AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa

Trattkantarellsoppa kantarellsoppa Trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa. Svampsoppa med trattkantareller eller kantareller. Du kan såklart blanda trattisar och kantareller.
Istället för färska trattkantareller kan du ta 1,5 dl torkade kantareller.
Vill du ha lite extra till soppan så kan man garnera soppan med: 2 dl smörfrästa fina trattkantareller eller kantareller, lite hackad schalottenlök, hackad gräslök och bladpersilja. Vidare kan man ha en blandning av råstekta eller ugnsrostade grönsaker som 1 dl rotselleri i små kuber, 1 dl palsternacka i kuber, 0,5 purjolök i lika stora bitar.
Frästa små bitar fläsk är också gott att toppa med
Någon droppe tryffelolja i varje tallrik passar också.
Parmesan eller annan lagrad ost, några tunna skivor per tallrik eller någon msk riven. Ostflarn passar också att garnera med.
Som vintips till trattkantarellsoppa eller kantarellsoppa passar ett torrt vitt vin typ Chardonnay, eller en torr sherry fino, en god lageröl eller mörkare öl fungerar också.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 10)
4 port trattkantarellsoppa kantarellsoppa
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 300 g färska rensade trattkantareller eller kantareller
  • 3 st schalottenlökar
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 2 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 l vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk vitvinsvinäger

Tillagning:

  1. Med färska trattkantareller eller kantareller: Lägg undan några av de finast svamparna till garnering och hacka resen i bitar.
  2. Finhacka lök och vitlök. Fräs lök, vitlök och svamp i en stor kastrull med smöret och olivoljan. Ca 5 minuter. Rör då och då.
  3. Pudra över mjölet och rör om så att det blandas med svampen och löken.
  4. Slå på vatten och grädde under omrörning.
  5. Låt trattkantarellsoppan koka på medelvärme i 10 minuter. Salta och peppra och tillsätt vinäger.
  6. Du kan mixa soppan lite med en stavmixer så blir den slätare och jag tycker godare.
  7. Fräs under tiden de fina trattisarna eller kantarellerna i lite extra smör och hackad lök till serveringen.
  8. TIPS TILL SOPPBUFFÉ: Du kan tillsätt svampen till soppan och servera direkt ur soppskål eller kastrull om du har mer avslappnad soppmiddag. Garnera trattkantarellsoppan med lite hackad persilja och/eller gräslök. Servera gott bröd till med ex. färskost.
  9. TILL FEST SOM EX. FÖRRÄTT: Vill du serveras kantarellsoppan till fest så är det trevligt att lägga en hög med fin svamp och annat i mitten på en djup tallrik och sedan slå soppan runt om.
  10. Jag gillar att sakta råsteka 1x1 bitar av rotselleri och palsternacka i lite smör och olivolja i 10 minuter (börja samtidigt som soppan) och sedan tillsätta de fina svamparna samt purjolök i ca samma storlek och steka någon minut till. Salta och peppra. Fördela i fyra djupa tallrikar och slå soppan runt. Vidare kan man ha en droppe tryffelolja i varje tallrik och sedan dra runt oljan lite med ex. en tesked. Ett kocktrick är att skumma upp lite mjölk smaksatt med några droppar tryfffelolja med en stavmixer - då blir det ett skum du kan skeda runt o på soppan. Man kan också steka små tärningar med fläsk och strö över några på varje tallrik. Vidare kan man ugnsteka skivor eller högar av riven parmesan eller annan lagrad ost i ugnen på 200 grader i 5 minuter. Då blir osten knaprig och stelnar sedan till ostsegel som man kan dekorera med.
  11. SOPPA MED TORKAD SVAMP: Blötlägg de torkade trattkantarellerna täckta med vatten i en halvtimme innan eller koka upp dem så sväller de på några minuter. Sila av svampen. Spara vattnet som är fullt av svampsmak till soppan. Tillaga sedan soppan som med färsk svamp enligt ovan genom att fräsa den med lök och vitlök och så vidare.


 

Fler recept ur samma kategori som Trattkantarellsoppa kantarellsoppa:

Grönkålssoppa med morot
Grönkålssoppa med morot. En vegetarisk variant av soppa med grönkål och morot smaksatt med grädde, vitlök och en aning curry. Servera gärna med kokta ägghalvor i. Samt ett gott bröd.
Minestronesoppa Italiensk grönsakssoppa
Minestronesoppa. Italiensk klassisk grönsakssoppa. Glöm Minestronen på påse - äkta hemgjord italiensk minestrone blir sagolik.
Servera minestrone med gott bröd och pesto. Minestrone är en soppa med tomat och små pasta i miniformat.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

Klimp till soppa soppklimp klimprecept
Klimp till soppa eller soppklimp som serveras i köttsoppa, lammsoppa, älgsoppa, viltsoppa och grönsakssoppa.
Om man vill kan man ha en nypa socker i klimpen. Vidare kan den smaksättas med 2 msk riven ost; 2 msk hackad persilja
eller något krm finriven muskot
Se alla recept ur kategorin Sopprecept
Kycklingfile med pasta, parmesan och ärtor
Kycklingfilé med pasta, parmesan, purjolök, crème fraiche, vitlök och ärtor.
En snäll, snabb, lättlagad och god pasta till vardagsmiddag eller fredagsmiddag.
Om du vill kan du laga med färsk pasta istället för torkad.
Coleslaw med yoghurt
Coleslaw med yoghurt. Snabb, enkel, nyttig och god röra med strimlad vitkål i grekisk yoghurt. En vitkålssallad smaksatt med lite vitlök, vinäger, socker samt rödlök.
Coleslaw är gott till grillat, hembakt pizza, revbensspjäll eller på buffé.
Musselsoppa Clam Chowder
Musselsoppa Clam Chowder. En god klassisk matig soppa med musslor. Amerikansk Clam Chowder görs på musslor som blåmusslor och smaksätts oftast med fläsk eller bacon, persilja, lök, potatis samt grädde eller mjölk.
Istället för färska blåmusslor går det att använda burkmusslor - ta 1-2 burkar ca 200 - 400 gram.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stekt fläsk med persiljesås
Stekt fläsk med persiljesås. Dansk husmanskost som är mycket god och utmärkt variation till fläsk med bruna bönor.
I Danmark är det vanligt med färskt fläsk istället för rimmat fläsk. Rimmat fläsk är dock lättare att hitta i Sverige och blir gott det med.
Det är också gott med en grönsallad eller tomatsallad till.
Paj med lax och spenat
Paj med lax och spenat samt ost är god till buffe och till midsommarbordet, picknick samt kräftskivan. Laxpaj med spenat passar också till nattamat.
Panerad torsk med dillmajonnäs
Panerad stekt torsk med dillmajonnäs och kokt potatis.
Istället för torsk så går kolja bra.
Köp torsk som är ex. Krav eller MSC märkt.
Det finns fina styckfrysta bitar av torsk. Extra goda är de av torskrygg. Räkna runt 140 gram per portion.
Gott till är citron, riven morot, tärnad tomat och grönsallad. Vidare kan man ha kapris till.
Det går bra att ta ett halvt 35-grams paket fryst hackad dill respektive gräslök till såsen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Arraksbollar Myrstackar
Arraksbollar eller myrstackar. Chokladbollar med arrakssmak från punsch rullade i chokladströssel. Även kallade myrstackar.
Istället för punsch (om man vill ha arraksbollar utan sprit) kan man använda några droppar arraksarom som finns på bakhyllan.
Fänkålssoppa
Fänkålssoppa. En god soppa med fänkål, lök och grönsaksbuljong och grädde. Fänkålssoppan kan serveras till vardags, kvällsmat eller soppbuffé med bröd; eller till fest som förrätt. Till förrätt kan du piffa upp soppan med några droppar tryffelolja och lägga en hög med något gott i mitten och slå soppa runt. Förslagsvis kan du lägga 3 msk av stekt fläsk i tärningar (räkna ca 200 gram fläsk), blandat med tärnat äpple (vänd i citronsaft eller vinäger så de inte mörknar) och hackad bladpersilja. Gravad lax i tärningar med äpple och dill är också mycket gott i. Vegetariskt och festlig blir fänkålssoppan med smörstekt ostronskivling, kantarell, champinjon eller Karl-johan i tärningar med tärnat äpple och hackad färsk dragon eller bladpersilja.
Vill du ah en vegan fänkålssoppa så ersätt grädden med Oatly Imat.
Korianderpesto
Korianderpesto. Italien möter thailand i denna röra av färsk koriander, nötter, riven ost, lime, chili, vitlök och olivolja.
Gott som röra till grillat, lax, fisk, grönsaker eller kyckling.
Räkna att receptet räcker till ca 8 portioner om de ska ha en några msk pesto vardera.
Kan förberedas och förvaras i kylen någon vecka.
Du behöver en mixer eller stavmixer. Eller en stor mortel.
Bjuder du vegetarianer på denna pesto tänk på att den innehåller ost som framställts med löpe. Uteslut osten eller välj en ost framställd utan löpe.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Vegetarisk soppa med bönor
Vegetarisk soppa med bönor. En tomatbaserad soppa med stora vita bönor, broccoli, morot, champinjoner, majs, lök, vitlök, basilika, oregano, chili samt en skvätt sojagrädde att runda av det hela med.
Du kan byta stora vita bönor mot andra kokta bönor eller linser.
Andra grönsaker som är goda i är: rotfrukter som tärnad kålrot, rotselleri, palsternacka, potatis och rödbetor; blomkål, strimlad vit- eller rödkål; purjolök; fänkål med mera.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Älggryta
Grundrecept på älggryta. En klassisk och enkel gryta med älgkött kokt i rödvin och smaksatt med enbär samt timjan.
Blir också god med annat grytkött.
Älggryta är gott med kokt potatis, pressad potatis, potatismos eller ris som råris.
Gott till är också gelé samt kokta grön)saker.
Älggrytan är god som den är men vill du variera så kan du ha en eller flera andra ingredienser ex. torkad eller smörstekt färsk svamp (tillsätt mot slutet; fläsktärningar (fräs med köttet i början); tomatpuré (fräs med köttet i början); messmör (smaksätt i slutet); grädde (tillsätt i slutet); röd- eller svartavinbärsgelé (smaksätt med på slutet) samt smulad mögelost (smaksätt med på slutet); kanelstång (koka med grytan); mörk choklad (smaka av med på slutet); balsamvinäger (smaka av med på slutet) osv.
Se alla recept ur kategorin Kokt mat och grytor
Vegansk svampsås
Vegansk svampsås med skogschampinjon och Oatly havregrädde. God som tillbehör eller pastasås. Svampsåsen är även vegetarisk såklart.
Istället för Oatly havreprodukter kan du ta sojagrädde. Du kan också byta ut salladslöken mot purjolök eller ett knippe bladpersilja och blanda i pastan mot slutet.
Svampsåsen blir också god med vanliga champinjoner eller annan god matsvamp.
Konservera svamp
Konservera svamp som kantareller eller annan valfri ätbar svamp. Du kan också konservera blandad svamp. Konserverad svamp kan du sedan använda till svampsås, svampstuvning eller som köpt svamp på burk.
Konservering innebär att du lägger rensad tärnad svamp i svag saltlag i en burk med tättslutande lock och sedan kokar burken i minst 1,5 timmar. Då dör alla bakterier och svampen håller sig mycket länge om den står svalt och mörkt förutsatt att locket håller tätt.
Bra burkar till konservering är glasburkar med skruvlock ex. väl diskade burkar med lingon, inlagd gurka, inlagda rödbetor, sillburkar, marmeladburkar osv. Det finns också de klassiska konserveringsburkarna med gummiring och spänne som är mycket bra och fina.
Se till att du tvättat händer, alla redskap och burkar är väl diskade när du förbereder svampen.
Du kan lägga in små eller stora omgångar svamp allteftersom du plockat dem.
Till detta recept behöver du: 2-3 glasburkar, ca 4 dl vardera, ex: gamla 400 gram lingonburkar.
1 kökshandduk (helst ofärgard vit som tål 90 graders kokning).
1 stor kastrull som rymmer burkarna så att de kan täckas med vatten ex: en pastakastrull.
Risotto med svamp svamprisotto
Svamprisotto. Risotto med svamp. Denna svamprisotto är god som den är med riven parmesan eller som tillbehör till det mesta ex. grillad kyckling, fläskfile, lax osv.
Du kan använda champinjoner men annan svamp som kantareller, Karl-Johan, shii-take, ostronskivling, skogschampinjon osv. Torkad svamp som kantarell, trattkantarell eller Karl-Johan fungerar också utmärkt att göra svamprisotto på. Karl Johan är Italienarnas favorit.
Riktigt lyxig blir svamprisotton med några droppar tryffelolja och rejält med riven parmesanost på precis innan servering.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Svamprecept

Gilla oss på Facebook