Ugnsrostad potatis med timjan och rosmarin

Ugnsrostad potatis med timjan, rosmarin och basilika. Rosta potatisar med skal i olivolja, salt, peppar och örter. Blir mycket gott och enkelt att laga.
Istället för delikatesspotatis kan du köpa vanlig potatis av fast sort. Om de har fint skal är det bara att skrubba dem och dela i grova bitar. Putsa bort fula delar. Eller använda färskpotatis - skölj och skrubba dem rena.
Här har jag räknat en påse som vanligen väger 900 gram. Annars räcker 800 gram till 4 portioner. Men tycker det är lika bra att laga helat påsen.
Potatisen blir knaprigare med matolja som rapsolja, majsolja eller solrosolja men man kan såklart ta olivolja också.
Det finns frysta hackade örter som är smidiga att använda. Använd då ett halvt paket örter provencale, ett halvt paket hackad persilja och ett halvt paket basilika till nedan recept.

4 portioner ugnsrostad potatis

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 900 gram delikatesspotatis med fint skal
  • 4 msk rapsolja
  • 2 krm timjan
  • 1 krm rosmarin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad basilika

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skölj potatisen och skär ev. bort fula delar.
  3. Dela potatisarna på längden i halvor.
  4. Häll olja i en ugnsform ex. en ugnsplåt.
  5. Lägg i potatisarna samt tillsätt timjan och rosmarin samt salt och peppar.
  6. Vänd runt potatisarna i oljan och kryddorna.
  7. Vänd på potatisarna så att skalet är nedåt och snittytan uppåt.
  8. Ugnsrosta potatisen i mitten av ugnen i ca 25 minuter. De ska ha fin färg och vara mjuka inuti. Smaka gärna på en potatishalva.
  9. Hacka basilika.
  10. Ta ut potatisen och blanda med basilikan och servera.
E-mail
Medel: 2.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer