Toscapäron Päron Diana med toscasmet

Toscapäron. Päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra. Ett recept med marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.

Servera med vaniljglass eller grädde smaksatt med lite rom och vaniljsocker.

Vintips till är ett sött vin från Sauternes.

4 portioner toscapäron

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 8 halvor inkokta päron eller konserverade päronhalvor
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Egna inkokta päron: 4 stora päron
  • 7 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 4 cm vaniljstång
  • 0,5 stjärnanis
  • 1 bit hel kanel
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Halvera de inkokta päronen och lägg dem med den kupiga sidan upp i en eldfast form.
  4. Häll smeten över päronen och grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, tills täcket börjar få, fin färg.
  5. Servera päronen ljumma med vaniljglass eller vispad grädde, gärna smaksatt med rom.
  6. Egna inkokta päron: Skala päronen men låt skaftet vara kvar. Du kan lägga den i en bunke med vatten och någon tsk citronsaft om du skalar många päron så att de inte mörknar.
  7. Dela vaniljstångsbiten på längden och skrapa ur vaniljen i en kastrull till sockerlagen. Lägg ner stången också.
  8. Tillsätt vatten, socker, stjärnanis och kanel.
  9. Rör om och koka upp den i en kastrull.
  10. Lägg ner päronen i sockerlagen och låt dem sjuda i ca 15 minuter. Ta av från värmen och låt de gärna svalna i lagen innan de används. Kan förberedas och förvaras i lagen i kylen ex. över natten.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer