andra ingredienser i som soltorkad tomat istället för skinka då blir den vegetarisk. En tomatsallad är gott till och fräschar upp. Riven morot, salladsblad och ruccolo passar också. En variant av makaronilåda och pastagratäng.
Lite riven muskot (2 krm) är också gott i. En annan variant är om du gillar curry - ta i 0,5 tsk.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Päron med mintchoklad After Eight
Päron med mintchoklad After Eight. En klassisk dessert med konserverade päron som gratineras med mintchoklad som ex. After Eight. En god och enkel dessert som väcker minnen hos många. Har du hungriga gäster och små päron så kan du öka till två päronhalvor var.
Servera mintpäronen med god vaniljglass eller vispad grädde. Du kan smaksätta grädden med någon tsk vaniljsocker, 1 kr kanel samt ev. någon msk sprit som calvados, cognac eller päronlikör.
Du kan såklart ha annan mintchoklad än After Eight bara det är mintfyllning och choklad.
Vill du piffa till päronen ännu mer så river du över vit choklad innan du gratinerar päronen.
Kall citronsås med crème fraiche
Kall citronsås med crème fraiche. God till såväl grillat, paj, sallad, som kall rökt lax eller rökt makrill.

Tomat och avokadosallad
Tomat och avokadosallad är en god sallad till paj, buffe, som tillbehör eller grillat.
Extra god blir salladen med ekologiska tomater då de fått mogna lite extra. Vidare en fin kallpressad olivolja, fin vinäger, flingsalt samt nymalen svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Klimatsmart smörgåstårta
Klimatsmart smörgåstårta med ägg, nypotatis, matjes och äpple.
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Vaniljkräm chokladkräm
Vaniljkräm eller chokladkräm till fyllning av tårtor, bakelser, macarons och desserter.
En enkel och god efterrätt är ex. att baka ett pajskal, fylla med vaniljkräm och sedan ha färska bär eller sylt på. Goda kakor med vaniljkräm är mandelmusslor som du fyller med kräm och toppar med fina bär. Du kan också lägga gele på toppen över bären. Då håller de sig fina länge och ser riktigt proffsiga ut.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Lammfärsjärpar
Lammfärsjärpar. Järpar med lammfärs är gott med pressad kokt potatis och varför inte tzatziki - gurksallad med vitlöksyoghurt till.
Rostade rotfrukter med paprika
Rostade rotfrukter med paprika samt potatis, morötter, lök samt kålrot. Ett nyttigt och enkelt recept på tillbehör som passar till det mesta.
Kladdig chokladkaka enkla kladdkakan
Kladdig chokladkaka. En enkel kladdkaka du rör ihop direkt i kastrullen. Enklare kan det inte bli att baka kladdkaka.
Några minuter att röra ihop, en kvart att baka sedan 2 timmar i kylen för att stelna.
Hemgjord kladdkaka är gott som dessert med lättvispad grädde. Du kan enkelt smaksätta grädden med någon halv tsk vaniljsocker i grädden eller någon msk sprit som apelsin eller mandellikör. Vaniljglass passar också till kladdkaka.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook