AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Tunnbröd

Tunnbröd Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.
Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar.
Vill du baka tunnbrödskorgar så kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar. Då kan du ha dem till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad.
Du kan också bryta tunnbröden i snittar och ha som tilltugg. Lägg ex. en röra med hackad renstek, pepparrot, färskost och gräslök i små klickar på tunnbröden och servera med mousserande vin.
Tunnbröden är också utmärkta som ostkex till ostbrickan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
20 tunnbröd

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl kornmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st.
  2. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken.
  4. Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter.
  5. Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk.
  6. Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand.
  7. Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln.
  8. Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna.
  9. Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden.
  10. Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda osv.
  11. Låt tunnbröden svalna på galler utan att täckas över - då blir de knapriga och hårda.
  12. Njut av dem inom någon dag eller förvara tunnbröden lufttätt. De kan också frysas. Förvaras de ej lufttätt så kan de mjukna något av luftfuktighet och de kan bli dåliga efter några dagar om de ej är torra och förvaras torrt.
  13. Liksom knäckebröd kan man dock baka av dem någon minut i ugnen igen så blir de knapriga som nya.


 

Fler recept ur samma kategori som Tunnbröd:

Knäckebröd hembakt
Knäckebröd. Två varianter av hembakt knäckebröd - en variant utan jäst där degen ska stå över natten och en med jäst som jäser någon timme innan bakning.
Baka eget gott knäckebröd till ostbricka, buffe, julbord, midsommar, kräftskivan, sos och all svensk god husmanskost.
Förvara torrt och svalt. Du kan rosta knäckebrödet lätt och låta det svalna så blir det som nybakt knaprigt igen.
Gillar du inte kummin och anis så kan du ha i vallmofrön eller sesamfrön i.
Knäckebröd med jäst går snabbare och behöver bara jäsa någon timme.
Vörtlimpa vörtlimpor vörtbröd
Vörtlimpa eller vörtbröd med smak av anis, fänkål, pomerans och julöl eller porter.
För god vörtsmak kan du använda färdiga vörtkryddor som säljs av bla Santa Maria som kryddmix med smak av malt, anis, fänkål, kardemumma och pomerans. Denna smakkombination har gjort vörtbröd till en självklarhet i det traditionella svenska julfirandet.
Annars får man god smak med porter, julöl, julmust eller svagdricka samt kryddor som pomerans, kryddnejlikor samt anis och fänkål. Blötlägg gärna pomeransskalen i lite vatten dagen innan så de mjuknar.
Piroger med skinka och ost
Piroger med skinka och ost. Andra goda fyllningar är soltorkad tomat och fetaost; pesto eller olivröra sk tapenade.
Pirogerna passar till utflykt, buffe, mellanmål eller soppa.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Lasagne med kyckling kycklinglasagne
Lasagne med kyckling och svamp i tomatsås och god ostsås på toppen. En god variant av hemgord lasagne med kycklingkött från färsk eller grillad kyckling.
Förutom att lasagne är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina.
Pepparrotssmör smör med pepparrot
Pepparrotssmör. Recept på hemgjort aromsmör med pepparrot. Ett mycket gott smör till ugnstekt fisk, grillad fisk och andra fiskrätter. Men också rostbiff.
Kycklingspett med ajvar
Kycklingspett med ajvar. Kycklingfilé på spett marinerade i paprikaröra sk ajvar samt vitlök. Gott, snabbt och enkelt att laga.
Kycklingen kan du marinera i kylen över natten eller bara några minuter innan grillning.
Spetten kan grillas, stekas i ugn eller i grill- eller stekpanna.
Servera gärna spetten med extra ajvar och matyoghurt blandat med lite vitlök och hackad persilja som såser till. Kokt potatis, klyftpotatis eller rostad potatis passar som tillbehör spetten.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki
Halloumi med bulgursallad och morotstzatziki är en god och nyttig rätt till lunch eller middag. Du kan steka eller grilla halloumiosten.
Halloumi är en ost som inte smälter när man steker eller grillar den. Den är salt och har tuggmotstånd samt ett gott vegetariskt alternativ till kött eller fisk.
Vintips till är ett vitt smakrikt vin ex. ekfatslagrad Chardonnay.
Potatismos med chili
Potatismos med chili. Chilimos smaksatt med Sambal Oelek passar som tillbehör till bla fisk eller grönsaker.
Sambal Oelek är en het chiliröra som finns att köpa på burk.
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu, blomkål, broccoli, champinjoner smaksatt med örter, vitlök, rödvin, soja och lök.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Om du vill ha kan du runda av grytan på slutet med någon dl sojagrädde.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Potatisgratäng med vitlök
Potatisgratäng med vitlök, mjölk och grädde. God som tillbehör till det mesta. Sås och potatis i ett.
Potatisgratäng kan förberedas innan och värmas till servering.
Älgstek i rödvinsmarinad
Älgstek i rödvinsmarinad. Älgstek som marinerats i rödvin och sedan stekts i ugn.
Servera förslagsvis med hasselbackspotatis (sök recept här på receptfavoriter.se), gräddsås och grönsaker. Vidare är kokt potatis, potatisgratäng eller jordärtskocksgratäng gott till älgstek.
Gröna bönor, brysselkål, kokta eller rostade rotfrukter som morot, palsternacka och kålrot; samt gelé passar till. Vintips till älgstek blir ett fruktigt rött vin ex. en Shiraz från Australien.
Älgstek kan du servera ljummen eller rumstempererad. Steken kan du laga dagen innan. Vänta med att skära upp den till serveringen dock.
Grillade champinjoner på spett
Grillade champinjoner på spett penslade med soja och olivolja är gott som tillbehör eller huvudingrediens för vegetarianer och veganer.
Du kan också pensla champinjonspett med olivolja blandad med pressad vitlök, timjan, salt, svartpeppar samt citronsaft.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Råstekt potatis
Råstekt tärnad potatis. Stekt potatis är gott, billigt och enkelt. Välj en fast sort.
Du kan garnera potatisen med hackad persilja.
Kalvrulader med gräddsås
Kalvrulader med gräddsås och potatismos smaksatt med purjolök. Fyllda rulader av kalvkött som bankats ut och rullats med hackad lök, äpple, dijonsenap och saltgurka. Du kan också fylla dem med kapris samt syltlök om du gillar det. Istället för kalvkött kan du ta oxkött som innanlår eller rostbiff.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.

Surdegsbröd och surdeg
Surdegsbröd och surdeg. Bröd bakat med surdeg blir gott, nyttigt, har lågt gi, håller längre och smakar mer. Går bra att frysa.
Köp gärna ekologiskt mjöl från ex. Saltå Kvarn eller annan lokal producent
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Fiskterrine med saffranssås
Fiskterrine med saffranssås, kokt potatis och grönsallad. En god fiskrätt.
Här för 8 portioner men du kan halvera receptet om du ha en mindre form. De vanliga bröd- eller sockerkaksformarna passar till 8 portioner. Överbliven fiskterrine går utmärkt att spara och servera kall till ex. romsås och kokt potatis eller frysa in och servera senare som en förrätt osv.
Vintips till fiskterrinen är ett vitt vin från Alsace ex. Pinot Gris eller ej eklagrad Chardonnay.
Rostade grönsaker i ugn GI
Rostade grönsaker i ugn. GI-grönsaker som morot, blomkål, kål och lök rostade i olivolja i ugnen. Ett gott grönsakstillbehör för såväl GI-följare som alla andra. Passar till det mesta.
Ett GI-tillbehör som ersätter ex. ugnsrostad potatis och klyftpotatis. Är ni fler som äter och bara någon äter GI kan du även rosta extra klyftad potatis med lite olivolja, salt och peppar i en separat ugnsform (laga lika lång tid som grönsakerna).
Rågsiktsbröd
Rågsiktsbröd. Goda bröd med rågsikt, matyoghurt, vanlig jäst, sirap och brödkryddor som anis och fänkål.
Istället för matyoghurt kan man ta Crème fraiche och istället för vatten kan man ta mjölk.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook