AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Tunnbröd

Tunnbröd Tunnbröd. Baka tunnbröd själv. Hårt tunnbröd du kavlar med kruskavel och gräddar efterhand.
Traditionellt tunnbröd gräddas i stenugn - ofta en som bakar och en som gräddar.
Vill du baka tunnbrödskorgar så kavlar du ut tunnbröden 1/3 så stora, ca 15 cm i diameter. Efter de kommit ut ur ugnen och är mjuka så böjer du ner dem i en skål eller kopp så att de stelnar som korgar. Då kan du ha dem till förrätter och fylla med ex. med gravad lax, creme fraiche, löjrom, citron och dill. Eller renstek, pepparrot, creme fraiche och blandsallad.
Du kan också bryta tunnbröden i snittar och ha som tilltugg. Lägg ex. en röra med hackad renstek, pepparrot, färskost och gräslök i små klickar på tunnbröden och servera med mousserande vin.
Tunnbröden är också utmärkta som ostkex till ostbrickan.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 10)
20 tunnbröd

Ingredienser:

  • 5 dl mjölk
  • 50 gram jäst
  • 1 tsk salt
  • 4 dl rågsikt
  • 2 dl kornmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Sätt in de plåtar du ska baka på, förslagsvis 2 st.
  2. Värm mjölken i en kastrull till fingervarmt.
  3. Smula sönder jästen i en bunke och häll på lite av mjölken. Rör ut jästen så att den lösen sig och häll i resten av mjölken.
  4. Tillsätt mjöl och salt. Rör ihop till en deg. Knåda ihop degen några minuter.
  5. Lägg upp degen på ett bakbord mjölat med kornmjöl och dela degen i ca 20 delar. Forma degklumparna till runda bollar och lägg upp på två mjölade bakplåtar och täck med en bakduk.
  6. Nu är det dags att kavla ut tunnbröden och sedan baka dem efter hand.
  7. Börja med en slät kavel och kavla ut en bulle till ett platt tunnbröd. Kalva sedan mönster med den naggade sk kruskaveln.
  8. Kavla ut några stycken, så många du har plats på plåtar att baka åt gången. Ex. 4 stycken. Lägg tunnbröden på de varma plåtarna.
  9. Grädda tunnbröden i ca 4 minuter. Håll koll så att du inte bränner tunnbröden.
  10. Kavla ut nästa omgång under tiden och grädda osv.
  11. Låt tunnbröden svalna på galler utan att täckas över - då blir de knapriga och hårda.
  12. Njut av dem inom någon dag eller förvara tunnbröden lufttätt. De kan också frysas. Förvaras de ej lufttätt så kan de mjukna något av luftfuktighet och de kan bli dåliga efter några dagar om de ej är torra och förvaras torrt.
  13. Liksom knäckebröd kan man dock baka av dem någon minut i ugnen igen så blir de knapriga som nya.


 

Fler recept ur samma kategori som Tunnbröd:

Pizzabullar pizzaknutar
Pizzabullar eller pizzaknutar - en slags bullar i pizzastil med ost, tomat och pepperoni-korv.
Du kan använda 1 pkt pizzamix (500 g) om du inte vill jäsa degen (pizzamixen är ju med bakpulver).
Godast blir det med riktig jäst deg. Här har jag valt färdig brödmix men du kan såklart göra samma deg som till bondbröd.
Engelska muffins english muffins
Engelska muffins eller English muffins kan serveras till te som scones med marmelad, ost och smör till fikat. Eller fyll med färskost, stekt ägg och några skivor stekt bacon som på bilden och servera till frukost, lunch eller kvällsmacka.
Servera de engelska muffinsen nybakta eller så kan de delas vid servering rostas i brödrost som rostbröd.
Du kan dubbla satsen och frysa in. Engelska muffins tar lite tid att baka då de ska jäsa men de blir mycket goda.
Frallor med soltorkad tomat och basilika
Frallor där degen är smaksatt med soltorkad tomat och basilika. De här frallorna är goda nybakta och fylla med pålägg och ta med på picknick.
Gott är att fylla frallorna med lite smör eller olivolja, färsk basilika, skivor av tomat och mozzarella samt lite olivolja, salt och svartpeppar.
Degen kan också bakas ut till limpor.
Se alla recept ur kategorin Brödrecept
Potatis i ugn ugnsrostad potatis
Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Snittar med gubbröra
Snittar med gubbröra på hårt, knaprigt tunnbröd. Goda som tilltugg.
Koka ägg så här: om äggen läggs i kallt vatten och du börjar ta tiden när det kokat upp: hårdkokta ägg: 7-8 minuter. Om du lägger äggen i kokande vatten: picka, gör hål i ändarna på ägget. Hårdkokta ägg: 9-10 minuter
Oxfilé med Gorgonzolasås
Oxfilé med Gorgonzolasås. Här med grillad zucchini och tomathalva samt kokt potatis, knippmorot och vårlök.
Du kan också ha valfria tillbehör till oxfilén och ädelostsåsen ex. klyftpotatis och wokgrönsaker.

Se alla recept ur kategorin Festrecept
Krusbärskaka kaka med krusbär
Krusbärskaka. En sockerkaka fylld med krusbär och toppad med pärlsocker och mandelspån.
Fläskfilé i senapssås
Fläskfilé i senapssås. En god fest- eller middagsrätt med stekt fläskfilé med sås på fransk senap och grädde.
Gott med pressad potatis och kokta grönsaker. Men du kan såklart ha valfria tillbehör ex. klyftpotatis, råris, quionoa, ris, tagliatelle, pasta samt andra grönsaker som broccoli, blomkål, brysselkål osv.
Vegetariskt blir det med quornfilé istället för fläskfilé.
Vintips är ett vitt ekfatslagrat Chardonnay eller ett ljusare lättare rött ex. Pinot Noir eller Bourgogne.
Du kan också grilla fläskfiléskivorna på utegrillen istället för att steka dem. Gör då bara såsen med lök osv i pannan och vänd sedan ner fläskfilén och koka någon minut.
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker
Fiskfilé i ugn med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med fiskfilé som torsk, lax eller valfri sort. Smaksatt med pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.
En god GI-rätt. Om du ej önskar GI kan du lägga till små halverade delikatesspotatisar, färskpotatisar eller potatis i klyftor och rosta med grönsakerna.
Vintips till pestoquorn blir ett rosé eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Citronrutor citronkakor av mördeg och citronkräm
Citronrutor. Citronkakor av mördeg och citronkräm bakta i en långpanna - perfekt för många till fest och buffé.
Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert med färska bär som hallon, jordgubbar eller vinbär till; eller med passionsfrukt eller bärsås.
Skink och ostpaj Quiche Lorraine
Skink och ostpaj Quiche Lorraine som är en klassisk fransk paj. Quiche Lorraine paj är god både varm och kall.
Skink och ostpaj är perfekt till picknick och som picknickpaj.
Tandoorimarinad
Tandoorimarinad. En god marinad till grillad kyckling, lax och grönsaker. Marinera ex. bitar av kyckling och trä på spett eller kycklinglår. Grönsaker som skivad aubergine, zucchini, paprika, delad lök blir goda om de penslas med marinaden vid grillningen. Gott som tillbehör när du ändå grillar.
Grilla på utegrill eller på galler i ugnen. Klassiskt är annars att grilla i den mycket heta indiska lerugnen sk Tandoori men det har inte många hemma i Sverige iaf.
Här har jag valt att servera ca hälften av tandoorimarinaden som kall sås i en skål vid sidan.
Det finns också färdig tandoorikryddning (både torkad och som pasta) som är god och enkel att blanda med yoghurten.
Har du inte alla kryddor så är det ej hela världen. Viktigast är ingefära, paprika, vitlök, garam masala, cayennepeppar, salt och svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Rågbröd filmjölkslimpa
Rågbröd eller filmjölkslimpa. Recept på snabbt, grovt och gott saftigt bröd med råg, rågbröd, råglimpa eller filmjölkslimpa - full med fibrer och nyttigheter som vetekross och linfrön. Nötter och torkad frukt ger smak och tuggmotstånd men är valfritt att ha i. Ett bröd som är bra för magen men också smakar supergott nybakt.
Bakas utan jäst så det behöver ej jäsas och går därför snabbt och lätta att blanda ihop och grädda. Fluffigt blir rågbrödet av bakpulver.
Kavring grovt mörkt bröd
Kavring är ett grovt bröd med skållad rågmjöl och smak av kummin, anis och fänkål. Hembakt kavring blir inte lika mörk som köpt kavring som är färgad. Vill du ha mörk kavring kan du tillsätta 1 tsk koloritsoja (eller efter tycke) i degen.
Kavring passar att skiva i tunna skivor och servera med pålägg som smör till sill, ost, förrätter, lax, smörgåstårtor, landgångar mm.
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker
Kycklingsoppa med potatis och grönsaker. En klar soppa med kycklingbuljong, kokt kyckling, potatis, morot, rotselleri, gul lök, kålrot, palsternacka, purjolök och persilja.
God, billig och nyttig husmanskost.
Servera gärna ett gott bröd till.
God med klimp (sök recept här på receptfavoriter).
Ett tips är att köpa en hel kyckling och använd lårben, vingar och skrov till soppan. Spara filéerna till annan rätt.
Har du rått kycklingskrov eller skrov från grillad kyckling kan du koka kycklingbuljongen - basen - till soppan på det. Lägg isåfall till lite strimlad kycklingfilé eller annat kycklingkött att koka med soppan.
Man kan också koka soppan på styckade bitar av kyckling.
Koka du egen buljong så behövs ej kycklingbuljongtärning - tillsätt annars det om du vill laga en snabb kycklingsoppa utan egen buljong.
Det finns färdigpackade paket med blandade soppgrönsaker i många affärer. Komplettera med lite potatis.
Istället för kyckling kan du koka på höns (koka då helt höns i en timme extra då det är segare kött).
Vill du ha en redd kycklingsoppa: blanda 2 dl grädde med ett ägg. Rör i i soppan på slutet och låt bli varmt dock ej koka.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Vegetarisk fylld paprika
Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter. Gott med tomatsås och kokt råris.
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat
Vegetarisk pizza med soltorkad tomat, basilika, mozzarellaost och champinjoner.
Hemgjord pizzasallad (sök här på receptfavoriter) är gott till eller en grönsallad med blandad sallad, tärnad tomat eller delade cocktailtomater samt strimlad röd paprika i lite olivolja samt vinäger är gott till pizzan.
Om du ej vill att färska champinjoner ska vattna sig så kan du fräsa dem i lite olivolja innan tills vätskan ångat bort.
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook