Tzayspett med sås

Tzayspett med sås, potatis, sallad och inlagd gurka. En vegetarisk och vegan rätt. Tzayspett är thailändska sojakuddar marinerade i bla ingefära och chili.
Inspirerad av köttbullar eller grillspett med sås och potatis. Här är köttbullarna ersatta med sojakuddar.
Tyvärr är tzayspett rätt dyra men de är mycket goda och nyttiga.
Olivolja och sojagrädde kan ersättas med smör och vanlig grädde om du vill (och ej är strikt vegan).

4 portioner Tzayspett med sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 400 gram tzayspett, räkna 3 per portion, 12 totalt
  • 1 msk olivolja
  • 700 gram potatis ex. delikatesspotatis, färskpotatis eller valfri sort
  • Sås: 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl grönsaksbuljong eller vatten och en buljongtärning
  • 2 dl sojagrädde eller Imat (havregrädde)
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Sallad: 0,5 påse blandsallad ca 35 gram
  • 12 cocktailtomater
  • Inlagd gurka: 1 slanggurka
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad kruspersilja

Tillagning

  1. Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
  2. Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
  3. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
  4. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
  5. Sås: fräs mjölet ljust brunt i olivoljan.
  6. Tillsätt grönsaksbuljong eller vatten samt grönsaksbuljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
  7. Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
  8. Stek tzayspetten gyllenbruna i olivolja några minuter på varje sida. Har de ej tinats innan så kan du tina dem i mikron några minuter innan du steker dem.
  9. Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen. Smaka av såsen med salt och peppar.
  10. Servera tzayspetten med såsen, kokt potatis, inlagd gurka och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer