Toscaäpplen äpplen med toscasmet

Toscaäpplen. Äpplen med toscasmet är en klassiker och gammal favoritdessert. Ugnsbakade äppelhalvor med knäckig toscasmet. Servera med vaniljglass eller vispad grädde.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Du kan också laga denna rätt med päron - toscapäron.
Istället för mandel kan du ta andra nötter som hasselnötter eller pekannötter.

4 portioner toscaäpplen

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 stora äpplen
  • 1 msk smör till formen
  • 50 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1,5 dl flagad sötmandel
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk rom (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Lägg ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Smält smöret och rör ihop till en smet.
  3. Skala och dela äpplena samt kärna ur dem med en sked.
  4. Lägg dem med den kupiga sidan upp i en smord eldfast form.
  5. Häll smeten över äpplena och grädda i 20 minuter i nedre delen av ugnen, tills täcket börjar få, fin färg och äpplena är mjuka.
  6. Servera toscaäpplena ljumma med vaniljglass eller vispad grädde - gärna smaksatt med rom.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer