AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa. Svampsoppa med trattkantareller eller kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Som vintips till trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 9)
4 port trattkantarellsoppa kantarellsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 300 g färska rensade trattkantareller (eller 1,5 dl torkade) eller kantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 3 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Förslag till garnering av trattkantarellsoppan:
  • 2 dl smörfrästa fina trattkantareller eller kantareller
  • Lite hackad schalottenlök
  • Hackad gräslök och bladpersilja
  • Råstekta eller ugnsrostade grönsaker som 1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 purjolök i lika stora bitar
  • Frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
  • Någon droppe tryffelolja i varje tallrik
  • Parmesan eller annan lagrad ost, några tunna skivor per tallrik eller någn msk riven

Tillagning:

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor kastrull med smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt trattkantarellsoppan koka på medelvärme i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen.
  8. TIPS TILL SOPPBUFFÉ: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök. Servera gott bröd till med ex. färskost.
  9. TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om.
  10. Jag gillar att sakta råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryfffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Man kan också steka små tärningar med fläsk och strö över några på varje tallrik. Vidare kan man ugnsteka skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.
  11. SOPPA MED TORKAD SVAMP: Blötlägg de torkade trattkantarellerna täckta med vatten i en halvtimme innan eller koka upp dem så sväller de på några minuter. Sila av svampen. Spara vattnet som är fullt av svampsmak till soppan. Tillaga sedan soppan som med färsk svamp enligt ovan genom att fräsa den med lök och vitlök och så vidare.


 

Fler recept ur samma kategori som Trattkantarellsoppa kantarellsoppa:

Rödbetssoppa Borsjtj med kött
Rödbetssoppa Borsjtj. Fyllig, billig, enkel och god rysk rödbetssoppa med kött - en rysk klassiker.
Borsjtj serveras med skålar med gräddfil (eller helst smetana som är syrad gräddfil), saltgurka - skivad eller tärnad, färska hackade kryddor som ex. bladpersilja, samt soppköttet i strimlor.
Gott till din egen soppmiddag är också nybakt lantbröd eller piroger.
Ryssarna dricker sedan vodka till sin borsjtj. Kall öl är annars gott. Eller mjölk.
Kantarellsoppa
Kantarellsoppa. Svampsoppa med kantareller. Du kan såklart blanda trattkantareller och kantareller.
Som vintips till kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Jordärtskockssoppa
Jordärtskockssoppa. Enkel, snabb och god soppa på jordärtskocka. Egen soppa blir både nyttig och billig. Smaksätt soppan med färska örter efter tillgång, salt, vitpeppar samt citronsaft. En nypa socker kan också lyfta smaken på slutet.
Mixa soppan med stavmixer, mosa den för hand eller kör i matberedare.
Med en skvätt grädde och någon droppe tryffelolja så blir soppan en festsoppa som passar till förrättssoppa, gärna med några hela bitar kokt jordärtskocka i.
Servera med gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Självklart kan du ha fler andra kokta grönsaker efter tycke och smak. Prova lite rotselleri och purjolök.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Knäckflarn
Knäckflarn. Njut knäckflarnen som kakor eller använd till garnering av desserter som glass, panna cotta, tårtor, cheesecake osv.
Du kan böja knäckflarnen till rullar eller korgar innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.
Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du knäckflarnen över och viker ner kanterna längs glaset.
Fryst cheesecake
Fryst cheesecake. En jättegod och superenkel dessert du kan förbereda i god tid och frysa in.
Fryst cheesecake blir som en blandning mellan glass och kaka. Låt den gärna tina lite i kylen någon timme innan servering så den blir lite mjuk, god och lätt att skära.
Till fryst cheesecake kan du servera någon sylt som ex. körsbär, hallon, krusbär eller jordgubb; färska bär som hallon, blåbär, vinbär eller jordgubbar (dessa kan du garnera med); kiwi, passionsfrukt eller vindruvor funkar också att garnera med.
Smeten till fryst cheesecake rörs bara ihop, hälls i en form och fryses (4 timmar i frysen brukar räcka).
Önskar du vin till så rekommenderar jag ett sött dessertvin eller commanderia.
Chokladcheesecake cheesecake med choklad
Chokladcheesecake. Här en variant på cheesecake med choklad. Du kan göra botten med krossade digestivekex med smör eller skippa botten och smula över krossade digestivekex.
Gillar du mintchoklad så blir det mycket gott att byta ut en del av den mörka chokladen mot mörk choklad med mintfyllning (eller annan choklad du gillar).
Detta blir en cheesecake med fyllig chokladsmak - ta hälften mjölkchoklad om du vill ha lite sötare chokladsmak.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Biff à la Lindström köttfärsbiff
Biff à la Lindström. En köttfärsbiff smaksatt med inlagda rödbetor, gurka och kapris.
Det sägs att kapten Henrik Lindström som växte upp i Ryssland tog med sig receptet i mitten på 1800-talet till menyn på Hotell Witt i Kalmar. I Ryssland är ju inlagda rödbetor och gurkor vanliga. Och passar utmärkt som smaksättning i köttfärsbiffar.
Som tillbehör till Biff à la Lindström passar klyftpotatis; eller råstekt potatis; eller kokt potatis; eller potatismos. Här har jag gjort en yoghurt- och morotstzatziki till. Då finriver du 1-2 morötter och blandar med matyoghurt, 0,5 pressad vitlök, 1 krm curry (valfritt), 1 krm gurkmeja, 1 msk vinäger, 1 msk olivolja samt salt och peppar.
Vidare passar en skysås eller steksås samt en blandad sallad till. En enkel skysås kan du göra genom att tillsätta lite extra smör i pannan efter du stekt biffarna (är det mycket bränt så skölj ur pannan innan och tillsätt istället lite köttbuljongtärning mot slutet), rör sedan ut någon msk mjöl i smöret och tillsätt någon dl vatten. Rör ihop och låt koka ihop till en skysås och smaka av med lite soja, gelé, salt och svartpeppar. Sila gärna skysåsen innan du häller den över biffarna vid servering.
Enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med quorn
Vegetarisk enchiladas eller fajitas fyllda tortillarullar med quorn. Mexikanska tortillas som du fyller själv med quornfärs eller quornbitar, guacamole, salsa osv. Mexikansk mat är gott och trevligt att sitta och umgås runt. Var och en fyller sin egen tortilla.
Nachos är gott att servera till tortillarullar.
Grönsaker som skivad rödlök, röd paprika, isbergssallad, hackade tomater, gurka, majs, svarta bönor är gott i tortillas.
Salsa, guacamole och matlagningsyoghurt (eller gräddfil) är goda såser till. Man kan också fylla med kokt ris för att spä ut det hela och få lite mer mat.
Skaldjurssoppa
Skaldjurssoppa. En god soppa med räkor, musslor, crabsticks samt bläckfisk smaksatt med saffran, fänkål och en skvätt grädde.
Servera skaldjurssoppan med aioli (vitlöksmajonnäs) samt gott bröd som ex. baguette.
Det finns frysta blandningar av skaldjur i bitar som passar utmärkt till skaldjurssoppan. Ibland kallas de Marinara-blandning.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Citrontårta citrontarte med trädgårdsbär
Citrontårta eller citrontarte med trädgårdsbär är en god dessert gärna med ett sött dessertvin till.
Stekt aubergine äggplanta med tzatziki
Stekt aubergine eller äggplanta med tzatziki. Grekisk stekt äggplanta är gott som förrätt eller tillbehör till det mesta som grillat, buffé osv.

Potatismos med palsternacka
Potatismos med palsternacka. Detta mos får en underbar svag sötma och smak av palsternacka som är mycket gott som tillbehör. Speciellt till kött och vilträtter samt rödvinssås.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Zucchinisoppa
Zucchinisoppa. God soppa på zucchini smaksatt med riven parmesan, vitlök, basilika, oregano och grädde.
Gott som förrätt, lunch eller lätt middag. Servera gärna med stekt tärnad zucchini och riven parmesan. Ett gott bröd eller varma mackor passar till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Shabu Shabu - en slags japansk fondue
Shabu Shabu är en slags japansk fondue. Japansk Shabu Shabu är en sällskapsrätt. En slags fondue där gästerna doppar kött och grönsaker i en buljonggryta och sedan i soja i egna små dippskålar bredvid.
Mycket nyttigare än köttfondue med olja och feta såser. Kan ätas med pinnar eller vanliga bestick samt fonduegafflar.
Serveras med japanskt ris. Riset sparar japanen vanligtvis till sist.
Här är ett förslag på grönsaker som kan varieras med andra grönsaker som shiit-take svamp, vårlök, ostronskivling, sjögräs, bok choy och även nudlar som udon.
Ljus lageröl eller grönt te och sake är gott att dricka till japansk fondue.

Pasta med krabba, räkor och spenat
Pasta med krabba, räkor och spenat i sås med grädde, lök och vitlök. God pasta med krabbkött i en slags vitvinssås.
Vintips till krabbpastan blir ett vitt fylligt vin av valfri sort.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Crepes med champinjonfyllning
Crêpes med champinjonfyllning. Champinjoncrêpes gratinerade med ost. Vegetariska crêpes till huvudrätt, lunch, middag eller förrätt.
Gott till är att garnera med lite smörstekt tärnad svamp, hackad persilja samt servera med en grönsallad och en tomatsallad.
Ska du servera till förrätt så räcker en stor crêpe med lite grönsallad fint - då blir det till 8 portioner.
Pasta med filé, svamp och grädde
Pasta med filé, svamp och grädde. Lyxig pasta med valfri filé. Kanongott med kycklingfilé, kalvfilé, oxfilé, viltfilé, quornfilé eller strutsfilé.
Vintips till är ett lättare rött vin som ex Pinot Noir, Sangiovese, Blau burgunder eller Valpolicella.
Penne pasta med fläskfile, svamp och grädde
Penne pasta med fläskfile, svamp, grädde, parmesan, lök, purjolök och vitlök.
Detta är en vinvänlig rätt så vilket vin som helst passar till. Ska jag ändå tipsa så blir det ett fylligt vitt chardonnay eller italienskt fylligt rött från ex. Valpolicella.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook