AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Tunnbröd

Tunnbröd Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Mjuka tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
20 tunnbröd
Förberedelse: 20 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl kornmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt.
  2. Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken.
  3. Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter.
  4. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st.
  5. Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk.
  6. Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand.
  7. Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln.
  8. Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna.
  9. Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden.
  10. Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda.
  11. Låt tunnbröden svalna på galler och täck över med bakduk.
  12. Nu är tunnbröden klara att serveras.


 

Fler recept ur samma kategori som Tunnbröd:

Paltbröd
Paltbröd. Hembakt paltbröd kan ätas som smörgås, torkas eller kokas och serveras med vit sås och stekt fläsk. Du kan också köpa färdigt torkat paltbröd. Då tar det såklart inte så lång tid att laga receptet. Lägg då paltbrödet i vatten i 30 minuter. Sjud det sedan i 5 minuter saltat vatten.
Paltbröd bakas med grisblod och det kan du beställa i välsorterad charkuteributik. Grisblodet är ofta fryst och du tinar det över natten i kylen. Ta ut så att det är rumsvarmt till när du ska baka paltbrödet.
Skållade rågbullar
Skållade rågbullar med solrosfrön. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bullar.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Rågbullar med rågsikt
Rågbullar med rågsikt. Här smaksatta med fikon och valnötter men det är valfritt. Bakta med köpt rågsurdeg, jäst och crème fraiche eller yoghurt.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Mozartkulor, Nougat och marsipankulor
Mozartkulor. Godiskulor med nougat i mitten med mandelmassa eller marsipan som doppats i choklad. Goda och enkla att göra.
Mozartkulor passar till julgodis, kalas, till kaffet eller som present.
Du kan skippa att göra marsipan av mandelmassan och använda den som den är.
Välj ljus eller mörk choklad eller blanda hälften av varje beroende på vad du gillar. Ska kulorna ätas av barn är ljus choklad kanske bäst medan vuxna ofta gillar lite mörkare choklad.
Smulpaj i portionsformar
Smulpaj i portionsformar. Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott.
Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Soppa med gröna ärtor
Soppa med gröna ärtor. Kan serveras vegetarisk som den är eller med smulad fetaost, fräst svamp eller frästa rotfrukter. Eller som på bilden med knaperstekt bacon. Kokt ägghalva passar också i soppan.
Vill du ha en helt vegan soppa tar du sojagrädde eller oatley istället för vanlig grädde.
God soppa till såväl vardags eller buffé med ett gott bröd. Kan också piffas upp till fest och serveras som förrätt i sopptallrik toppad med en klick crème fraiche eller lättvispad grädde smaksatt med några droppar tryffelolja, frästa tärningar fläsk eller bacon och tärnade frästa rotfrukter som rotselleri, palsternacka och kålrot. Garnera med hackad bladpersilja.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Gratinerad zucchini med svamp
Gratinerad zucchini med svamp och ost. En vegetarisk rätt som är gott som tillbehör eller egen rätt serverad med ex. tomatsås, sallad samt klyftpotatis, quinoa, matvete eller ris.
Här med champinjoner och portabellasvamp (stora champinjoner). Du kan ta annan svamp som kantarell, skogschampinjon eller ostronskivling efter tycke.
Med riven sojaost får du en vegan rätt.
Soppa på mungbönor
Soppa på mungbönor. Mungbönssoppa är en enkel, billig och god vegetarisk soppa smaksatt med vitlök, chili, lök, gurkmeja samt curry.
Laga en stor omgång soppa på ett paket mungbönor och bjud på soppmiddag. Ta resterna av mungbönssoppan till luncher eller snabba middagar. Receptet kan också halveras såklart.
Mungbönssoppan är god som den är men kan serveras med varma mackor eller baguetter med ost. En variant är att ha soltorkad tomat och/eller salami samt ost på baguetten.
Älgfärslimpa
Älgfärslimpa. Köttfärslimpa med älgfärs. Kan serveras med valfria tillbehör men här ett förslag med gräddig skysås smaksatt med messmör och enbär serverat med potatismos, stekta rotfruktstärningar, spenat och lingon.
Här med bacon runt limpan och grädde i smeten då älgfärs är rätt torrt annars.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Sockerkaksbotten med potatismjöl
Sockerkaksbotten med potatismjöl är en glutenfri tårtbotten utan vetemjöl. God till tårta med lager av vaniljkräm eller mosad banan och sylt samt toppad med bär som färska jordgubbar, hallon eller röda vinbär.
Nötbottnar nötbotten till tårta
Nötbottnar. Nötbotten till tårta. Tunna tårtbottnar med nötter som hasselnötter som passar att fylla till tårtor med ex. mockagrädde, chokladkräm, smörkräm, grädde, glass eller fromage samt kan garneras med frukt, bär, riven choklad eller flagad mandel.
Om du vill kan du pensla dem med mörk choklad.
Receptet på nötbottnar räcker till en stor tårta med flera lager eller två små med ett lager fyllning.
Enkel krusbärskaka
Enkel krusbärskaka med krusbär du kan baka till många i långpanna.
Bärkaka med krusbär eller andra bär som blåbär, hjortron, smultron, röda vinbär eller rabarber.
Du kan baka i långpanna till många eller halvera receptet för en form ca 24 cm i diameter. Bärkakan kan frysas i bitar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Lammkotletter
Lammkotletter. Stekta lammkotletter i ugn förslagsvis med ugnsgrillad paprika, lök och potatis, lagerbladsky samt gratinerade brytbönor (sök recepten här på receptfavoriter. Välj ett generöst, fruktigt och kryddigt rött vin med en ton av fat.
Stekt fläsk med löksås
Stekt fläsk med löksås är klassisk svensk husmanskost. Vit sås med lök till stekt fläsk med kokt potatis. Löksås passar också till stekt salt sill, stekt halloumiost eller korv. Även kallad bondsås. Löksås kan också göras med lite grönsaksbuljong istället för en del av mjölken och grädden. Du kan ersätta grädden med bara mjölk om du önskar.
Inlagd smörgåsgurka
Inlagd smörgåsgurka av slanggurka eller västeråsgurka till leverpastejsmacka, söndagsstek och allt annat som smörgåsgurka är så gott till.
Se till att ha rena burkar och lock om du ska spara gurkan länge.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Rostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform.
Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.
Fruktkaka sockerkaka med torkad frukt
Fruktkaka. En slags sockerkaka med hackad torkad frukt. Du kan välja olika torkade eller syltade frukter i din fruktkaka.
Russin, suckat som syltade apelsinskal eller annan citrusfrukt samt cocktailbär är klassiskt. Gott är också några av de torkade frukter som nu finns som lösvikt eller på påse ex. torkade aprikoser, dadlar, fikon, ananas, papaya och/eller kiwi. Dessa finns färdighackade och blandade ibland kallade tropisk mix. Här kan du blanda de torkade frukter du gillar eller har hemma. Du kan också ha hackade nötter som mandlar, hasselnötter, valnötter osv.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook