AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa. Svampsoppa med trattkantareller eller kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Som vintips till trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 9)
4 port trattkantarellsoppa kantarellsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 300 g färska rensade trattkantareller (eller 1,5 dl torkade) eller kantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 3 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Förslag till garnering av trattkantarellsoppan:
  • 2 dl smörfrästa fina trattkantareller eller kantareller
  • Lite hackad schalottenlök
  • Hackad gräslök och bladpersilja
  • Råstekta eller ugnsrostade grönsaker som 1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 purjolök i lika stora bitar
  • Frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
  • Någon droppe tryffelolja i varje tallrik
  • Parmesan eller annan lagrad ost, några tunna skivor per tallrik eller någn msk riven

Tillagning:

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor kastrull med smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt trattkantarellsoppan koka på medelvärme i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen.
  8. TIPS TILL SOPPBUFFÉ: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök. Servera gott bröd till med ex. färskost.
  9. TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om.
  10. Jag gillar att sakta råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryfffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Man kan också steka små tärningar med fläsk och strö över några på varje tallrik. Vidare kan man ugnsteka skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.
  11. SOPPA MED TORKAD SVAMP: Blötlägg de torkade trattkantarellerna täckta med vatten i en halvtimme innan eller koka upp dem så sväller de på några minuter. Sila av svampen. Spara vattnet som är fullt av svampsmak till soppan. Tillaga sedan soppan som med färsk svamp enligt ovan genom att fräsa den med lök och vitlök och så vidare.


 

Fler recept ur samma kategori som Trattkantarellsoppa kantarellsoppa:

Potatissoppa Vichyssoise
Potatissoppan Vichyssoise är en klassiker. En krämig soppa på purjolök och potatis som vanligtvis serveras kall. Men jag tycker den är lika god varm.
Vichyssoise är en billig soppa som är perfekt om man vill göra många portioner för lite pengar.
Servera potatissoppa med gott bröd till.
1-2 klyftor hackad vitlök ger också god smak i potatissoppan.
Tom Yaam Goong
Tom Yaam Goong är en thailändsk skaldjurssoppa. Alla som varit i Thailand har nog provat Tom Yaam Goong, en soppa med räkor, limeblad, koriander, tamarind och chili.
Den funkar med fond och stjärtar från kräftor också. Istället för jätteräkor (vars odling är miljöförstörande) så blir det mycket gott med vanliga mindre räkor.
Obs man äter ej citrongräset samt limebladen - de är bara med för smakens skull.
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Tomat och mozzarellasallad
Tomat och mozzarellasallad. Skivade tomater varvat med skivad mozzarellaost med finhackad rödlök, basilika, vinäger samt olivoja, salt och peppar är en mycket god och klassisk sallad som passar till det mesta som förslagsvis grillat, buffé, pasta eller lasagne.
Välj mogna tomater av valfri sort som kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater.
Desto godare råvaror som tomater, mozzarella, olivolja och vinäger du använder desto godare blir salladen. Vidare är flingsalt och nymalen svartpeppar lite lyxigare än vanligt salt och peppar som såklart också går utmärkt.
Tomat och mozzarellasallad kan du förbereda och ha i kylen. Ta fram och låt blir rumsvarm vid servering.
Biff mörad med ananas
Biff mörad med ananas. Ett knep att möra kött som biff, fransyska eller annat nötkött. Färsk ananas innehåller ett enzym som heter bromelin som bryter ner proteinerna i köttet och köttet blir mycket mört.
Inlagd ananas innehåller ej detta enzym vad jag vet så använd färsk ananas eller färsk juice från ananas.
Fisk med täcke av soltorkad tomat
Fisk med täcke av soltorkad tomat, ströbröd, vitlök, persilja och smör bakad i ugnen.
Fisk med soltorkad tomattäcke passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
En variant och alternativ till fisk med mandeltäcke där mandeln är utbytt mot soltorkad tomat. Passar då speciellt nötallergiker.
Vintips till är ett rosé vin eller vitt smakfullt vin ex. en Rioja eller vitt från norra Italien.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Pizzabullar med skinka och ost
Pizzabullar med skinka och ost. Hembakta pizzbullar blir också goda och vegetariska med hackad soltorkad tomat istället för skinka.
Goda pizzabullar passar till utflykt, mellanmål, matsäck, buffé, barnkalas samt att frysa.
Pizzabullar kan också bakas som pizzagifflar eller pizzapiroger.
Grillad majskolv
Grillad majskolv är nästan ett måste på varje grill och barbeque. Grillad färsk majskolv är billigt och gott.
Färsk majskolv kokar du mjuk innan grillningen.
Majskolvar i bit finns också på burk som är rätt ok och kan grillas direkt.
Grillad majs är gott med smör, salt och svartpeppar. Använd gärna flingsalt och nymalen svartpeppar.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Crostinis med tapenade
Crostinis med tapenade är små rostade brödskivor toppade med olivröra. Goda som aptitretare eller tilltugg.
Crostinis är en italiensk variant av skivad rostat vitt bröd (baguette funkar fint).
Tapenade kan komplementeras eller ersättas av annan italiensk röra som pesto eller pesto på soltorkade tomater.
Att dricka till passar champagne, fransk cider eller mousserande vin (varför inte Italienskt som ex. Rotari).
Tapenade finns att köpa färdig men godast är såklart att göra egen.
Libapizza med kyckling, mozzarella och basilika
Libapizza med kyckling, mozzarella och basilika. Pizza på arabiskt tunnbröd sk libabröd blir mycket goda och är enkla att baka.
Desto godare pålägg desto godare pizza. Riktig buffalomozzarella ger ex. mycket god pizza. Vanlig hel mozzarellaost är också mycket god och riven mozzarella ur påse kan man grunda med. Med vanlig pizzaost får du helt ok pizza.
Tomatsås som du kokt ner själv ger mycket god smak men det går också med tomatpuré blandad med pressad vitlök, olivolja, salt och peppar.
Du kan välja pålägg efter smak och tycke.
Servera gärna någon sallad till libapizzan som ruccola, pizzasallad, tomatsallad eller sallad med bönor.
Libapizzan kan också serveras i mindre slicar som tilltugg, snittar, aptitretare eller på en buffé.
Om du vill ha en billig och god fryspizza så kan du förbereda fyllning på libabröden och sedan lägga smörpapper mellan och frysa in några stycken. Sedan är det bara att ta fram och baka av.
Restaurangbröd bullar kuvertbröd
Restaurangbröd, bullar eller kuvertbröd passar att baka till storbak som fest, buffé eller stor middag.
Det här brödet brukade vi baka varje morgon och eftermiddag på en av de restauranger jag jobbat på. Det var mycket uppskattat av gästerna; mest för att det var nybakt men också så gott. Överblivna bröd kan du frysa.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Marinerade gröna linser med balsamico
Marinerade gröna linser med balsamico, rödlök, purjolök, vitlök samt olivolja.
Oxfilé med pasta
Oxfilé med pasta i gräddig sås. Här med smörstekta kantareller, vitlöksstekt zucchini och spenat.
Du kan byta kantarellerna mot annan svamp som ex. kastanjechampinjon. Zucchini och spenat är valfria men goda tillbehör.
Vintips till pastan med oxfilé är ett lättare rött vin ex. från Valpolicella i Italien eller rött av druvan Pinot Noir.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Hackad eller grovhackad bladspenat stuvad i vit sås sk Bechamelsås.
Gott och nyttigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, rökt lax, isterband, stekt fisk med mera.
Om du gillar muskotnöt kan du ha i något krm malen muskot i stuvning.
Har du använt väl sköljd spenat till stuvningen, snabbt kylt ner den i kallt vattenbad samt kokat upp den igen innan servering så är det ingen fara att servera spenaten ex. dagen efter. Då hinner det inte bildas nitrit-gift av ev. jordbakterier och den nitrat som finns naturligt i spenaten.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Pasta med bacon och svamp
Pasta med bacon och svamp. En god pastasås med svamp toppad med knaprig bacon och riven parmesan.
Välj svamp efter tillgång. Här har jag valt svamp som champinjoner, portabello, torkad trattkantarell och kantarell i såsen samt stekt skivad skogschampinjon på toppen. Ostronskivling, shiitake, karl-johan, färska kantareller eller annan god matsvamp fungerar också.
Spagetti, tagliatelle, penne, farfalle eller skruvpasta blir gott. Färsk pasta blir såklart också gott.
Istället för pasta kan du ta gnocchi.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook