Toscaflarn flarn av toscasmet

Toscaflarn. Knäckiga flarn av toscasmet med mandel att garnera desserter med. Mandelflarn är farligt gott till glass och att garnera desserter med.
Godast blir toscaflarnen om du skållar och skalar egen mandel men du kan också köpa färdig skalad och flagad mandel.
Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och grädda. Bryt sedan i grova bitar när den svalnat.

ca 22 toscaflarn flarn med toscasmet

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 50 gram sötmandel
  • 50 gram strösocker
  • 50 gram smör
  • 0,5 msk mjöl
  • 1 msk mjölk och grädde

Tillagning

  1. Koka upp mandlarna i lite vatten i en kastrull tills skinnet börjar släppa. Häll av och lägg mandlarna i en dubbelvikt handduk och rubba av skalen. Plocka för hand bort alla skal. Mal, flaga eller mixa mandeln (matberedare går bra).
  2. Sätt ugnen på 170 grader.
  3. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och rör hela tiden medan smeten kokar upp.
  4. Rör i mandeln och låt koka upp igen.
  5. Sätt åt sidan och låt svalna.
  6. Förbered några plåtar med smörpapper eller bakplåtspapper.
  7. Klicka ut flarnsmeten (en tsk flarnsmet per klick) med flera cm mellanrum då de flyter ut till stora flarn när de gräddas. Ca 6 stycken på varje plåt är lagom.
  8. Bred ut dem något med en gaffel doppad i vatten.
  9. Grädda toscaflarnen dem ljusbruna i mellan 7-10 minuter. Kolla så att de inte bränns.
  10. Låt toscaflarnen svalna lite på plåten och lossa dem sedan med en kniv från bakplåtspappret. Vill du ha böjda flarn så gäller det att passa på när de är varma. Böj dem över ex. brödkavel eller flaska.
E-mail
Medel: 4.5 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer