Trofie pasta med soltorkad tomat, svamp och grädde

En god vegetarisk pasta med salta smakrika soltorkade tomater samt svamp i en gräddig sås. Du kan ta sojagrädde eller Imat (havregrädde) istället för vanlig grädde.

Trofie är en pastasort som liknar smala skruvar. Du kan byta mot annan pasta efter tycke. Riktigt hemlagat blir det om du lagar egen trofiepasta

Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

4 portioner trofie pasta med soltorkad tomat

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 350 gram pasta, förslagsvis Trofie
  • 1 burk soltorkade tomater i olja
  • 200 gram champinjoner
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk vetemjöl
  • 2,5 dl grädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • hackad bladpersilja
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • Tillbehör: 2 tärnade tomater
  • 20 cm gurka, i tärningar
  • 65 gram grönsallad
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vinäger

Tillagning

  1. Sätt på vatten till pastan.
  2. Pastasås: Häll av oljan från tomaterna och spara den.
  3. Strimla tomaterna och lägg på en tallrik vid sidan.
  4. Skala och hacka lök samt pressa vitlök samt skölj och dela svampen.
  5. Fräs svamp, lök och vitlök i en kastrull några minuter i tre msk av oljan från tomaterna.
  6. Pudra över mjöl och rör runt.
  7. Häll i grädde och rör någon minut. Smaka av med salt och peppar. Håll varm.
  8. Riv ost. Skölj och grovhacka bladpersilja.
  9. Koka pastan. Trofie kokas i 10 minuter.
  10. Häll av pastan och blanda med svampsåsen, bacon och i en stor skål eller kastrull.
  11. Servera trofiepastan med riven ost vid sidan.
  12. Vidare är tärnad tomat och gurka samt grönsallad toppade med lite olja från tomaterna samt vinäger gott till pastan.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer