AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa. Svampsoppa med trattkantareller eller kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Som vintips till trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 9)
4 port trattkantarellsoppa kantarellsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 300 g färska rensade trattkantareller (eller 1,5 dl torkade) eller kantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 3 dl mellangrädde eller vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • Förslag till garnering av trattkantarellsoppan:
  • 2 dl smörfrästa fina trattkantareller eller kantareller
  • Lite hackad schalottenlök
  • Hackad gräslök och bladpersilja
  • Råstekta eller ugnsrostade grönsaker som 1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 purjolök i lika stora bitar
  • Frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
  • Någon droppe tryffelolja i varje tallrik
  • Parmesan eller annan lagrad ost, några tunna skivor per tallrik eller någn msk riven

Tillagning:

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor kastrull med smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt trattkantarellsoppan koka på medelvärme i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen.
  8. TIPS TILL SOPPBUFFÉ: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök. Servera gott bröd till med ex. färskost.
  9. TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om.
  10. Jag gillar att sakta råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryfffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Man kan också steka små tärningar med fläsk och strö över några på varje tallrik. Vidare kan man ugnsteka skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.
  11. SOPPA MED TORKAD SVAMP: Blötlägg de torkade trattkantarellerna täckta med vatten i en halvtimme innan eller koka upp dem så sväller de på några minuter. Sila av svampen. Spara vattnet som är fullt av svampsmak till soppan. Tillaga sedan soppan som med färsk svamp enligt ovan genom att fräsa den med lök och vitlök och så vidare.


 

Fler recept ur samma kategori som Trattkantarellsoppa kantarellsoppa:

Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Fisksoppa med lax, räkor och torsk
Fisksoppa eller fiskgryta med lax, räkor, torsk, potatis, purjolök samt morot. Servera med gott bröd, grissinis, soppbröd, kuvertbröd eller smörstekta små vita brödkrutonger.
Kan serveras som förrätt eller huvudrätt.
Gott i är också andra grönsaker som blomkål, broccoli, kålrot, rotselleri, spenat mm. Du kan såklart ta annan fisk istället.
Välj krav eller miljömärkt fisk.
Linssoppa med broccoli
Linssoppa med broccoli. Soppa med linser och broccoli är nyttig, god och snabb.
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Mojo rojo sås
Mojo rojo sås. En god kryddig ljus röd sås med vitlök som passar till grillat eller stekt kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.
Mojo rojo passar också att ha på buffé som sås till det mesta. Såsen håller sig länge i kylen.
Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.
Mojo rojo sägs vara en spansk sås från Kanarieöarna.
Lammytterfilé med rödvinssås
Lammytterfilé med rödvinssås, potatisgratäng, babyspenat och tomatsallad.
Vintips till är ett fylligt rödvin som ex. Shiraz från Australien.
Chili kyckling
Chilikyckling är god grillad, stekt eller ugnsstekt. Kyckling med chili är god med de mesta tillbehör som potatisklyftor, pommes, couscous, råris.
Förlag på sås till kycklingen är mangosalsa, fetaostsås, tzatziki, hummus mm.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Mandelkubbar
Mandelkubbar. Hembakta mandelkubbar är en klassiker och mycket goda nygräddade.
1 droppe bittermandelolja motsvarar ca 1 bittermandel.
Champinjonsoppa med vitt vin
Champinjonsoppa med vitt vin. God svampsoppa till soppkväll eller soppmiddag smaksatt med vitt vin. Här med kålrot- och morotstärningar samt stekta fläsktärningar som ger god smak och fyllighet till soppan.
Men champinjonsoppan kan såklart serveras som den är med gott nybakt bröd samt färskost. Vegetariskt blir allt om du utesluter fläsket. Ett annat alternativ som inte kräver så mycket förberedelse är att servera soppan med kräftstjärtar eller skalade räkor som garnering.
Vidare kan man ha varma mackor till eller snett skurna baguettebitar med gratinerade med god cheddarost.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake (eller blanda).
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så räcker den till 6 mindre portioner. Mixa den då gärna slät och tillsätt någon droppe tryffelolja för lite lyxigare smak.
Välj gärna ett vitt vin utan så mycket ekfatslagring. Vintips att dricka till är ett smakrikt vitt vin av valfri sort.
Hemgjord jordgubbsglass
Hemgjord jordgubbsglass. En supergod glass med smak av jordgubbar. Jordgubbsglassen är god som den är till dessert eller som tillbehör till paj, kompotter, i glasscoupe med andra glassar osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Färskost med dill, citron och vitlök
Färskost med dill, citron och vitlök är gott som pålägg till nybakt bröd, ciabattas eller annat bröd vid midsommarbordet, julbordet, kräftskivan, festen eller buffen.
Hemgjord färskost passar också som röra till grillad fisk, lax, kyckling eller kött.
Jordärtskocksgratäng jordärtsskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng. Gratäng med jordärtskockor. Jordärtsskocksgratäng passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Havregrynsgröt
Havregrynsgröt. Gröt med havregryn är nyttig och full med fibrer.
Havregrynsgröt är gott med kall mjölk, äppelmos, sylt, nötter, fruktsallad, frön, kanel, socker osv.
Välj gärna ekologiska havregryn. Tillsätt krossad linfrön för mer fibrer.
Pasta med räkor och soltorkad tomat
Pasta med räkor, soltorkad tomat, chili, vitlök, basilika, persilja, riven parmesan och olivolja.
Revbensspjäll kokta sedan grillade
Revbensspjäll som först är kokta, marinerade och sedan grillade eller ugnsstekta. Välj tjocka köttiga revbensspjäll.
Grillad revbensspjäll är gott till grillfest, julbord, buffe.
Gott till revbensspjäll är coleslaw och ugnstekta potatisklyftor; eller potatissallad; yoghurtsås mm.
Barbequemarinad kan du göra själv eller köpa färdig. Godast är att göra själv för då smakar den inte bara konstgjord rök.
Dubbla ev. barbequemarinaden och servera hälften till i en skål bredvid som grillsås.
1,5 kg revbensspjäll räcker till 4 personer och kan räcka till flera beroende på hur mycket kött det är på revbenen. Överblivna revben kan sparas i kylen.
Revbensspjällen kan också grillas utan marinad med bara ingefära, salt och vitpeppar för den som vill ha utan barbequesås.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Risotto med svamp
Risotto med svamp passar som vegetarisk rätt eller som tillbehör till mörare grillade, stekta eller ugnstekta kycklingfile, laxfile, oxfile eller fläskfile.
Serverar du risotton som vegetarisk huvudrätt räcker nedan recept. Om den ska vara enbart tillbehör så kan du minska riset till 3 dl.
Gott till risotto är grönsallad, avokado, tomat osv.
Champinjonsoppa soppa med champinjon
Champinjonsoppa. Soppa på champinjoner blir god, billig och ganska nyttig. Perfekt soppa till soppkväll eller soppmiddag.
Servera champinjonsoppan med extra frästa skivad champinjoner, gott nybakt bröd ex. ciabatta med färskost eller varma mackor till. Vidare kan du rosta snett skurna baguettebitar med god cheddarost och servera till svampsoppan.
Självklart kan du ha i andra svampar än champinjon ex. Karl-johan, kantarell, ostronskivling, skogschampinjonen och shiitake.
Serverar du champinjonsoppan till förrätt så gör den gärna slät genom att mixa den, kanske med lite extra smör och någon droppe tryffelolja. I mitten av sopptallriken kan du lägga en hög av smörfrästa 1 cm stora bitar svamp, fläsk, morot och rotselleri blandat med hackad bladpersilja. Häll champinjonsoppan runt.
Stekt svamp
Stekt svamp. Hur du steker svamp som kantarell, champinjon, karl-johan, ostronskivling eller annan matsvamp. Ett grundrecept.
Smaken i svamp är till stor del löslig i fett varför det är gott att steka svamp i smör, olja eller olivolja.
Svampen innehåller mycket vatten som man brukar fräsa bort innan man tillsätter fett och steker så att svampen får lite färg.
Stekt svamp kan njutas som den är som tillbehör till det mesta eller på smörstekt bröd eller till svampsås, svampsallad, svampstuvning, svampröra, svampsoppa, grytor osv. Den kan serveras varm eller kall eller sparas i kylen eller frysas.
Gott att smaksätta stekt svamp med - förutom salt och peppar - är lök som hackad schalottenlök eller gul lök; hackad eller pressa vitlök; någon msk citronjuice eller vinäger; msk ljus soja eller tsk mörk soja; samt hackad persilja. Dragon, basilika och timjan är också goda örter till svamp.
Med någon msk vetemjöl nedrört i den stekta svampen och sedan någon dl grädde samt mjölk; kokat några minuter så får du en svampsås eller svampstuvning.
Använder du inte färsk svamp utan konserverad så är det bara att hälla av spadet (spara det ev. för smaksättning av sås, stuvning eller gryta) samt steka svampen i smör, olja eller olivolja.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook